Utazás

A legmesésebb európai falvak

A falu szó új értelmet nyer, ha végignézünk a legszebbek listáját. A 15-ös rangsort egy külföldi "utazásmániás" csoport állította össze az interneten. Mivel szúrta a szemünket, hogy magyar falu nem került a szórásba, természetesen kibővítettük a felsorolást.

Eze, Franciaország
Méltánytalanul lekicsinylően ír jó néhány útikönyv a Cote d’Azur e kis falujáról. A település sokkal inkább visszaadja azt a fenséges érzést, amiért a dél-franciaországi partszakasz népszerűvé vált egykor, mint a szomszédos nagyvárosok, Nizza és Monte Carlo. Igen, valóban nincsenek itt látványos múzeumok, de egy XII. századi kastély romjai, a botanikus kert már önmagában is káprázatos. Meredek, labirintusszerű utcácskái ugyan defibrillátorral vannak felszerelve, de a turisták lélegzete leginkább a látványtól és a hangulattól áll el. A macskaköves utcákon máig nem jár autó, mindent emberi erővel juttatnak fel a partról a dombtetőre.

A legmesésebb európai falvak

Pitigliano, Olaszország
Mintha a tufából nőtt volna ki a hegy tetején ez a toszkán falu, amely 1061 óta éke a vidéknek. Maga az építészete is mesés, az etruszk sírhelyek sokaságát ma a helyiek bortárolásra használják, egységes barlang- és csatornarendszert alkotnak. Bár a falut Olaszország legszebbjei közé választották, a látogató csak elvétve találkozik turistákkal a sikátorokban bolyongva.

A legmesésebb európai falvak


Polperro, Anglia

Saját honlapja egyenesen a felkapott brit üdülőkörzet, Cornwall ékköveként aposztrofálja a kis halászfalut. A település óvja a középkori hangulatot, autóval nem is lehet behajtani, így a látogatók órákon át nyugodtan sétálhatnak a kanyargós utcákban vagy a tengerparton.

A legmesésebb európai falvak


Hallstadt, Ausztria

Sokszor emlegetik Európa legszebb helyeként a festői alpesi falut. Nem véletlen, hogy még a kínaiak is lekoppintották a települést, igaz, a hangulatot nem tudták visszaadni azzal, hogy Kínában újra megépítették. Ha Hallstadtot festményen látnánk először, talán túl giccsesnek tartanánk a képet, pedig nem kell sem festői fantázia, sem photoshop, hogy visszaadja a hely szépségét.

A legmesésebb európai falvak

 

Wengen, Svájc
Téli időszakban felkapott a falu, akár 10 ezer ember is megfordul ott ilyenkor, a nyári turistaszezonban pedig ennek a fele. Az év fennmaradó részében azonban 1300-an lakják a települést, amely máig autómentes övezet, de végszükség esetén erdészeti utakon megközelíthető. A falun belül elektromos járművek szállítanak, az odajutást pedig a sűrű vonatjáratok teszik lehetővé. Csúcsidőben a vonatok közvetlenül egymás után haladnak.

A legmesésebb európai falvak

 

Óbidos, Portugália
Már időszámításunk előtt 700 évvel kelta település volt a mai Óbidos helyén, később pedig a rómaiak, a vizigótok, majd a mórok foglalták el. A 13. században Urraca portugál királyné ajándékba kapta a várost férjétől, miután hetekig áradozott róla. Óbidos ettől kezdve több mint 600 éven át a királynők városa volt.

A legmesésebb európai falvak

 

Deiá, Spanyolország
Mallorca nyugati részén elterülő falu a nagyjából 900 lakost számláló Deiá, az egyik leismertebb település az egész szigeten. A narancs- és olajligetek között meghúzódó tengerparti hely számos írónak, költőnek, zenésznek és festőnek adott már otthont. Sőt, mai napig nagynevű zenészek töltenek ott nyarakat, hogy az idilli környezetben ihletet merítsenek, és feltöltődjenek.

A legmesésebb európai falvak

 

Ravello, Olaszország
Az Amalfi-part egyik legcsendesebb és legnyugodtabb települése megéri azt a kis kellemetlenséget, amelyet az oda vezető, gyomrot felkavaró kanyargós út jelent. Kedvelt helye volt ez a hírességeknek is, anno Greta Garbo, Jacqueline Kennedy és Tennessee Williams nyaraltak itt, de máig is forgalommentes útjairól, elegáns kertjeiről és festői tereiről ismert. Szédületes kilátás nyílik a faluból a Mediterrán térségre.

A legmesésebb európai falvak

 

Pucisca, Horvátország
Brac szigetének északi részén, egy öbölben terül el a terrakotta cserepes, fehérre festett házak csoportja. Márványbányáiból még a washingtoni Fehér Házba is vittek köveket, ezt tartja egy helyi legenda. Ennek ellenére, a természet érintetlennek tűnik, és nagyszerű lehetőséget kínál a kirándulni vágyóknak.

A legmesésebb európai falvak

 

Kazimierz Dolny, Lengyelország
A történelmi kisváros háborús és kommunista idők előtti bája vonzza a látogatókat. A macskaköves utcái, reneszánsz kori épületei és a középkori kastély romjai mellett a falu festői környezettel büszkélkedhet, amelyet teljes egészében belátni egy magaslatról.

A legmesésebb európai falvak

 

Autoire, Franciaország
A Franciaország közepén található települést választották meg az ország legszebb falujának. Varázsát az adja, hogy az elmúlt 800 évben alig változott ott valami, a mézszínű 16-17. századi házak, a takaros kis templom és a főtéren álló szökőkút ma is a régi pompájában tündököl.

A legmesésebb európai falvak

 

Carlingford, Írország
Csak egy órányi autóút Belfasttól és Dublintól egyaránt as Carlingford Heritage Village, amely egyaránt híres bájáról és arról a tájról, amely körülveszi. A falu számtalan kalandot kínál, az ódon környezetben 21. századi programokat szerveznek a turistáknak.

A legmesésebb európai falvak

 

Mittenwald, Németország
Mintha megállt volna az idő ebben a német faluban, amely a helyiek szerint „hagyományos bajor” hangulatot áraszt. Pompásan dísztett házak, festett homlokzatok, és díszesen faragott oromzatok a régmúltat idézik, de a falut elözönlő turisták kedvéért számtalan kis üzlet is nyílt.

A legmesésebb európai falvak

 

Crupet, Belgium
A pici kis falu egy erdős völgyben található, és széles, mély várárok veszi körül. A 13. század óta híres barlangjairól és kastélyáról, bár ez utóbbi nem látogatható, mivel magánkézben van, azért fantasztikus látványa is elég a turistáknak.

A legmesésebb európai falvak

 

Fjallbacka, Svédország
Ez a mesés halászfalu egyben kijárat is Svédország legnyugatibb szigetei felé. A település mostanában arra készül, hogy megnő a turisták száma, mivel náluk forgatják a Fjallbacka Murders című sorozatot, amelynek a Híd című sorozathoz hasonló világsikert jósolnak.

A legmesésebb európai falvak

 

Hegymagas, Magyarország
Úgy éreztük, méltatlanul maradt ki Magyarország a felsorolásból, ezért körbenéztünk az interneten, fórumokon és a szerkesztőségünkben gyors felmérést végeztünk. Számtalan gyönyörű hely közül végül a kevésbé ismert, de annál mesésebb Hegymagas lett a befutó. A 313 lakosú falu a Szent György-hegy lábánál terül el, Európa egyik földrajzilag, borászatilag legszebb és legértékesebb vidékén.

A legmesésebb európai falvak

 

Forrás: http://abalaton.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top