Utazás

Kevesebbet utazunk belföldön, de többet költünk

A hosszú hétvégék alatt legalább egyszer wellnesezik, ha pedig külföldi utat tervez, Ausztriát, Olaszországot vagy Franciaországot biztosan számításba veszi. Ilyen egy átlagos magyar, amikor utazik.

Többet költöttek a magyarok belföldi utazásaik során 2013-ban, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy jelentősen visszaesett az utazások száma és az eltöltött idő is – derült ki a KSH adataiból. Az egy utazóra jutó napi kiadás tavaly 16 százalékkal, 4315 forintra ugrott, míg a többnapos belföldi utakra összesen 258 milliárd forintot költöttünk.

A magyarok mintegy harmada utazott belföldön; minden negyedik ember rövidebb időre (1-3 napra) jutott el kikapcsolódni, csaknem ötödük pedig ennél hosszabb időtartamra. A fővárosiaknak majdnem a fele (43 százaléka) utazott legalább egy alkalommal belföldre tavaly, az Alföldön lakók körében azonban ez az arány jóval alacsonyabb (27-28 százalékos) volt.

Ami a külföldi utakat illeti, tavaly 6,9 százalékkal többen utaztak külföldre szabadidő eltöltése céljából, és 3,5 százalékkal többen munkavégzés végett. A magyar turisták többsége (80 százaléka) az Európai Unió valamelyik országát választotta úti célul. A szomszédos országok mellett nagy számban keresték fel Németországot, Csehországot, Olaszországot és Franciaországot. Az Egyesült Államok volt az egyetlen Európán kívüli ország az első 15 legkedveltebb célország között. Az előző évhez képest jóval kevesebben választották úti célul Horvátországot és Romániát, míg Németország, Ausztria, Szlovákia és Csehország sokkal inkább favorit volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top