Utazás

Kulturális örökség lett a bikaviadal

Évek óta válságban van ez a régi hagyomány. Hatszázezren támogatták petíciójukban, többek között a Nobel-díjas író, Mario Vargas Llosa.

A spanyol kulturális örökség részének nyilvánította a bikaviadalt a parlament felsőháza, mert az álláspontja szerint a kiválóság nemzeti és népszerű művészeti formája, egyúttal a spanyol társadalom fejlődésének alapjául is szolgál, ugyanis munkahelyeket teremt és fellendíti a gazdaságot

Egyelőre nem világos, hogy az elfogadott törvény milyen hatással lesz a véres látványossággal kapcsolatban Katalóniában érvényben lévő tilalomra. Elméletileg egy ilyen jogszabály felülírhatja a regionális kormányzat rendelkezését, ám a bikaviadalok a helyi hatóságok hatáskörébe tartoznak.

A bikaviadalt a kulturális örökség részévé tevő törvényt 600 ezer aláírással támogatták petíciójukban a bikaviadal hívei, köztük Mariano Rajoy miniszterelnök és a Nobel-díjas író, Mario Vargas Llosa.

Katalóniában tavaly tiltották be a bikaviadalt, a Kanári-szigeteken pedig a tiltás már a kilencvenes évek óta érvényben van. A tilalom elrendelése azonban csak szimbolikus gesztusnak tekinthető, hiszen egy-két kivételes eseménytől eltekintve ebben a két régióban korábban is alig tartottak bikaviadalokat. A spanyol nemzeti szimbólumok között emlegetett bikaviadal egyébként évek óta válságban van: a viadalok száma erősen lecsökkent, csak a hagyományos nagy központokban, Madridban, Sevillában és Pamplonában nem érezni a krízis hatását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top