Utazás

10 tipp, ami megkönnyítheti a római vakációnkat

Sokan visszariadnak attól, hogy Rómában a Vatikáni Múzeum vagy a Colosseum előtti hosszú sorokba beálljanak, mások nem tudják, a belvárosban hol találnak szupermarketet, ezért az utcai árusoktól vásárolnak méregdrágán ásványvizet, és még sorolhatnám. Következzék 10 ötlet, ami hasznosnak bizonyulhat, ha az olasz fővárosba látogatunk.

1. Mikor érdemes Rómába utazni?

Semmiképpen sem júliusban, amikor általában a legmelegebb van, nem is augusztusban, amikor az olaszok hagyományosan szabadságra utaznak, és elözönlik a várost. Ősszel és tavasszal érdemes útra kelnünk, mert a mienknél jóval kellemesebb klíma fogad, és a turisták száma is kevesebb, mint nyáron. Legutóbb december elején töltöttem néhány napot Rómában, a 15 fokos kellemes időben egy szál pulóverben sétálgattam, annyira enyhe volt az idő.

10 tipp, ami megkönnyítheti a Római vakációnkat

2. Mit tegyünk, ha megszomjazunk városnézés közben?

Semmiképpen se vegyünk az utcai árusoktól méregdrágán, mert a nagy turistalátványosságok közelében mindig találunk kutat is (jó minőségű ivóvízzel).

10 tipp, ami megkönnyítheti a Római vakációnkat

3. Hol találunk a belvárosban szupermarketet?

Őszintén szólva élelmiszerbolt kevés van a városközpontban (azokat is jól eldugták), inkább nagy bevásárlóközpontokat helyeztek el a külvárosokban. Azonban akad néhány, ahol könnyen bevásárolhatunk, ha nem akarjuk minden pénzünket éttermekben elkölteni. A Szent Péter tér melletti aluljárón keresztül jutunk el a Via della Mura Aurelianére, amelyen ha néhány percig haladunk, jobb oldalon rábukkanunk egy nagyobb üzletre. Egy Despar bolt bújik meg szinte észrevétlenül a Pantheon környékén, és a Spanyol lépcső metrómegállójának aluljárójában (Spagna) egy minden igényt kielégítő nagy szupermarketet találunk.

Fotó: blog.rome-accommodation.net
Fotó: blog.rome-accommodation.net

4. Hol kóstolhatjuk meg a legjobb olasz fagylaltot?

Az egyik leghíresebb fagyizó a Trevi-kútnál van. Kipróbáltuk, tényleg kiváló a választék, kérhetjük tölcsérbe vagy papírtálkába (coppa), és az ára sem tér el a kevésbé frekventált helyeken lévő árusokétól.

Fotó: ivyinistanbul.wordpress.com
Fotó: ivyinistanbul.wordpress.com

5. Kihagyjuk-e a Vatikáni Múzeumot a nagyon hosszú, tömött sorok miatt?

Semmiképpen, inkább tervezzük be a látogatást délutánra. Bár reggel és délelőtt kígyózó turistatömeg van, az ebéd utáni időszakra jóval barátságosabb a sor. Számoljunk vissza bő három órát a zárástól, és garantáltan nem kell sokat várnunk a belépő megváltására.

10 tipp, ami megkönnyítheti a Római vakációnkat

6. Hogyan úszhatjuk meg a sorban állást a Colosseumnál?

Nagyon egyszerűen. Váltsuk meg a kombinált belépőt (sajnos ez a három – Forum Romanum, Palatinus, Colosseum – kapcsolt áru, csak így tekinthető meg), vagy a Forum Romanum vagy a Palatinus bejáratánál, ahol nem gyűlik össze nagy tömeg, így a világhírű amfiteátrumba már gyorsan bejutunk.

10 tipp, ami megkönnyítheti a Római vakációnkat

7. Hol válthatunk belépőt a Sixtus-kápolnába?

A Vatikáni Múzeumon keresztül tudunk belépni a kápolnába (fotózni nem szabad, egyébként is meglehetősen sötét van belül, eléggé erőltetett menetben hajtják végig a látogatókat a kápolnán, méghozzá néma csöndben, legfeljebb suttogva lehet beszélni).

10 tipp, ami megkönnyítheti a Római vakációnkat

8. Milyen kedvezményekkel vásárolhatunk belépőt a látványosságokhoz?

A legtöbb műemlék megtekintése a 18 éven aluli vagy 65 éven felüli európai uniós állampolgároknak díjtalan, sőt kedvezmény jár a 18–24 éveseknek szintúgy. Ez alól kivételt képez a Vatikáni Múzeum. A Szent Péter-bazilikába a belépés ingyenes, ahogy a Pantheonba is, vagy a Santa Maria in Cosmedin-templomba, ahol a Bocca della Verita (Igazság szája) található.

10 tipp, ami megkönnyítheti a Római vakációnkat

9. Sokan szeretnék látni Pompejit, de Rómától bizony az messze van.

Ha hasonlóan épségben maradt, kiválóan feltárt ókori városkát szeretnénk alaposan szemügyre venni, és nem kívánunk sokat utazni hozzá, ne hagyjuk ki Ostiát, az egykori Római Birodalom kikötővárosát. Ráadásul az egynapos bérlettel, amivel az örök város tömegközlekedési eszközeit használhatjuk korlátlanul, eljuthatunk Ostiába is (a Piramide metróállomásnál találjuk a Róma–Lido állomást, ezen a vonalon érünk Ostia Anticába).

10 tipp, ami megkönnyítheti a Római vakációnkat

10. Közlekedni, de mivel?

Ha sok látnivalót szeretnénk besűríteni a kevéske időnkbe, akkor érdemes a római buszvállalat (ATAC) által kínált lehetőséggel élni. A 110-es busz körútja során 80 műemléket érint, megáll a Colosseumnál, a Piazza Venezián és a Szent Péter-bazilikánál. 30 percenként közlekedik, a Termini pályaudvartól indul.

10 tipp, ami megkönnyítheti a Római vakációnkat

       

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top