Utazás

Két tyúkkal hajózza körbe a világot egy olasz vitorlázó

A férfi célja, hogy teljesen önellátó módon kerülje meg a földet. A két madarat nem akarja elfogyasztani, a tojásaikra pályázik.

Környezetbarát útra indul Matteo Miceli olasz vitorlázó vasárnap, hajójának fedélzetén két tyúkkal. A “szőke” és a “barna” madár hozzászokott már a nyílt tengeri utakhoz. Berendeztek nekik egy kis ólat is a fedélzeten, ahová naponta pottyantaniuk kell fejenként egy-egy tojást, így biztosítják a hajós táplálkozásának egyik fő elemét.

Miceli “konyhakertet” is visz magával: két tálcát akaszt a lámpák alá, ezek mesterséges fényénél, a helyben előállított trágya segítségével és a sótlanított tengervízzel öntözve akar salátát és spenótot termeszteni. Emellett a kifogott halakat fogja fogyasztani. De a biztonság kedvéért szárított élelmet is visz magával.

A férfi szerint a vitorlás teljesen önellátó lesz, pont mint az űrhajósok kabinja. Úgy döntött, segédmotort sem szerel az Eco 40-nek elnevezett hajójára. A klímaváltozás bűnei ellen úgy is harcolni akar, hogy bebizonyítja: a főzéshez, radarja és a műholdas telefonjai működtetéséhez elegendő a hajója által termelt áram. A vitorlásra 12 méter hosszan napelemeket szereltek fel, két szélturbinával és vízturbinákkal is ellátták.

A projekt előkészületei évek óta folynak a Római és a Bolognai Egyetemek közreműködésével. Az Eco 40 vasárnap hajózik ki Civitavecchia kikötőjéből, és a Vendée Globe útvonalát követi, mely mintegy 28 ezer tengeri mérföld (52 ezer kilométer) hosszú. Visszatérését öt-hat hónap múlva várják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top