Utazás

Őszi barangolás Meissenben

De miért éppen Meissen? És ha már Meissen, miért éppen ősszel? Egy szászországi kisváros hangulatai, árnyalatai, ízei és szépségei az októberi verőfény ragyogásában vagy a november kristálytiszta, adventet ígérő várakozásában... Egy darabka, a szocialista érában is gondosan megőrzött középkor és évszázadokon át féltve óvott minőség. Akárcsak világhírű terméke, a porcelán.
Őszi barangolás MeissenbenA szerzőről:
Gellért Tünde
a Cafeblog Egy csepp Európa című blogjának szerzője. Az öreg kontinens országait járja, olvasóinak pedig hasznos és gyakorlatias útinaplót ad, legyen szó egy eldugott kis német faluról vagy a legnépszerűbb nagyvárosokról. Szeptembertől a szerző teljesen új írásaival a Nők Lapja Cafén is találkozhattok!  

Modern házak, amelyek nem rontják el a városképet

A legtöbb embernek, ha Meissen nevét hallja, a porcelán jut eszébe. A fehér arany készítésének titkát teljesen véletlenül fejtette meg az alkimista, akinek királyi parancsra aranyat kellett volna előállítania.
Ilyen előzmény után alapítottak porcelánmanufaktúrát 300 évvel ezelőtt ebben a szász kisvárosban, elsőként Európában. Azonban manapság már más vonzza ide a külhoni látogatót – az óváros épületeinek különleges bája, a vár és a katedrális méltóságteljes, fenséges látványa, az Elba-parti séta nyugalmas, pihentető hangulata, a helyi konyhaművészet ízeinek varázslatos harmóniája.

Megnézem
Összes kép (1)

Ha átsétálunk az Elba fölött átívelő, cseppet sem mutatós hídon, a túlparton máris az óváros szélén találjuk magunkat. A főtér felé haladva gyönyörű épületek mellett visz az utunk, a sok kis modern üzlet a régi házak alsó szintjén nem töri meg a hangulatot és a látványt, kitűnően beilleszkedik a középkori környezetbe. Ahogy megérkezünk a főtérre, máris látjuk, mi a titka ennek a kisvárosnak: a kiemelt műemlékvédelem és a kiváló ízlés – nem találunk modern házat, amit esetleg a lebontott régi helyére építettek, s elrontaná a harmóniát. Megcsodáljuk a gyönyörű késő gótikus városházát (Rathaus), amit jó német szokás szerint adventi naptárrá alakítanak a közelgő ünnepekre, elhaladunk a szintén késő gótikus Miasszonyunk temploma mellett (Frauenkirche), amelyben a világ legrégebbi porcelán harangjátéka található, s vetünk egy ámuló pillantást a Richter Vendéglőre.

 Egy kis várostörténet
A 30 ezer lelket számláló német kisváros Szászország tartományában található, I. Henrik király alapította 929-ben. Meissen Drezdától 25 kilométerre északnyugatra, az Elba folyó partján fekszik. A Meisseni Őrgrófság 1423-ig létezett, aztán közvetlen utód híján a szász hercegekre szállt. A város nemzetközi hírnevét a porcelángyártás alapozta meg, amely 1710-ben kezdődött, II. Ágost lengyel király uralkodása alatt.

Kertek, kastélyok és kanyargós lépcsők bűvöletében

Felfelé kapaszkodunk, először csak a hangulatos kis utcákon, aztán a lépcsőkön, hogy megérkezzünk az egész várost uraló, késő gótikus Albrechtsburg várába, amely a 15. században épült. Érdekessége, hogy ez volt az első vár Németországban, ami grófi lakhelyül, nem pedig erődítményként szolgált (belépő a felnőtteknek 8 euró, gyerekeknek 4 euró). Itt találjuk az Arnold von Westfalen tervezte választófejedelmi palotát, és annak szépséges külső csigalépcsőit. De itt láthatunk egy gyönyörű gótikus katedrálist is, melynek méretei és pompázatos külseje jelzik, fontos szerepet töltött be a meisseni püspökség életében. A keresztelő Szent Jánosnak és Szent Donátnak ajánlott székesegyház 1260 és 1410 között épült, a festmények az idősebbik Lucas Cranach műhelyéből kerültek ki.

Őszi barangolás MeissenbenKisétálva a várfalakhoz csodás kilátásban lehet részünk a városra és az Elbára. Ne mulasszunk el betérni a szomszédos Domkellerbe, Meissen legrégibb éttermébe, ahol remek Apfelstrudert (almás rétest) kóstolhatunk.
A város kihagyhatatlan nevezetessége még a porcelán manufaktúra a Talstrasse 9. alatt, ahol 9 eurós belépőért megtekinthetjük a múzeumot, betekintést nyerhetünk az ott dolgozók munkájába, és lehetőségünk nyílik vásárlásra is. Ha megéheztünk, érdemes megkóstolni a Meissen Étterem két közkedvelt, helyi ételspecialitását, a közepesen átsült borjúszeletet párolt zöldségekkel és csőben sült burgonyával vagy a vaddisznófilét grillezett sütőtökkel és osztrigás gombával.

Szállás és utazás
Autóval Ausztrián vagy Csehországon keresztül (Budapest – Drezda oda-vissza 1500 km), kényelmes autóbuszjárattal (Orange Ways vagy Cseh-Busz 18 460-19 000 forint, gyermekeknek ötvenszázalékos kedvezmény), valamint vonattal (irányonként 29 eurótól). Drezdából félóránként közlekedik emeletes vonat, az állomástól negyedórás séta az Elba partján (később a hídon át) az óváros.

Ha szívesen töltenénk akár két napot is ebben az elbűvölő szász kisvárosban, több lehetőség közül is választhatunk. Ha az igazi luxust és a régebbi korok hangulatát szeretnénk megízlelni, ne hagyjuk ki a Hotel Goldener Loewét. A rokokó stílbútorokkal berendezett szobák, az igazán fejedelmi reggeli és a szálloda kiváló elhelyezkedése (a főtértől mindössze néhány lépésnyire) feledhetetlen élményt nyújt. Mélységesen egyetérthetünk azzal, amit a honlapjukon is olvashatunk: „a történelem találkozik itt az eleganciával”. Ha azonban elriasztanának bennünket a négycsillagos árak, panzióban 30 eurótól, hostelben 15 eurótól hajthatjuk álomra éjszakánként a fejünket. És ha beérjük egynapos meisseni kirándulással, akkor Drezdában jutányos áron válogathatunk az óriási kínálatból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top