Utazás

A Föld legmagasabb vulkánjára indulnak magyar kutatók

A chilei-argentin határon fekvő, 6893 méter magas Ojos del Salado a célállomás, ahol a klímaváltozás hatásait fogják vizsgálni.

A Földgömb-Atacama Klímamonitoring Expedíció első szakaszában, 2012-ben a kutatók műszereket telepítettek az Andokban található vulkánra, a február 3-án induló második expedíció elsődleges célja pedig az lesz, hogy begyűjtsék a műszerek által rögzített adatokat, amelyek hozzájárulhatnak a klímaváltozás jobb megértéséhez.

Forrás: //atacama.expedicio.eu/hu/helyszin
Forrás: atacama.expedicio.eu

A magyar kutatók több hetet töltenek majd a 200 kilométeres körzetben lakatlan hegyen, ahol az eddig mért, többnyire hőmérsékleti és nedvességre vonatkozó adatok begyűjtése mellett újabb mintákat is vesznek. Az expedíció résztvevői a felkészülést segítő keszonkamrás kezelés után indulnak a Föld legmagasabb tűzhányójára. Nemcsak fizikailag nehéz azonban a magashegyi akklimatizáció, a hegyen töltött napok folyamán a könnyen megváltozhat a kutatók gondolkodása: „csőlátók” lesznek, ami nagyon megnehezíti a kreatív, tudományos munkát.

Az Ojos del Saladót először 2010 elején mászták meg magyarok: akkor Nagy Balázs, Nemerkényi Zsombor, Bakai Ferenc és Garamszegi Tamás jutott fel a kráter szegélyén emelkedő sziklás főcsúcsra. A hegy száraz környezetben, hegyi sivatagok fölött magasodik, lábánál sós tavak, só- és kősivatagok húzódnak, a legközelebbi megbízható ivóvíznyerő hely 250 kilométer távolságban található.

A tűzhányó, nagy magassága és a rendkívül szélsőséges időjárás miatt, sokáig kívül esett a részletes földtani és földrajzi vizsgálatokon, a legutóbbi, 700-1000 évvel ezelőtti kitöréséről is csak hozzávetőleges adatok születtek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top