Szabadidő

Fedezd fel Magyarországot Hollywood díszletei mögött!

Ez elmúlt néhány év filmjét gyűjtöttök egy csokorba, amiben feltűnik néhány magyar helyszín is. Gyere és járd körbe a Keleti pályaudvar és környékét, vagy a Hősök terét a filmvásznon!
Bárhogy álcázzák, a nálunk forgatott hollywoodi filmekben néhány jellegzetes magyar helyszínt mindig felismerünk, feltéve, ha a stáb kimozdul a stúdióból, és kimennek forgatni az utcára. Íme a legemlékezetesebbek!

Kémjátszmák a Párisi Udvarban

 

Fedezd fel Magyarországot Hollywood díszletei mögött!

Film: Suszter, szabó, baka, kém
A békebeli Budapest egyik klasszikus helyének számító Párisi Udvar 2011-ben egy kémtalálkozónak adott otthont. Egy nyugati kém (Mark Strong) próbált információhoz jutni a keleti blokk eme kávézójában, de lebukott, és a csúnyán izzadó beépített pincér (Csuja Imre) bizony lelőtte. A film többi része nem Budapesten játszódik, de legalább a Párisi Udvar tényleg felismerhető, ráadásul még önmagát is játssza.

Vámpírok a Ferenciek terén

 

Fedezd fel Magyarországot Hollywood díszletei mögött!

Film: Underworld
Nagyrészt városunk metróaluljáróit látogatta Kate Beckinsale és rendező férje, Len Wiseman (nálunk ismerkedtek össze, bizony), de aki nem elégszik meg az „Ez melyik metrómegálló lehet?” nevű játékkal, annak ott van a klasszikus pillanat, amikor a bőrszerkós Beckinsale kihajol a toronyból a Ferenciek terénél. Epic!

Sorozatgyilkos a Szobi utcában

 

Fedezd fel Magyarországot Hollywood díszletei mögött!

Film: A holló
Máig fájón él bennem az emlék, amikor vacsorázni indultam kedvenc éttermembe a Szobi utcába, de a hely le volt zárva, és lovaskocsikat, valamint fura kosztümökbe öltözött alakokat szúrtam ki a körútról nézve. Utólag tudtam csak meg, hogy John Cusack is arrafelé kószált aznap Edgar Allan Poe gúnyájában, Budapest pedig Baltimore-t alakította, ahol egy sorozatgyilkos szedte áldozatait. Szerencsére a Szobi utca és környéke a filmben is könnyen felismerhető.

Gyilkosság a Keleti pályaudvarnál

 

Fedezd fel Magyarországot Hollywood díszletei mögött!

Film: Mission: Impossible – Fantom protokoll
Ugyan mindössze egy napig forgattak nálunk, és Tom Cruise még csak el se jött, de mivel ez a forgatás helikopterről történt egy városi látkép kedvéért, így a Keleti pályaudvar és környéke, ahol egy film eleji gyilkosság játszódik, tökéletesen beazonosítható. Azonban Budapest hiába alakítja Budapestet, a városkép nem jöhetett be annyira a rendezőnek, mivel egy sehol nem található óratoronnyal dobta fel, a Keleti környékén található metróépítkezést pedig egy parkra cserélte. Ez utóbbit én is szívesen megtenném.

Megbeszélés a háztetőn

 

Fedezd fel Magyarországot Hollywood díszletei mögött!

Film: Kémjátszma
Ha Brad Pitt és Robert Redford egyszerre van a vásznon, valamiért senki nem a háttérre figyel, kivéve amikor azt Budapest szolgáltatja. A berlini háztetőket itt Budapest alakította, és a város ismerői könnyedén beazonosíthatják az Astoria környékét a képekről, feltéve, hogy el tudnak vonatkoztatni Pitt és Redford látványától.

A Sátán Alcsútdobozra jött

 

Fedezd fel Magyarországot Hollywood díszletei mögött!

Film: A rítus
Ugyan Anthony Hopkins és stábja a Szent István téren és a Budai Várban is dolgozott, de a film leginkább felismerhető helye (már ha járt már ott valaki) a műhóval befújt alcsútdobozi templom és a kertje, ami az ördögűzős filmben egy római kápolnát alakított. A stáb jó pár napig forgatott ott, de bármennyire kerestem, nem találtam semmilyen hírt arról, hogy akkoriban több helyütt látták volna Alcsútdobozon a Sátánt…

Terroristák a Hősök terén

 

Fedezd fel Magyarországot Hollywood díszletei mögött!

Film: Die Hard – Drágább, mint az életed
A stáb Budapest negyven pontján forgatott, amiből 32 bele is került a filmbe. Az összes kivesézése egy külön cikket igényelne, ezért csak a nagy bírósági robbantás- és akciójelenetet említeném, mert ebben a jelenetsorban látható a legtöbb jól felismerhető helyszín. A moszkvai bíróság előtti tüntetést a Hősök terén vették fel, a bíróság mögött látható utca az Opera mögött található, a nagy autós üldözés eleje pedig a Baross utcán játszódik. Mivel a helyszín-felismerési játék sokkal izgalmasabb magánál a filmnél, ajánlom, hogy az unott Bruce Willis helyett inkább erre koncentráljunk!

Párizsi nyüzsgés az Andrássy úton

 

Fedezd fel Magyarországot Hollywood díszletei mögött!

Film: Bel Ami – A szépfiú
Valahányszor Robert Pattinson kilép valamelyik épületből a nyüzsgő, századeleji párizsi forgatagba, véletlenül mindig az Andrássy úton találja magát, többnyire az Opera környékén. A filmben ezt az útszakaszt szinte minden létező kameraállásból megmutatják, és valószínűleg tényleg lehet a környékben valami párizsias, hiszen Steven Spielberg is pont a Párizsban játszódó jelenetekhez használta az Andrássyt (az út másik fele pedig Rómát alakította…) a München című filmjében.

Akció a Lánchíd tetején

 

Fedezd fel Magyarországot Hollywood díszletei mögött!

Film: Én, a kém
Eddie Murphy és Owen Wilson Budapest szinte teljes képeslapba illő Duna-parti szakaszát végigakciózta a Szabadság hídtól kezdve egészen a Gellért térig, ráadásul ezekből mindegyik felismerhető, de a legikonikusabb pillanat a Lánchíd tetejének jutott, ahová a film nem túl acélos története szerint egy láthatatlan lopakodó vadászgépet rejtettek. A furcsa az egészben, hogy pont ezt a jelenetet vetített háttérrel oldották meg, és a szereplők nem jártak a Lánchíd tetején, de mivel a szcéna kellően élet- és helyhű lett, minden elismerés megilleti.

Hulla a Margit híd tövében

 

Fedezd fel Magyarországot Hollywood díszletei mögött!

Film: München
Mivel az Andrássy utat már előttem a Bel Ami – A szépfiú kapcsán, de Spielberg moziját nem szerettem volna kihagyni, így a Margit híd pesti hídfőjét választottuk, ahol egy hajnali órában a park padján találja holtan az egyik társukat Eric Bana csapata. A jelenetben még a felújítás előtti Margit híd szerepel, a szemfülesek pedig még a 4–6-os villamost is kiszúrhatják a háttérben elhúzni. Érdekesség, hogy ugyanezt a padot használták a Poligamy című magyar film egyik forgatási helyszíneként is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top