Utazás

Új barlangrendszert fedeztek fel Erdélyben

Az eddig ismeretlen járatokban akár új rovarfajokra is bukkanhatnak a kutatók.

Új barlangrendszert fedeztek fel az erdélyi Királyerdő-hegységben a Román Akadémia Emil Racovita Barlangkutató intézetének kolozsvári barlangi búvárjai. A Rajka Géza barlangkutató búvár vezette csapat azt követően kezdett vizsgálódni egy, már ismert barlangrendszerben, hogy megcsappant a Kolozsvártól mintegy 20 kilométerre északra fekvő Esküllő (Aschileu) község ivóvízkészlete. E barlangok egyikébe eddig csak mintegy 350 méterig tudtak bejutni a búvárok. A mostani apadás azonban lehetővé tette, hogy egy kilométernyit tovább haladjanak a barlangrendszerben.

Forrás: kronika.ro
Forrás: kronika.ro

Az újonnan felfedezett szakaszon teljesen megváltozott a barlang jellege: az eddig ismert, vízzel elárasztott szakaszon túl magas, nagyméretű járatokat találtak. Ezek azonban csak szakképzett barlangi búvárok által megközelíthetők, ugyanis a látogatónak öt – egyenként 20–30 méter hosszú –, vízzel elárasztott szakaszon kell átverekednie magát.

A felfedezésnek azért nagy a tudományos jelentősége, mert nem amatőrök, hanem a kutatók fedezték fel az ember által még nem látott járatokat. Ez a körülmény pedig elősegíti, hogy megbízható információkhoz jussanak. A kutatók azt sem tartják kizártnak, hogy akár új rovarfajokat fedezzenek fel a barlangrendszerben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top