Utazás

A híres Harry Potter-stúdióban jártunk

Egészen különleges sajtótájékoztatóra voltam hivatalos a Warner Brothers filmstúdiójába, ahol a Harry Potter-filmek kulisszái mögé pillanthattam be. Nem is akárhogy. Ezúttal ugyanis különleges titkokat árultak el a filmek egy egészen speciális részéről…
Galéria: A híres Harry Potter stúdióban jártunk

 

Színeszek köszöntik a látogatókat

A szerzőről: Kégl Ágnes Angliában élő magyar újságíró. Nemcsak arról ír, hogy mi a legújabb fitneszőrület Angliában, de arról is, hogy hol lehet lángost kapni Cambridge-ben, és arról, hogy milyen volt anyukaként “megszoknia” a kinti iskolai rendszert. Ági további cikkeit itt találod!

A Warner Bros, Harry Potter Studio Tour London szélén, egy hatalmas területen látogatható, közel ahhoz a stúdióhoz, ahol valóban forgatták a nagy sikerű mozi részeit. Az ide látogatók eredeti díszletek, jelmezek és kellékek között bolyongva ismerhetik meg a Harry Potter-filmek lenyűgöző világát. A túra egy moziteremben indul, ahol Daniel Radcliffe, Emma Watson és Rupert Grint, azaz Harry, Hermione és Ron köszöntik a vászonról a látogatókat és indítják el a mesés kirándulást.

A mi látogatásunk azonban ezúttal egy kicsit eltér az átlagostól, mivel minket rögtön két olyan alkotó üdvözöl, akik a filmekben szereplő állatok betanításáért feleltek. Talán nem is gondolunk bele, amikor a Harry Potter-filmeket nézzük, micsoda hatalmas munkát fektettek az alkotók abba, hogy a vásznon szereplő különleges állatok sereglete megfelelően viselkedjen. A Feathers and Flights (Tollak és repülések) elnevezésű stúdiólátogatás szervezői épp ezen titkok felfedésére vállalkoztak.  
Az elején rögtön megismerkedhettünk Julie Tottmannal, a filmek vezető állatidomárjával, valamint segédjével, Guillaume Grange-dzsel, akik elárulták, hogy az állatok idomítása több hónapos folyamat volt minden egyes film készítése során. Sőt ennél meglepőbb kulisszatitkokat is felfedtek.

“Hiába állítják, hogy a baglyok bölcs állatok, valójában rendkívül buták és nehezen taníthatóak. Épp ezért Hedvig szerepére egyszerre mindig kilenc hófehér baglyunk állt készenlétben, és mindegyik másban volt erős. Akadt, amelyik nagyon szépen tudott nyugton ülni a kalickában, egy másik ügyesen repült, a harmadik jól mutatott Daniel Radcliffe karján” – meséli Guillaume, miközben a stúdiólátogatás egyik helyszínén, a Privet Drive-on, Dursley-ék háza előtt ácsorgunk, ahol a kerítésen az egyik igazi Hedvig nézelődik kíváncsian. “A madaraknak meg kellett tanulniuk, hogy magukhoz vegyék a leveleket, repüljenek vele néhány métert, majd elengedjék karmaikkal az iratokat. Nos, ezt a rövid kis jelenetet három hónapnyi, folyamatos felkészülés előzte meg, amely során türelmesen, apró lépésenként haladva tanulták meg a feladatukat az állatok.”

Az idomárok nemcsak a nap folyamán dolgoztak az állatokkal, hanem sokkal szorosabb viszonyban voltak velük. “Valójában egy farmon együtt éltek az állataink, akik szinte a családunkká váltak, nagyon intenzív kapcsolat alakult ki köztünk” – teszi hozzá Guillaume.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Titkok és különlegességek

A Harry Potter-filmsorozatra egyébként is jellemző, hogy a készítésének folyamata során igazi családdá vált a stáb. “Nagyon szoros kapcsolatban álltunk és állunk a mai napig is. Nem munka volt ez, hanem sokkal inkább szerelem. Hatalmas szerencsémnek érzem, hogy részt vehettem a filmek elkészítésében” – meséli csillogó szemekkel Guillaume.

Ahogy tovább haladunk a hatalmas stúdióban, egy kis asztalkánál egy hölgy újabb titkokat fed fel. Elárulja, hogy Daniel Radcliffe egy különleges hevedert viselt a forgatások alatt, amikor Hedviget a karján tartotta, mert máskülönben nem bírta volna el az állat súlyát. Ennek köszönhető, hogy a felvételeken Harry mindig nagyon mereven tartja a karját, ha Hedvig ül rajta.

A stúdió leginteraktívabb része az a Green boksz stúdiórész, ahol kipróbálhatjuk a seprűn lovagolás, illetve a repülő autóban való utazás élményét, ráadásul kalandunkról kép és videó is készül, amit a stúdió belső üzletében megvásárolhatunk. Szintén izgalmas kaland, hogy kipróbálhatjuk a varázspálca-viadalhoz szükséges trükköket, amelyeket a film koreográfusa mutat be virtuálisan. 

Galéria: A híres Harry Potter stúdióban jártunk

Bár már másodjára járok a stúdióban, újra lenyűgöznek az elektronikusan irányított különleges lények, mint Voldemort apróra aszott teste, amely gombnyomásra megemelkedik, vagy az a mérges könyv, amely szintén gombnyomásra harapdálni kezd. Ezúttal a maszkok és grafikák közt elhelyezett asztalnál két hölgy üldögél és tollakat festegetnek. Hamar kiderül, hogy ők azok, akik a filmekben többek közt a főnixmadarakat készítették. Több hónapos tervezés, a rendezőkkel való egyeztetés során születtek meg ezek a különleges, színpompás madarak úgy, hogy a kézzel készített, festett tollazatot egy elektronikusan mozgatott testre rögzítették.

Nem kell megrögzött Harry Potter-rajongónak lenni ahhoz, hogy az embert teljesen magával ragadja a stúdió, és különösen az a része, amikor az Abszol-útra érünk. Itt ugyanis szinte benne érezhetjük magunkat J. K. Rowling mesés világában. A különleges üzletek a legapróbb részletekig kidolgozott kirakatokkal, különleges feliratokkal, a düledező Gringotts Bankkal várja a látogatókat, majd az út végén Mr. Garrick Ollivander, a varázspálcák árusának üzletében felfedezhetjük az egyes szereplők és alkotók saját pálcáit, aztán a túra legvégén a Roxfort hatalmas makettjét is körbejárhatjuk.

Megnézem
Összes kép (1)

Külön izgalom a túra végén betérni a stúdió relikviaboltjába, ahol a filmben megismert édességektől az egyes házak ruhájáig, a szereplők varázspálcájáig, illetve a Kviddicsben használatos cikeszig mindent megvásárolhat a rajongó, bár elég borsos áron.

Egy családi jegy (2 gyerek és 2 felnőtt) 89 fontba (kb. 35 000 forintba) kerül. A látogatást érdemes jó előre megszervezni, jegyeket online lehet vásárolni. Itt azt is le lehet ellenőrizni, hogy mely napokra lehet még jegyet kapni és mikor van telt ház. A kijutást is érdemes előre megszervezni, mert a stúdió nem a belvárosban található. Az ehhez szükséges információkat ezen az oldalon lehet megtalálni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top