Utazás

Uszoda lehet az elhagyatott metróállomásból – fotó

Föld alatti uszoda, opera, kiállítóterem, étterem, nightklub vagy kert? Párizs legújabb koncepciója új értelmet adhat az elhagyatott föld alatti metróállomásoknak.

A párizsi metróhálózatot a 200 kilométerével és 16 metróvonalával Európa leghosszabb metróhálózatának tekintik. A 303 állomás között azonban van pár “szellem”-állomás, amelyeket évtizedek óta senki nem használt, amelyek egy része a második világháború óta elhagyatottan állnak, vagy éppen sohasem hozták forgalomba azokat. A Fények és a divat városa életet lehelne ezekbe a metróállomásokba, és élménnyel töltheti meg azokat. E különleges koncepciók ötlete a párizsi polgármesteri székre pályázó Nathalie Kosciusko-Morizet fejéből pattant ki, aki tervében az elhagyatott terek kihasználására fektetné a hangsúlyt, hogy ezáltal új értelmet nyerjenek, és hogy az emberek más emberekkel interakcióba lépjenek.

Habár a tervek megvalósíthatóak, de költségesek, és pár kérdést is felvetnek: a szűk platformok, a villamossínek, a metrószerelvények, a közbiztonság kialakítása mind-mind megnehezítik majd az átalakulást. Párizs egyébként nem az egyedüli város, ahol ilyen koncepció van születőben. Svédországban a Tranebergbron híd belsejében mozit és galériát alakítottak ki, New Yorkban pedig partikat szerveznek az elhagyatott metróállomásokon.

Megnézem
Összes kép (1)

Forrás és fotók: girst.org

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top