Utazás

Minimundus – lekicsinyítették a Halászbástyát az osztrákok

Óriásnak érezhetjük magunkat az ausztriai Wörthi-tó partján, Klagenfurtban található minivárosban, ahol közel kétszáz világhírű építmény élethű, kicsinyített mása között sétálgathatunk.

Időutazás a piramisoktól az űrrepülőkig

Már várost is „hamisítanak” Kínában – látványos fotók

A makettek az eredeti épületek tervei alapján, 1:25-ös arányban kicsinyítve, eredeti anyagokból, kézzel készültek a park saját modellezőinek munkáiként, és minden egyes apró részletükben élethűen tükrözik az eredetit. A mini-látványosságok felállítása rendkívül időigényes munka, a Miramare Palotát például 26 hónapig készítették. A legmagasabb építmény a parkban a torontói Tűtorony, amely 23 méter magas és 20 tonnát nyom. A látogatók véleményét is szívesen fogadják, mely építményt szeretnék még látni az apró látványosságok között. A javaslatok alapján minden évben egy új darabbal gazdagodik a gyűjtemény: idén a salzburgi repülőtérrel.

A szabadidő-komplexum felülről nézve olyan, mint egy hatalmas terepasztal, amelyen csupán néhány ugrásnyira fekszenek egymástól a nevezetességek. Kisvonatok több kilométer hosszúságú vasútpályán szelik át a parkot, az épületek mellett pedig mesterségesen kialakított tavak, hajók, űrrepülők kicsinyített másai is megtalálhatók.

Vitorlát bonts, elefántra fel!

A Minimundus élményparkként üzemel, az egyedi maketteken kívül egyéb különleges programokkal is várják az érdeklődőket. Különböző koncertekkel kedveskednek a látogatóknak; egy 400 négyzetméteres területen kialakított játszótéren a kicsik többek között játékvitorláson hajózhatnak, játékelefánton lovagolhatnak, és homokvárat építhetnek; a minivárosban planetárium, étterem, kávézó és szuvenírbolt is működik. A hatalmas területen való eligazodást magyar nyelvű térkép is segíti, amely a bejáratnál ingyenesen kérhető. A belépőjegy 8-39 euró között mozog gyerekjegytől nagycsaládos jegyig, azaz átszámítva nagyjából 2400 és 12 000 forint között. A park bevételéből egyébként a tartományban élő rászoruló gyermekeket és családokat támogatják.

A Minimundus-túra akár egynapos programként is beiktatható: Budapesttől alig 5 órányi távolságra fekszik autóval. Érdemes azonban többnapos látogatást tenni a környéken, hiszen a Wörthi-tó a világ egyik leggyönyörűbb és legtökéletesebb helyszíne a pihenésre vágyóknak: a kisebb panzióktól a luxusszállodákig, a csendes, családias vendéglőktől a kaszinókig minden megtalálható itt.

A múlt század óta hódít a minivárosok divatja

Nem az osztrák Minimundus az egyetlen parányi városka. Hollandiában, a Hága melletti Madurodamban is építettek egyet az 1960-as években. Mára már található egy miniváros Dániában is, Billundban, a világhírű Lego játékcég gyára mellett. 2005-ben pedig Németországban is nyílt egy minipark Meckenbeurenben. Kétségkívül az osztrák Minimundus a legsikeresebb és a legnagyobb, hiszen itt nemcsak a helyi nevezetességeket építették meg, hanem az egész világról gyűjtötték össze a legfontosabb építményeket.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top