Utazás

Mindörökre virágba borult falu – csodaszép képek

Zalipie, a bájos és csendes falu Délkelet- Lengyelországban található, és gyönyörű, festett házairól híres. Több mint egy évszázaddal ezelőtt a lányok, asszonyok virágokat kezdtek festeni a házak falára kívül és belül, annak ellenére, hogy a hagyományos és konzervatív társadalmi szokások az egységes és egyszínű festési módot várták el. A dolog éppen ellenkezőleg történt: az asszonynép bonyolult mintákat és élénk színeket választott, a falu pedig virágba borult.

Mindez a 19. században kezdődött. Amikor a házakban a régi típusú kemencéket felváltották az újak, a kémények nem bizonyultak megfelelőnek, és a falakat feketére festette a korom. Megpróbálták lemosni, eltávolítani, de a meszelés ehhez nem volt elegendő, így a falakra virágokat festettek agyag, kréta és festékek segítségével.

Mindörökké virágba borult falu

 

Vajon milyen mintákat festenek a falakra napjainkban, hogy a hagyományt is megőrizzék, de közben haladjanak is a korral? A teljes cikket még több képpel a Kalandozó magyarok blogon találod.

Mindörökké virágba borult falu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top