Utazás

Nyomorturizmus a világ körül

Van, aki tengerparti nyugalomra vágyik, van, aki falusi kakaskukorékolásra, és van, aki egy nagyváros nyüzsgésére. Ma már annyiféle turizmus létezik, ahányfélék mi magunk vagyunk. Miért ne vágyhatna valaki arra, hogy megismerje a legszegényebbek, legelesettebbek életét? Ezt felismerve szemfüles utazási irodák túrákat szerveznek világszerte oda, ahová ugyan nem sok pénz kell, de annál erősebb idegzet és gyomor.  

Repül a…, repül a… vécé!

Ezt már olvastad? Csapatépítő tréning a nyomorban felhúzott wifis putriban

Kibera, Nairobi, Kenya
26 USD/fő
Ízléstelenségfaktor: nagyon magas
Észak-Afrika legnagyobb nyomornegyedében, Kiberában nem azért viszik körbe a kíváncsi utazót, hogy felforduljon a gyomra a szagtól és a látványtól, hanem hogy az ott lakók kitartása és barátságos természete inspirálja a gazdagságtól kiégett nyugatiakat. Elvégre Kibera a „remény városa”. Meg a repülő vécéké.

Nyomorturizmus a világ körül

Drog, zsaruk, satöbbi

Parque EcoAlberto, Hidalgo, Mexikó
105 dollár/éjszaka
Ízléstelenségfaktor: közepes
Dél-Mexikóban a hñahñu indiánok jóvoltából átélhetjük az illegális határátlépés izgalmait. A négyórás „éjszakai séta” során átkelhetünk a sivatagon és a Rio Grandén, mintha mi is papírok nélkül akarnánk átjutni a határon, miközben tucatnyi hñahñu indián határőrnek, illetve ember- és drogcsempésznek öltözve eljátssza velünk a menekülős akciójelenetet.

Nyomorturizmus a világ körül

Wesselényit Indonéziába!

Ezt már olvastad? Putrikból a csodapalotákba

Banana Republic Village, Dzsakarta, Indonézia
10 dollár/éjszaka
Ízléstelenségfaktor: magas
Akinek a tavaszi dunai zsákpakolás meg se kottyan, annak Ázsiában a helye a monszunesők idején. Decemberben a folyók megáradnak és elöntik a falvakat. Valószínűleg azt a lyukat is, amelyet 10 dollárért adnak szállásként: egy matracon és ventilátoron kívül semmi nincs benne. Csak jó sok lyuk a mennyezeten, amelyen keresztül felülről is biztosított a beázás, nem csak alulról.

Nyomorturizmus a világ körül

Ha nem tetszik a Copacabana

Favela Tourism Workshop, Rio de Janeiro, Brazília
30 USD/fő
Ízléstelenségfaktor: elégséges
A legnagyobb riói nyomornegyed lakói már tapasztalt túravezetők. A bevételek egy részét a helyi iskolának adják, így legalább azt érezheti a turista, hogy tett valamit a közösségért. Viszonylag szolid a nyomor, úgyhogy aki hardcore gettóérzésre vágyik, vegyen jegyet Kenyába.

Nyomorturizmus a világ körül

Kit érdekel az IKEA?

Faktum Hotels, Göteborg, Svédország
15 USD/éjszaka
Ízléstelenségfaktor: mérsékelt
Göteborgban több mint 3 ezer hajléktalan él. A Faktum Hotels feltérképezte 10 kedvenc helyüket, és olyanoknak adják ki, akik nem IKEA-bútorral csinosan berendezett szállodai szobára vágynak, hanem skandináv valóságshow-ra. Éjszakázni az elhagyatott papírmalom egyik koszos sarkában, a híd alatt vagy egy park padján lehet – ez utóbbi trendi kávézók közelében van, úgyhogy ez főleg exhibicionistáknak ajánlott. A bevételből a göteborgi hajléktalanok segítésére szánt programokat finanszírozzák.

Nyomorturizmus a világ körül

Ahogy a mondás szól: vacsorázz, mint egy koldus

Mokum Events, Amszterdam, Hollandia
16 USD/fő
Ízléstelenségfaktor: magas
Ha már túl vagyunk a göteborgi homeless fordulón, és egy híd alatt töltött éjszaka nem sokban különbözik legrosszabb gólyatáboros emlékeinktől, akkor egy szinttel feljebb léphetünk Amszterdamban. A túravezetők városnéző útjain egy igazi hajléktalan szegődik mellénk. Ahogyan az oldal hirdeti, a Mokumban „olyan hajléktalanokat talál, akik mindent átéltek”. Együtt sétálhatunk, kéregethetünk, koldulhatunk ételt, és közben megismerjük a város árnyékos oldalát. Ha erkölcsi fenntartásaink lennének, a Mokum Events megnyugtat, hogy „a hajléktalan nem boldogtalan!”. Még azt is megmutatja, hol éjszakázik, és merre vannak azok az éttermi kukák, ahol időnként „fejedelmi étket lehet a bőséges maradékból varázsolni”.

Nyomorturizmus a világ körül

San Francisco utcáin – nem film, valóság

Vayable, San Francisco, Egyesült Államok
20 USD/fő
Ízléstelenségfaktor: mérsékelt
A legtöbb San Franciscóban járó turista elkerüli a Tenderloin negyedet, amely egykor magas bűnözési arányáról volt híres, ma koldusairól. A tenderloini hajléktalankultúrát és létet egy „barátságos hajléktalan” vezetésével ismerhetjük meg, aki elvisz az ingyenkonyhákra, a hajléktalanszállókra és a gyerekmegőrzőkbe. A többi nyomortúra-szervezőhöz hasonlóan a friscóiak is azt ígérik, hogy a kirándulás megvilágosodáshoz és személyiségfejlődéshez vezet. Ámen.

Nyomorturizmus a világ körül

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top