Utazás

Szerelmesek kirándulóhelyei Magyarországon

A következő programokat azoknak ajánljuk, akik szerelemre vágynak, vagy csak meg akarják erősíteni kapcsolatukat. Magyarországon ugyanis számos olyan kirándulóhely, város van, mely egyben a szerelem, a hűség és a reménykedés helye is.

Pécs – Lakatfal

Pécs belvárosában egy kovácsoltvas kerítésre egyszer felkerült egy-két lakat a szerelmi összetartozást jelképezve. Aztán a fiatalok elkezdtek újabb és újabb lakatokat feltenni már nevekkel, feliratokkal gravírozva. Ma már szinte mindenki kötelezőnek érzi ezt a romantikus gesztust, aki erre jár a szerelmével. A fal környékén az üzletek némelyikében lakatokat is árulnak, sőt gravíroznak is.

Szerelmesek kirándulóhelyei Magyarországon


Sopron – Tűztorony

Nemcsak Sopron jelképe a Tűztorony, hanem a hűségé is. Az 1921. december 14-ei népszavazáson Sopron és még nyolc környékbeli község szavazhatott arról, hogy Magyarország része kíván-e maradni, vagy Ausztriához akar csatlakozni. A hazaszeretet győzött, és a népszavazás alkalmából felújították a Tűztornyot, mintegy a hűség új példaképét. Ma is romantikus bizonyíték, ha valaki a kedvesével megmássza a tornyot, ahonnan amúgy páratlan kilátás nyílik a városra.

Szerelmesek kirándulóhelyei Magyarországon


Budapest – Csókterem

Budapest egyik legkellemesebb pontja a Margitsziget, melynek leghívogatóbb építménye a víztorony. A toronycsúcsra senki sem mehet fel, de a kilátóként üzemelő víztorony legfelső szintjére bárki felsétálhat. Az íves erkélyekkel szegélyezett terem az itt „lopott” csókok miatt kapta a Csókterem elnevezést.

Szerelmesek kirándulóhelyei Magyarországon


Badacsony – Rózsakő

A Badacsony hegyen, a Kisfaludy-ház felett található az a hatalmas, asztalszerű bazalt, amit Rózsakőnek neveznek. Nevét Szegedy Rózáról kapta, aki a hagyományok szerint Kisfaludy Sándorral szokott rajta üldögélni, ez magyarázza a vele kapcsolatban született legendát is. „Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni.”

Szerelmesek kirándulóhelyei Magyarországon


Fonyód – Kripta-villa, az örök szerelem háza

Abrudbányay Ödön jegyese, Magdus, az esküvő előtt három héttel hirtelen elhunyt. Az eset mélyen megrendítette a vőlegényt, összegyűjtötte meghalt kedvese tárgyi emlékeit, és sokáig gyászolta őt. Abrudbányay doktor, aki időközben tehetős emberré vált, Fonyódon emlékházat emeltetett Magdusnak, hogy a lány hamvait és fennmaradt emléktárgyait méltóképpen megőrizhesse. A hely ma is hirdeti a sírnál véget nem érő szerelmet. A villa legendája szerint ha a nászágy felett egy leány és egy fiú megfogja egymás kezét, akkor szerelmük örökké tart.

Szerelmesek kirándulóhelyei Magyarországon


Miskolc – Szerelemfa

Már három éve szerette egymást a pár, amikor elhatározták, szeretnének egy csemetét. Gyermekhez még fiatalok voltak, ezért ültettek egy vadgesztenyefát a miskolci Népkertben. Mindennek már több esztendeje. A szerelemfa azóta növöget, és egyszer majd elég nagy lesz ahhoz, hogy árnyat adjon az alatta pihenő szerelmeseknek. Az egyik legfrissebb hazai legenda szerint, ha egy pár a fa körül megfogja egymás kezét, és egy kört alkotnak karjaikkal, akkor soha nem lesz vége a szerelmüknek.

Szerelmesek kirándulóhelyei Magyarországon

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top