Utazás

A 9 legkedveltebb európai város, ahová a magyarok utaznak

Végre kitavaszodott, és egyre többen indulunk útnak a hosszú hétvégéken. Összegyűjtöttük, melyek nekünk, magyaroknak a legnépszerűbb úticéljaink ezen a kontinensen, ha nem valamely természeti szépséget szeretnénk megnézni, hanem egy-egy város különleges nevezetességeit. Mitől vonzóak a számunkra, milyen meglepetéseket tartogathatnak? Ne feledjük: nemcsak gépkocsival utazhatunk, hanem a MÁV kedvezményes városlátogató jegyeivel, elérhető árú távolsági autóbuszokkal, és érdemes időben lecsapni a fapados repülőjáratok akcióira is!

 

Gellért Tünde írásai:

  • Ide menj a családdal! – Mini-Magyarország Park Kisbéren
  • Tíz nem mindennapi esküvői helyszín Magyarországon
  • Mit rejtenek a pesti utcák?

A szerző cikkeit itt találod!

1. Bécset nemcsak a közelsége teszi kedvelt célponttá, de mindig tartogat meglepetéseket is. Most például a híres Fabergé-tojások tartják izgalomban az egykori császárvárost, amelyek a cári családnak készültek. A különleges kis műremekeket néhány nem mindennapi tárggyal egyetemben, melyek a szentpétervári múzeumból érkeztek rövid látogatásra, a Szépművészeti Múzeumban május 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők (Kunsthistorische Museum). Emellett természetesen megunhatatlan kedvenc a schönbrunni kastély, melynek parkjában barátságos mókusok élnek a gyermekek nagy örömére, a Burg, amelynek minden szeglete Ferenc Józsefről és Sissiről mesél, vagy a Természettudományi Múzeum, ami kicsik és nagyok számára egyaránt kifogyhatatlan élmények tárháza. Ha elfáradtunk, megpihenhetünk egy habos kávé vagy egy forró csoki és egy szelet igazi, hamisítatlan Sacher-torta mellett valamely kávézóban, vagy konflison járhatjuk be a gyönyörű óvárost.

Megnézem
Összes kép (1)

2. A másik közeli úti cél a szlovák főváros, Pozsony. Nemcsak magyar vonatkozású érdekességei miatt érdemes ellátogatni ide (a pozsonyi Diéta épülete, a Lechner Ödön tervezte gyönyörű, szecessziós kék templom, Szent Erzsébet szobra a várkertben), hanem mindenkit szeretettel vár a nagyon szép természeti környezetben elhelyezett állatkert és látványos Dinópark is. Külön öröm, hogy néhány eurós belépőjeggyel, családi kedvezményekkel nagyobb család számára is elérhető. Egy kellemes séta után az ódon belvárosban megkóstolhatjuk a híres juhtúrós sztrapacskát, vagy akár roston sült pisztrángot is rendelhetünk.

Megnézem
Összes kép (1)

3. A tőlünk még viszonylag könnyen elérhető Prága is vonzza a magyar turistákat. A cseh főváros bővelkedik nevezetességekben, akár az Óvárosról van szó (a gyermekek egyik nagy kedvence a Városháza tornyának, a híres Orlojnak a különleges játéka), akár a Várnegyed különlegességeit szeretnénk megtekinteni (Szent Vitus-székesegyház, Sárkányölő Szent György szobra). Érdemes kifizetni a néhány eurós viteldíjat a kisvonattal való utazásra, mert igazán megéri: a Moldva folyó mindkét partján elterülő összes látnivalót megmutatja, de ugyanilyen kellemes élmény a svédasztalos meleg vacsorával egybekötött hajózás is. A cseh konyha nevezetességeit is bátran megkóstolhatjuk a kihagyhatatlan nemzeti itallal, a sörrel egyetemben.

Megnézem
Összes kép (1)

4. Mióta Brüsszel Európa fővárosává vált és a fapados repülőjáratok egyik kedvencévé, sokan látogatnak el oda Magyarországról. A francia minőségű ételek (gondoljunk csak a különlegesen finom sült krumplira és gofrira, meg a sok-sok tenger gyümölcsére), amiből szerencsére jó nagy adagokat kapunk, a világhírű belga csoki és a nem kevésbé nevezetes és népszerű sör mellett vár bennünket a gyönyörű főtér (Grand Place), a Pisilő fiú szobra (Maneken Pis) és a hatalmas gótikus székesegyház. Azonban a legizgalmasabb látnivaló az egész család számára a híres Atomium, a Mini Európa makettpark tőszomszédságában, valamint az Európai Unió épületegyüttese. Utóbbi is nyitva áll a látogatók előtt, méghozzá teljesen díjtalanul, sőt még a plenáris ülések vitáira is benézhetünk, akár családostul is.

Megnézem
Összes kép (1)

5. A Visztula partján fekvő Krakkót szintén kedvelik hazánkfiai. Igaz a mondás, miszerint Krakkóban nem lehet unatkozni, hiszen valóban rengeteg a látnivaló, és a lengyelek nagyon barátságos és szívélyes házigazdák. Kihagyhatatlan Európa legnagyobb tere a sok érdekes és szép épülettel, a kilátás a Városháza tornyából vagy a magas dombon álló vár, a Wawel a székesegyházzal, a királyi fogadótermekkel, a fegyvertárral és a kincstárral. Izgalmas barangolni a zsidónegyedben (a Schindler listája című filmből jól ismerjük), keresgélni a bolhapiacon, vagy megkóstolni a méltán népszerű pirogot.

Megnézem
Összes kép (1)

6. Az 1,6 millió lakosú Barcelona Spanyolország második legnagyobb városa. A homokos tengerpartot és a nagyszerű kirándulási lehetőségeket biztosító hegyeket sem nélkülöző katalán fővárost a hagyományok és a modern keveredése teszi a világ egyik legizgalmasabb metropoliszává. Az óváros középkori hangulatot árasztó, szűk sikátorai éppúgy kihagyhatatlanok, mint Gaudí mindmáig befejezetlen székesegyháza, a La Sagrada Familia, a sétálóutca, a híres Rambla és a táncoló, zenélő szökőkutak. Ne mulasszuk el a kilátást a Kolumbusz-szobor tetejéről, és vigyázzunk az értékeinkre, mert sajnos sok a zsebtolvaj!

Megnézem
Összes kép (1)

7. Róma, az örök város az év bármely szakában rengeteg látogatót vonz, de a nagy hőség miatt különösen tavasszal és ősszel érdemes ide elutazni. Rómába érkezhetünk repülőgéppel, vonattal, autóbusszal és személygépkocsival. Kinek-kinek ízlése szerint. Ha már megérkeztünk, érdemes a látnivalókat némiképpen csoportosítanunk, mert az olasz fővárosnak óriási városmagja van. Az első alapvető tudnivaló, hogy az ókori Tiberis, ma Tevere folyó által kettéosztott örök városban az ókori Római Birodalom sajnos nagyrészt romokban heverő épületei és a katolikus barokk műemlékek vannak túlsúlyban. Persze senki sem akarja elmulasztani a híres Colosseumot és a Forum Romanumot, a hatalmas és fenséges Szent Péter-bazilikát, valamint a hangulatos Trevi-kutat. Az olasz konyha remekei és a hamisítatlan olasz fagyi teszik még ellenállhatatlanabbá ezt a várost.

Megnézem
Összes kép (1)

8. Párizs nem csupán a szerelmesek és a divat városa, tele pazar palotákkal és kiváló múzeumokkal, hangulatos kávézókkal és divatos éttermekkel. Feledhetetlen a séta a művésznegyedben, a Montmartre-on, az éjszakai sétahajózás a Szajnán, a csodás kilátás az Eiffel-toronyból vagy a Diadalív tetejéről. A francia főváros sokak véleménye szerint márciustól júniusig, valamint szeptemberben és októberben a legkellemesebb. A ropogós bagett, a francia konyha világhírű remekei és a finom forró csokoládé varázsolják még szebbé az itt töltött napokat.

Megnézem
Összes kép (1)

9. Akár azért utazunk Londonba, mert szeretnénk látogatást tenni Madame Tussaud Panoptikumába, vagy hogy lenézzünk a London Eye-ról a brit fővárosra, esetleg végigjárnánk az angol történelem patinás épületeit a Towertől a Westminsterig, vagy megkeresnénk azt a bizonyos kékre festett ajtót a Notting Hillen, netán csak sétálgatni szeretnénk az egyedülállóan ragyogó zöld füvön valamelyik nevezetes parkban, megkóstolni a fish and chipset egy pubban, mindenképpen érezni fogjuk azt a különleges atmoszférát, azt az egyedülálló lüktetést, ami csakis London sajátja.

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top