Utazás

Okoskártyára cseréljük a BKV-jegyeket és -bérleteket

Hamarosan megszűnnek a papíralapú menetjegyek és bérletek a fővárosban.

Jövőre búcsút inthetünk a papíralapú BKV-jegyeknek és -bérleteknek. Helyettük egy chippel ellátott műanyag kártyával lehet majd utazni, melynek lesz névre szóló és átruházható változata is. Az erről szóló szerződést szerdán írta alá a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a német Scheidt&Bachmann céggel – adta hírül a hirado.hu.

A beruházás 2017-ben fejeződik be Budapesten, körülbelül 800 beléptetőkaput állítanak fel a metróállomásokon, de például a HÉV-ek esetében lesz, ahol falra, oszlopokra helyezhető érvényesítő berendezés működik majd, s további 2500 autóbuszon, trolibuszon és villamoson is mintegy tízezer ilyen rendszert helyeznek el.

Az okoskártya segítségével csak egy érintésre van szükség, és már nyílnak is az elektromos kapuk a metró bejáratánál. Akinek elfogy a kártyáról a pénze, bármelyik automatánál feltöltheti. Már évek óta ilyen rendszer működik a szlovákiai Dunaszerdahelyen, de a brüsszeli metrón is okoskártyával utaznak az emberek

A papíralapú rendszert több lépcsőben szüntetik meg. Először a bérletesek kapnak okoskártyát, végül a jegyvásárlók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top