Utazás

7 őszi kirándulóhely az egész családnak

Mutatunk pár remek kirándulóhelyet, ahova ősszel is érdemes ellátogatni a családdal vagy a barátokkal.

Őrség
7 őszi kirándulóhely az egész családnakAz ország nyugati határánál található vidékre egyszer egy évben kötelező ellátogatni. A szállásként is funkcionáló régi parasztházak hangulata hamar magával ragadja az ide utazókat. A látnivalók sorából nem szabad kihagyni a veleméri templomot, a szalafői Pityerszert vagy a kisvasutat. A Kerka-völgyben közlekedő vasút festői tájakon szállítja utasait, nemcsak a gyerekeknek ad maradandó élményt. A vasútvonalhoz számtalan kerékpáros és “bakancsos” turistaútvonal is csatlakozik. Érdemes hátizsákot ragadni, étellel-itallal teletömni és felfedezni a környéket.

Tipp: Ha hosszabb túrát tervezünk, érdemes túrabotot is magunkkal vinni, lényegesen megkönnyíti a gyaloglást.

Mátra
Az Északi-középhegységhez tartozó Mátrában található hazánk két legmagasabb hegycsúcsa, a Kékes-tető és a Galya-tető, melyeket friss levegőjük miatt ősszel is érdemes megmászni. A környéket remek túraútvonalak, valamint a számtalan vár (Fehérkő vára, Siroki vár, Kanázsvár) miatt is megéri felkeresni. Akik viszont kevésbé szeretnek túrázni, bőven válogathatnak a wellness- és gyógyfürdők közül.

Tipp: Hazánk 22 borvidéke közül második legnagyobb a mátrai. Ha arra járunk, érdemes megkóstolni a nemzetközi szinten elismert olaszrizlinget, hárslevelűt, traminit vagy szürkebarátot.

Sümegi vár
A Balaton-felvidék legjobban helyreállított középkori kővára, önmagában is nagy élményt nyújt, de messze földön híresek a vár tövében tartott, középkori hangulatot idéző lovasjátékok. Ezek részeként spanyol lovas bemutatót, ügyességi fegyverbemutatót valamint lovas-gyalogos bajvívással fűszerezett lovagi tornát is láthat a közönség.

7 őszi kirándulóhely az egész családnak


Tipp:
Ha több napot szeretnénk eltölteni Sümegen, a vár közelében található wellness szálloda remek kikapcsolódást és programokat kínál a család minden tagjának esős időben is.

Aggteleki cseppkőbarlang
A világörökség része az aggteleki Baradla-barlang, végigjárása a gyermekes családoknak is vonzó szabadidős program, hiszen a Csillagvizsgáló vagy a kiváló akusztikájú Hangverseny-terem felejthetetlen élményt nyújt. A barlangban több túra is indul: az Aggteleki rövid túra, a Vörös-tói vagy a Retek-ági túra. A barlangban hűvös van, érdemes rétegesen öltözni és váltócipőt vinni.

Tipp: Ha már Aggteleken járunk, érdemes egy kis kitérőt tenni a Szalajka-völgybe, ami a Bükk hegység egyik legszebb része. A völgyben közlekedik a Szilvásváradi Erdei Vasút. A Fátyol-vízesés pedig a Szalajka-völgy egyik fő nevezetessége.

7 őszi kirándulóhely az egész családnakJános-hegy
Akik a fővárosban élnek, és nem szeretnének hosszabb útra indulni egy hétvégi kirándulás kedvéért, azoknak a város is kínál bőven lehetőséget. Kitűnő választás lehet például a János-hegy, amely Budapest legmagasabb pontja, csodálatos kilátás nyílik onnan a fővárosra. Érdemes a hegy tetején kicsit elidőzni, piknikezni.

Tipp: A hegy tetejét turista útvonalon is el lehet érni, de libegővel is feljuthatunk, ami a gyerekeknek nagyobb élmény.

Írottkő
A Kőszegi-hegység legmagasabb pontja a 883 méter magas Írottkő. A csúcs megmászása fárasztó lehet, de a kilátás kárpótol minden fáradságért. Ha erre járunk, ne felejtsük el megnézni Kőszeg városát, a Hősök kapuját, Jurisics várát, a Hét Vezér forrását és az Ördögtányér sziklaalakzatot sem. A történelmi kisvárosban rengeteg hangulatos étterem, kávézó található, ahol betekintést nyerhetünk a környék gasztronómiájába is.

Tipp: Érdemes betérni a Kőszegi Borok Házába, amely méltó őrzője a kőszegi borkultúrának. A házban bemutatásra kerül a kőszegi szőlő-és bortörténete, a szőlőfeldolgozás és borkészítés hagyományos eszközei.

7 őszi kirándulóhely az egész családnakBalaton Csillagvizsgáló
Balatonfűzfőn található a Balaton Csillagvizsgáló. Esős, ködös időben is érdemes felkeresni, mert csillagászati előadások, kulturális és szabadidős programok, gyermekfoglalkozások, interaktív játszószoba, állandó és időszakos kiállítások várják a látogatókat. A tetőteraszról napközben a balatoni panorámában lehet gyönyörködni, a sötétség beköszöntével pedig a kupolából távcső segítségével kémlelhetjük az égboltot. További látnivalók a településen például a Romtemplom vagy a mamutfenyő, Balatonfűzfő legértékesebb botanikai nevezetessége.

Tipp: Ha egy kis kalandra vágyunk, a város központjától fél kilométernyire található egy bobpálya, Balatonfűzfő egyik legszebb erdei területén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top