Utazás

Lista: íme, a 10 legtisztább város

Rengeteg csodálatos hely van a világon, amelyeket még jobban lehet élvezni, ha tiszták. A világ tíz legtisztább városának listájából az is kiderül, hogyan érik el ezt az eredményt.

10. Freiburg, Németország

A város nemcsak arról ismert, hogy a legtisztább, de arról is, hogy a legzöldebb. Rengeteg autómentes útja van, és a környezet lélegzetelállító. Freiburgban magas az életszínvonal, és az ott élők büszkék a középkori egyetemükre. A viszonylag meleg és napos időjárás, a Fekete-erdő közelsége teszi ezt a helyet a régió turizmusközpontjává.

Lista: íme a 10 legtisztább város

9. Oslo, Norvégia
Norvégia legnagyobb népességű városa, ezért a helyiek rendszeresen dolgoznak azon, hogy a légszennyeződést csökkentsék. Az elmúlt években ennek is köszönhető, hogy Oslo az egyik legdrágább város a világon: a turistáknak és az ott élőknek egyaránt. Cserébe viszont Észak-Európa legtisztább városa. Sok múzeummal büszkélkedhet, a tengerpart pedig igazi turistaálommá teszi Oslót.

Lista: íme a 10 legtisztább város


8. Helsinki, Finnország

Az északi terület egyik legszebb országa olyan, mintha rengeteg képeslapot tettek volna egymás mellé. Közel 1,1 millióan élnek a fővárosban és közvetlen környezetében, a természet szépsége lenyűgöző,  a környezeti adottságok páratlanok. 2011-ben a Monocle magazin a legélhetőbb városnak választotta Helsinkit, amely egyben Finnország fő oktatási, kulturális, gazdasági, politikai és kutatásai központja.

Lista: íme a 10 legtisztább város


7. Wellington, Új-Zéland

A hetedik legtisztább város a világon, és a helyi turizmust hirdetők szerint a legmenőbb hely is egyben. A nagyszerű turistalátványosságok, a tiszta környezet és a varázslatos atmoszféra nagyjából 3,6 millió embert vonzanak ide évente. A konferenciákra érkezők a kulturális értékeket részesítik előnyben, miközben a legnagyszerűbb éttermekben ehetnek mesés környezetben. A természeti kincsek, a zöld területek, a hegyek, az óceánpart és a tiszta, rendezett utcák növelik az idelátogatók letelepedési kedvét. A levegő minősége kiváló, amint a hulladékfeldolgozás és az energiagazdálkodás is példaértékű.

Lista: íme a 10 legtisztább város


6. Koppenhága, Dánia

Az egyik leginkább környezetbarát városban nagyon erős az igény a környezettudatos életre. Koppenhága 2014-ben Európa Zöld Fővárosa címet is elnyerte, és a városvezetőség, valamint az ott élők bebizonyították, hogy érdemes ekkora energiát fordítaniuk a tiszta, higiénikus környezet fenntartására.

Lista: íme a 10 legtisztább város


5. Kobe, Japán

A japán emberek híresek arról, mennyire tudatosan figyelnek az egészségükre, és hogy mennyire felelősségteljesen viselkednek a környezetükkel szemben. Nagyszerűen megtervezett hulladékfeldolgozó rendszere van a városnak, és a víz tisztaságát megőrzendő rendszeresen kutatják az újabbnál újabb módszereket. A tömegközlekedés ebben a városban a legjobb egész Japánban, és a modern technikai vívmányok felhasználása során is az energiatakarékosság, a pazarlás elkerülésének elvét tartják szem előtt.

Lista: íme a 10 legtisztább város


4. Minneapolis, USA

Minnesota állam legnagyobb városa a Mississippi folyó mellett helyezkedik el, ami bőséges vízellátást biztosít. A sűrűn lakott városban 3,3 millióan élnek, de még így is sikerült a legtisztábbak közé bekerülnie. Vonzó kereskedelmi és utazási lehetőségeket kínál, amely kielégíti mindenfajta turista igényét.

Lista: íme a 10 legtisztább város


3. Honolulu, Hawaii

Nyugodt kikötőt jelent hawaii nyelven a város neve, itt a legstresszesebb emberek is megnyugszanak. A tiszta természeti csodák rengeteg turistát vonzanak, a jól szervezettség és az ott élők tudatos környezetbarát életmódja fontos szerepet játszik a város életében. A gyönyörű sziget levegője különösen tiszta, a légáramlatok gyorsan kifújják a légszennyeződést, a port pedig a rendszeres eső elmossa. A trópusi paradicsomáról ismert hely Hawaii gyöngyszeme.

Lista: íme a 10 legtisztább város


2. Adelaide, Ausztrália

A déli rész fővárosaként is emlegetik, ahol a tisztaság alapvető követelmény. Az ausztrálok szerint ez a legszerethetőbb városuk, legalábbis már háromszor egymás után választották meg ennek a lakosok. Alaposan megtervezett hely sok parkkal és széles sugárutakkal. Tökéletes az oktatási rendszere, az újrahasznosítást mintaszerűen oldják meg – állítólag ennek a kettőnek köszönhető, hogy a város ennyire tiszta. A központi piac 85 százalékban hasznosítja a hulladékot, ami rekordnak számít.

Lista: íme a 10 legtisztább város


1. Calgary, Kanada

A világ legtisztább városa a Sziklás-hegység és Savanna között található, két folyója is van, ezek pedig állandó páratartalmat biztosítanak. Nem meglepő, hogy az elmúlt öt évben minden alkalommal első helyen végzett a legtisztább városok versenyén. A turisták itt nem unatkoznak, és belekóstolhatnak, milyen az élet ott, ahol a legjobb minőségű az iható víz és mindenhol elérhető, a levegő tiszta, a szemétfeldolgozás gyors és hatékony, a forgalom pedig jól szervezett.

Lista: íme a 10 legtisztább város

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top