Utazás

9 ok, amiért utazzunk el Luccába!

Az alig százezres Lucca csak az operarajongók listáján szerepel előkelő helyen (itt született Giacomo Puccini, a Pillangókisasszony és a Bohémélet szerzője), a nagyobb invázió szerencsésen elkerüli. Számomra óriási élmény volt bejárni a kis utcácskákat, ebédelni az egykori római amfiteátrum romjain kialakított téren vagy elsétálni a nagy zeneszerző szülőházához.

1. Szuper helyen van!
Megközelítés szempontjából határozottan jó helyen fekszik, hiszen Firenzétől 63, Pisától pedig mindössze 16 kilométerre található, mind vasúttal, mind autóval egyszerű ide eljutni, sőt Budapestről már egyenesen Pisába is repülhetünk.

9 ok, amiért utazzunk el Luccába!

2. Csendes, de nem unalmas!
Lucca hangulata magával ragadó és különleges, pontosan a csekély létszámú turistának köszönhetően. Meg tudta őrizni sajátos jellegét, az óváros kis utcácskáiból és tereiből bölcsen kitiltotta a járműforgalmat, ezáltal csendes, békés, nyugodt, lármától és rohanástól mentes, de nem unalmas helyet hozva létre. Lakói vendégszeretők, barátságosak, lépten-nyomon láthatjuk őket horgászni a sekély vizű kis csatornák partjain, az idősebbeket sakkozni, kártyázni vagy éppen beszélgetni, a fiatal párokat andalogni vagy babakocsit tologatni.

9 ok, amiért utazzunk el Luccába!

3. Nem csalódunk, ha zenerajongók vagyunk
Ha szeretjük az operát, minden este hétkor a San Giovanni templomban Puccini-áriákat hallgathatunk díjtalanul.

Forrás: puccinielasualucca.com
Forrás: puccinielasualucca.com

4. Kihagyhatatlanul finomak az itt kapható olasz ételek, mint például a tortelli lucchese
Miben különbözik ez a többi tortellinitől? A város meggazdagodott a középkorban a selyemkereskedelemből és a bankokból, ezért jóval gazdagabb életvitelt engedhetett meg magának, így a helyi konyha is változatosabb és különlegesebb lett, mint bárhol másutt a régióban. Az itteni tortellini tésztája halványsárga, erősen fűszerezett hússal töltött, és még a tetejére is húsos ragut halmoznak. Egyedülálló élvezet!

Forrás: terrymooreart.com
Forrás: terrymooreart.com

5.  Közel van a tenger!
Ha szeretnénk egy háromnapos utat tenni erre a környékre, érdemes betervezni Pisát, Luccát és egy kis fürdőzést. Viareggio mindössze 32 kilométer ide.

9 ok, amiért utazzunk el Luccába!

6. Középkori várfalak
A várost 4 km hosszú, meglepő épségben megmaradt várfalak veszik körül, hat kapuval és 11 bástyával. Erről a középkori körgyűrűről szép kilátás nyílik a környező hegyekre, illetve az óvárosra. A széles várfalakon (ahol egykor társzekerek közlekedtek) ma kutyát sétáltatnak, kocognak, bicikliznek, görkorcsolyáznak, andalognak, vagy babakocsit tologatnak fiatalok és idősebbek egyaránt.

9 ok, amiért utazzunk el Luccába!

7. Amfiteátrum tér (Piazza del’ Anfiteatro)
A legtöbb római amfiteátrum a nagy birodalom bukása után enyészetnek indult. Általában a vandálok dúlását követően a helyi lakosság siettette a pusztulást: széthordták a kövek nagy részét saját lakóépületeikhez. Így történt ez Luccában is. Azonban Lorenzo Nottolini a 19. században zseniális ötlettel állt elő: az első századból származó romokra, az alapokra többszintes lakóépületet húzott, ami folyamatosan, szünet nélkül, ovális alakban épült rá a maradványokra. Így alakult ki a világon egyedülálló tér, ahová egy eredeti boltíves kapun kívül három másikon is beléphetünk. Bárok, üzletek és kis éttermek foglalják el körben az alsó szintet, a hangulat és a látvány egyaránt különleges.

Forrás: winkworth-international.com
Forrás: winkworth-international.com

8. Guigini-torony (Torre Guigini)
Az amfiteátrum romjaira épült tér ovális alakja nagyszerűen kivehető a Guigini-torony tetejéről, ahová 225 lépcsőn juthatunk fel. Azonban a vörös téglás épületnek nem a csodás panoráma a legfontosabb jellemzője, hanem az évszázados függőkert a különleges magyaltölgyekkel (belépő: 3 és fél euró fejenként). Állítólag nem ez volt az egyetlen hely Luccában, ahol fák és kertek voltak a tornyok tetején, de ma már csak a dúsgazdag kereskedő, a nem mindenki által szeretett és tisztelt Paolo Guigini palotájának tornyán csodálhatjuk meg.

9 ok, amiért utazzunk el Luccába!

9. Giacomo Puccini szülőháza és szobra
A nagy zeneszerző, a bel canto utolsó képviselője a dómtól nem messze született (Via de Poggio 30.). Ne várjunk palotát, hiszen a család nem volt jómódú vagy tehetős, apai ágon Puccini felmenői mind zeneszerzők voltak: dédapja, nagyapja és apja egyaránt ismert volt a zenei világban. A szerény házacska előtt találjuk Giacomo élethű szobrát, kezében az elmaradhatatlan cigarettával (a mérhetetlen sok dohányzás okozta halálát is: gégerákot diagnosztizáltak nála).

9 ok, amiért utazzunk el Luccába!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top