Utazás

A szerelem szigete

Valentin-napra megtaláltuk a legtökéletesebb szív formájú szigetet. A kis horvát sziget nevezetességeit bloggerünk mutatja be.

A közelgő Valentin-nap miatt világszerte még jobban ráirányul a figyelem a szerelem szigetére. A Google Earth jóvoltából 2009 februárjában világszerte köztudomásúvá vált, hogy a kis horvát szigetnek felülnézetből szív alakja van, sőt Galešnjak a legtökéletesebb szív formájú sziget talán az egész világon (bár Ausztráliában egy kis korallsziget is erre a címre pályázik). A csöppnyi földdarabka mindössze 0,132 négyzetkilométer, tengerpartja (azaz kerülete) pedig 1,5 kilométer hosszú.

A szerelem szigete

A Pašman és Turanj település között található szerelmesek szigete (vagy más néven a szerelem szigete) magántulajdonban van, és csupán vadon élő fák és más növények borítják. Jelenleg teljesen lakatlan, de hogy ez nem mindig volt így, azt bizonyítják az illír sírhalmok (három is van belőlük) és egy ősrégi épület alapjai.

A szerelem szigete

Érdekes módon a sziget szokatlan alakját már a 19. század elején rögzítette Napóleon térképésze, Charles-François-Beautemps-Beaupré, akinek 1806-ban kiadott atlaszát a dalmát tengerpartról jelenleg a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban őrzik.

A szerelem szigete
 
 
A sziget jelentős részén a fákat ledózerolták, ennek okát a caféblogon olvashatod el.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top