Utazás

Miért szeretjük/utáljuk… a buszos, hajós városnéző túrákat

20 nyelven elérhető idegenvezetés, fényképezőgép mögé tapadt turisták, lusta városnézők... Tetszik, nem tetszik, manapság már nem két lábon, hanem különböző járművekkel lett trendi felfedezni a nagyvárosokat. De vajon melyek az előnyei vagy éppen a hátrányai egy-egy ilyen városnéző túrának?

Miért szeretjük/utáljuk Budapestet nyáron?

Busz
Szeretjük, mert… bármikor fel- és le lehet szállni

Bár Demjén Rózsi ’89-ben azt állította, hogy a szerelemvonatból nincs kiszállás, a városnéző túrák megálmodói valószínűleg nem az ő dalát hallgatták ötletelés közben, mert hát rácáfoltak, hogy bizony van. „A leleményes vállalkozók úgy tervezték meg a különböző városnéző túrákat, hogy az olyan örökmozgó emberek is jól érezzék magukat, akik egyszerűen képtelenek fél óránál tovább egy helyben ülni. Ilyen vagyok én. A képlet egyszerű: ha megunom a nevezetességek útvesztőjét, akkor csak leszállok valamelyik megállónál, mert itt semmi sem kötelező.”
Zsófi

Busz
Utáljuk, mert… felületes képet mutat

„Szerintem a buszos városnézés kizárólag egy embertípusnak való. Méghozzá olyannak, aki nemcsak hogy semmilyen közismert nyelvet nem beszél (angol, német, francia, spanyol), de más kultúrkörből is érkezett. Azaz számára a mi Parlamentünk mondjuk akár lehet egy kisebb indiai bazár. Vagy egy perui embernek a Hősök tere akár egy áldozati hely is lehetne. Tehát alapvetően ha nagyon sietünk és csak felületesen szeretnénk megismerni egy várost, akkor hajrá… Viszont ne felejtsük el, hogy ez sosem adhat akkora élményt, mint gyalog belevetni magunkat a városi forgatagba.”
Tamás

Miért szeretjük/utáljuk... a buszos, hajós városnéző túrákat

Hajó
Szeretjük, mert… integethetünk a hajón, mint II. Erzsébet a felvonuláson
„Soha nem fordult meg a fejemben, hogy idehaza vagy külföldön felszálljak egy ilyen buszra. Hajóval azonban már más a helyzet. Évente visszatérek Londonba, ahol többnyire metróval és gyalogosan fedezem fel a várost. De van annak varázsa, amikor az ember felül egy hajóra, és onnan is megnézi a Temze partján sorakozó híres épületeket. Ráadásul 12-14 fontból már egészen Greenwichig és vissza is mehetünk. Itt született VIII. Henrik. I Mária és I. Erzsébet is. Ráadásul előnye, hogy a hajóút alatt ülhetsz fent a fedélzeten vagy lent a kényelmesebb fotelekben. Egy kedves idegenvezető nem túl hangosan olykor mond egy-két információt, de ha gyalogosan már felfedezted a várost, erre szükséged sincs…”
Enikő

Busz
Utáljuk, mert… általában nem azt hozza, amit várunk

„Ha egy ilyen túra előtt reálisan végiggondoljuk a dolgokat, akkor rájövünk, hogy – bármennyire is szeretnénk – a buszsofőr nem Óz, ahogy az idegenvezető sem Alice, s hogy a az úti cél bizony nem Csodaország. Ennek ellenére azonban titkon biztos sokan reménykednek abban, hogy a kirándulás során majd olyan nézőpontból láthatják meg a várost, ahogy amúgy nem, de ezeknek a sztoriknak a legtöbbször csalódás a vége.” 
Zsófi

 

Hajó
Szeretjük, mert… kuponnal megéri

„Pont néhány hete vettem részt egy Dunai Legenda nevű hajós városnéző úton. Igazából jó buli volt, megtudtam néhány olyan információt Budapestről, amiről eddig fogalmam se volt. Mivel kuponon vettem az »élményt«, nem is volt olyan drága, de turistaként nem tudom elképzelni, hogy több ezer forintot kiadjak azért, hogy egy óra alatt körbefurikázzanak a városban. Előbb veszek egy útikönyvet és fedezem fel magamnak az adott hely nevezetességeit, és akár olyan titkos helyeket, amit egy buszról nehezen vennék észre.”
Adri

Miért szeretjük/utáljuk... a buszos, hajós városnéző túrákat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top