Utazás

13 szerelmes hely és legenda nyomában

Jön a Valentin-nap, a giccses plüss-szívek és a vörös rózsacsokrok ünnepe. Szóval tombol a romantika, mi pedig örökzöld és kevésbé ismert romantikus helyeket mutatunk nektek.

Velence, Olaszország

Valószínűleg már nem tudunk utánakeresni, hogy ki (vagy mi) indította el a lagúnákon fekvő olasz város azonosítását egy az egyben magával a romantikával, de ez már évszázadok óta így van, és legyünk őszinték: így is marad. Új legendák is születnek a régiekhez, például az Egy kis romantika című filmben a két tinédzser szerelmes azért szökik meg Párizsból, hogy a Sóhajok hídja alatt, a Campanile harangzúgásai közepette megcsókolhassák egymást, mert akkor örökké emlékezni fognak a szerelmükre, bárhová is veti őket a sors. Különleges város, ahová minden szerelmes nő vágyik a lelke mélyén.

13 szerelmes hely és legenda nyomában

Taj Mahal, Agra, India
Azt hiszem, sokan emlékszünk erre a híres képre, amelyen fiatalsága és szépsége teljében láthatjuk Diana hercegnőt a világhírű Taj Mahal előtt. A 2007-ben a világ hét új csodája közé választott épületet, amely az évi 3 millió látogató miatt a legveszélyeztetettebb UNESCO-világörökségek egyike, Sah Dzsahán mogul sah építtette a 17. század első felében. Így állított emléket imádott feleségének, Mumtáz Mahalnak, aki a 14. gyermekük születésekor elhunyt.

Végül itt helyezték mindkettőjüket örök nyugalomba. Az asszony esküvői kérése volt, hogy halálakor férje állíttasson szerelmüknek örök emléket, és a sah betartotta ígéretét. Tagore szerint a sírig hű férj ajándéka “…könnycsepp az örökkévalóság arcán…” Ki más érezhette volna át ezt jobban, mint Diana?

13 szerelmes hely és legenda nyomában

Szívtisztás, ami csak fentről látható – Gloucestershire, Egyesült Királyság
19 éve halt meg szívelégtelenségben a most 72 éves Winston Howes felesége, Janet. A szeretett feleség emlékére a gyászoló férj 6 ezer tölgyet ültetett, hogy létrehozzon egy sövénnyel határolt és jácintokkal díszített szív alakú tisztást, ami kizárólag fentről, a magasból látható. A szív csúcsa Janet szülőfaluja felé mutat, és csak innen vezet egy ösvény, amin keresztül a tisztás megközelíthető. Mindössze egy pad áll ott, ami arra a dombra néz, ahol Janet lakott egykor. Egy hőlégballonozó fedezte fel, így terjedt el a híre, és az újságírók kérdésére Winston ennyit mondott: “Néha odamegyek, és csak ülök, és gondolkozom mindenfélén.” 17 éven át sikerült megőriznie a családnak a titkot, mert valóban csak fentről látható. Onnan, ahonnan az láthatja csak, akinek az ajándék szól.

13 szerelmes hely és legenda nyomában

Heart Reef, Nagy-korallzátony, Ausztrália
Az 1975-ben felfedezett kicsi, szív alakú korallsziget Ausztráliában található, a Nagy-korallzátony részét alkotja. Mindössze 17 méter átmérőjű, és kizárólag csak a magasból látható. Az Air Whitsunday pilótái szerint ez a központja a zátony fölötti látványos repülőutaknak, mert rendkívül festői és romantikus. Ez lett a légitársaságuk jelképe, számtalan brosúrán és promóciós anyagon szerepel.

13 szerelmes hely és legenda nyomában

Párizs, Franciaország
A szerelem fővárosa számos romantikus hellyel dicsekedhet. Sok lány játszhatott már el a gondolattal, milyen lenne a szerelmével Párizsba repülni, ahol az Eiffel-torony tetején lévő étteremben vacsoráznának Valentin-napon, és végül előkerülne az eljegyzési gyűrű. Ez ugyan Katie Holmesszal valóban megtörtént, de tudjuk, hogyan végződött a kapcsolata Tom Cruise-zal. Szerencsére romantika tekintetében Párizs nem csak ennyiből áll, itt található ugyanis a Szerelem fala (Le Mur des Je t’aime – Wall of Love), ahol a “szeretlek” szót 311 nyelven láthatjuk egy gyönyörű falfestményen. Hogy hol keressük? Abbesses metrómegálló – a bejárat mögötti Jehan Rictus téren, természetesen a Montmartre-on.

13 szerelmes hely és legenda nyomában

Aphrodité sziklája, Ciprus
Ciprus Aphrodité szigete, az istennő állítólag a tengerből emelkedett ki, és egy kagylón utazva érte el a sziget partjait, mások szerint egy sziklán született meg a szerelem és a szépség istennője. Kedves szokás, hogy a partnak ezen a részén található kövekből (Aphrodité kövei) a szerelmesek kirakják egymás nevét. A helyiek úgy tartják, hogy aki háromszor körbeússza Aphrodité szikláját, örökké szép és fiatal marad (magára a sziklára nem szabad felmászni, egy kis alagúton lehet ide átjutni). Rossz nyelvek szerint akkora ott a hullámverés, hogy aki képes erre, az meg is érdemli az örök szépséget és fiatalságot. Meg lehet próbálkozni vele…

13 szerelmes hely és legenda nyomában

13 szerelmes hely és legenda nyomábanA Meeting Place, St. Pancras állomás, London, Egyesült Királyság
Ha egy randevúhoz a tökéletes helyet keresed Londonban, akkor ez a Meeting Place a gyönyörűen felújított St. Pancras állomáson (melyet gyakran hasonlítanak a romantikus Grand Central pályaudvarhoz New Yorkban). A kilencméteres szobor az állomás középpontjában található, és azt ábrázolja, hogyan forr össze két szerelmes hogyan egy ölelésben.

Callejon del Beso (The Alley of a Kiss – A csók sikátora), Mexikó
A hagyományok szerint ha a Guanajuato városába látogató párok megkeresik a csóksikátort, és a harmadik lépcsőfokon állva megcsókolják egymást, akkor 15 boldog szerelmes évet kapnak az égiektől, de ha ezt elmulasztják, hét év balszerencse vár rájuk. A szűk utcácskához tragikus történet fűződik. Ana és Carlos egymásba szerettek (mások szerint Carmen és Luis), de a fiatal hölgy apja ellenezte a kapcsolatukat. A lány olyan keskeny sikátorban lakott, hogy a balkonról kihajolva meg tudta érinteni a másik ház falát. Szerelmese Ana meglepetésére megvásárolta a szemben lévő házat, és így éjszakánként titokban beszélgettek. Egyik éjjel a lány apja meglátta őket együtt, és haragjában leszúrta Anát.

13 szerelmes hely és legenda nyomában

A szerelem alagútja, Ukrajna
Egy ukrajnai város, Klevan fő attrakciója a világ egyik legromantikusabbnak tartott helyszíne, a “Szerelem alagútja”. Az év meleg hónapjaiban fákat ültetnek szorosan egymás mellé egy három kilométer hosszú vasúti pálya mentén (egy helyi gyár magánvasútjáról van szó). A vonat naponta háromszor közlekedik, és ezt a magával ragadó, festői képet alakítja ki.

13 szerelmes hely és legenda nyomában

Júlia erkélye Veronában, Olaszország
Shakespeare halhatatlan szerelmesei a romantika egyik központjává varázsolták az észak-olaszországi várost. Megtalálhatjuk itt a sírjukat, a két család lakóházát (sajnos mindegyik turistacsapda, ezek nem azok a házak, de nyugodtan hunyjunk szemet fölötte, ha egy kicsit is romantikusak vagyunk), a kétségbeesett szerelmesek leveleit itt még meg is válaszolják (lásd: Levelek Júliának című film), sőt a híres erkélyre is kiléphetünk (gyönyörű, ámde semmi köze Júliához). Ebben a városban is van Szerelemfal, sőt a szerelmespárok összetartozását kifejező lakatokat is megcsodálhatjuk.

13 szerelmes hely és legenda nyomában

Luzskov híd, Moszkva, Oroszország
Ha már szerelmi lakatok, akkor ne csak Veronáról beszéljünk, mert a leghíresebb helyek szerte a világon Kölnben, Szöulban, Rómában, Huangshanban (Kína), Moszkvában és Pécsett találhatók. Az orosz híd azért lett egyedülállóan különleges, mert több lakatfa alkot egy egész kis erdőt. Senki sem tudja, mikor és hogyan lett a hely ilyen népszerű a fiatal szerelmesek körében, de a tisztviselők egyre több fát helyeznek el a hídon, mert kell a hely a lakatoknak.

13 szerelmes hely és legenda nyomában

Szerelmesek tengerpartja – Playa del Amor, Cabo San Lucas, Mexico
A gyönyörű mexikói tengerpart legkedveltebb része a különleges szépségű, rejtett, homokos strand és a kristálytiszta víz miatt. Csak vízitaxival vagy üvegfenekű hajóval közelíthető meg. Sokan úsznak vagy merülnek itt, bár nagyon veszélyes, jobb közel maradni a természetes medence széléhez. Playa del Amor csendes-óceáni oldalán, nem messze innen, egy sziklás partszakasz található, amit a helyiek Divorce Beachként emlegetnek (A válás tengerpartja).

13 szerelmes hely és legenda nyomában

A szerelem ösvénye – Cinqueterre, Olaszország
Riomaggiore és Manarola között található az a sziklafalba vájt ösvény, ami egy kilométer hosszan kanyarog, és csodás kilátást kínál a tengerre. Az andalgó szerelmesek kissé több idő alatt teszik meg az utat, de laza félóra alatt bárki végigsétálhat rajta. Az út menti padokon üldögélve lehet gyönyörködni a naplementében, sőt a romantikus graffitik készítése is megengedett. Az út egyik pontján áll az ösvény címadó szerelmespárjának szobra, körülvéve lakatokkal, amelynek a kulcsát a párok a tengerbe dobják.

13 szerelmes hely és legenda nyomában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top