Utazás

Szenvedély a perzselő nap alatt – az 5 legromantikusabb spanyol város

Fenséges mór mecsetek, kasztanyettát csattogtató, észbontó szépségű táncosnők, tüzes tekintetű, bátor matadorok, a festői középkori házakról leomló virágzuhatagok – ilyennek képzeljük Spanyolországot. És bármilyen hihetetlen, a valóság majdnem teljesen ilyen.

Cordóba  A keresztény és a muzulmán világ találkozása

Hatodik osztályos koromban a földrajzkönyvemben találtam egy képet, ami teljesen megbabonázott. A cordóbai mecset gyönyörű oszlopsorát ábrázolta, ami akkor még elérhetetlenül távolinak tűnt. Amikor évtizedek múlva megadatott a lehetőség, hogy belépjek ide, és a saját szememmel láthassam, nem is mertem remélni, hogy a valóság felülmúlja majd minden várakozásomat. Pedig így történt, a fotók csak egy-egy tökéletes részletét adják vissza a keresztény és a muzulmán világ találkozásának. Ugyanis az eredetileg mór épület közepén lévő oszlopokat a győztes katolikusok eltávolították, és egy csodálatos katedrálist hoztak létre. Van, aki a stílus tisztaságának elvesztését siratja, van, aki örömét leli a kétféle kultúra érdekes összhangjában. Bárhogyan is vélekedünk, egyedülálló műemlék született.

Megnézem
Összes kép (1)

Granada  170 évig épült a palota

Cordóbához hasonlóan Granada is egy nagy látványossággal dicsekedhet, ami elhalványítja a város bármely más szépségét: ez pedig az Alhambra. A mór építésű erőd és palota 170 éven át készült, és egészen a 19. századig nem kellett elviselnie nagyobb rongálást, akkor azonban a francia megszállók felrobbantották. A romjaiban is lenyűgöző látványt keltő egykori épületkomplexum és kertje 1984. óta az UNESCO Világörökség része. A Darro folyó mentén lévő Sabika dombon fekszik, amely teraszosan lejt a város felé. Olyan sokan kíváncsiak rá (különösen a mór palotára, ahol a gyönyörűen díszített hárem és a belső udvarok és kertek voltak), hogy előre be kell jelentkezni a megtekintésére.

Megnézem
Összes kép (1)

Sevilla  Kolumbusz Kristóf síremléke

Az Újvilágból Spanyolhonba áramló rengeteg kincs Sevillát páratlan gazdagsággal ruházta fel. Fényűző paloták, csodálatos parkok, lenyűgöző templomok bizonyítják ezt. Katedrálisában megcsodálhatjuk Kolumbusz Kristóf síremlékét, a kőkoporsót, amit négy király visz a vállán. (Bár a rossz nyelvek szerint nem a nagy felfedező, hanem fia hamvait hozták vissza Amerikából.) Ellátogathatunk a bikaviadalok arénájába is, amely mellett egykori híres matadorok szobrait láthatjuk.

Kihagyhatatlan a gyönyörű Maria Luísa Parkban található, az 1929-es Ibériai-Amerikai Kiállítás megnyitójára elkészült Plaza de España, melyet Aníbal González tervezett Art Deco és Neo-Mudéjar stílusban. A Plaza de España épületek komplexuma egy hatalmas félkör alakban kis csatornák partján, melyet hidak kötnek össze: Spanyolország négy ősi királyságát jelképezik. A tér központja a Vicente Traver szökőkút. Andalúzia fővárosa megtestesíti mindazt, ami képzeletünkben Spanyolországról él: a büszke flamenco táncot, a bátor torrerót, aki életét kockáztatja az őt ünneplő tömeg előtt, a kiváló borokat és ételeket.

Megnézem
Összes kép (1)

Segovia  a templomok városa

Az ősi eredetű Segovia Kasztília tartományban található, az Eresma és a Clamores folyók találkozásánál. Európában számos helyen építettek a az ókorban akvaduktot, azaz vízvezetékhidat a rómaiak a meghódított provinciákban, így ebben a gyönyörű városban is. A látványos, több szintes építmény ma is uralja a belvárost, hiszen teljes hossza 813 méter, magassága pedig 28 méter. Ez a csodálatos műemlék a város címerében is szerepel, és 1985 óta a Világörökség része az óvárossal együtt. Maga Segovia nagyon hangulatos, kellemes spanyol város, gyönyörű templomokkal és az elmaradhatatlan Alcazarral.

Megnézem
Összes kép (1)

Toledo  84 ezres egykori főváros

Egykor Spanyolország fővárosa volt, ahol békésen megfértek egymás mellett keresztények, zsidók és muszlimok, ma az egyik legizgalmasabb, legérdekesebb hely Európában. Mindössze 84 ezer ember lakja Kasztília-La Mancha autonóm közösség és Toledo tartomány székhelyét, mely a Tajo folyó kanyarulatában, egy domb tetejére épült. Ne feledjük, Toledo egyben El Greco városa is, itt találhatjuk híres falfreskóját, az Orgaz gróf temetését is. A három kultúra találkozási pontjának gyönyörű katedrálisa és erődje mellett sok palotát érdemes belülről is megtekinteni, sétálgatni a girbegurba sikátorokban, és megcsodálni La Mancha lovagjának és hű szolgájának szobrát.

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top