Utazás

Híd köthetné össze a kettészakadt országot

Aki autóval utazott már Dubrovnikba, tudja, hogy a város és környéke földrajzilag elszakítva él Horvátországtól. Mivel a háború lezárásakor Bosznia-Hercegovina kapott egy alig 20 kilométer széles tengeri kijáratot Neumnál, szárazföldön Horvátországból nem lehet megszakítás nélkül eljutni az ország déli csücskébe.

Jelenleg két megoldás van: komppal megkerülni a kérdéses részt a tengeren vagy rendesen továbbhaladni az úton, ám ebben az esetben két határt is át kell lépni (Horvátországból be kell lépni Boszniába, majd pár kilométerrel később ismét kilépni, vissza Horvátországba). Nyári időszakban ez eddig is okozott torlódást, a horvátok tavaly júliusi uniós csatlakozásával azonban még komolyabb a probléma: mivel ezentúl ezek a határok egyben az EU külső határai is, azaz kötelezően szigorúbb a határellenőrzés.

Híd köthetné össze a kettészakadt országot

 

Az útépítés mestereinek számító horvátok már a kétezres évek végén elkészítették egy híd terveit, ami Pločét kötné össze a Pelješac-félszigettel, ezzel közvetlen szárazföldi összeköttetést teremtve az elszakított horvátországi területtel. Mivel Dubrovnik igazi turistaközpont, a kérdést fontos lenne rendezni. A híd megépítése azonban drága, és bár már elkezdték pár éve Pločénál a munkálatokat, hamar fel is függesztették.

A teljes cikket a MyBalkan blogon! találod, ahol a probléma megoldását segítő alternatív ötletekről is olvashatsz!

Híd köthetné össze a kettészakadt országot

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top