Ózd másik oldala

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Kihalt gyártelep, munkanélküliség, szegénytelep... Amikor megkérdezik tőlem, hová valósi vagyok, és szóba kerül Ózd, a legtöbb embernek ezek ugranak be. Nekem pedig más. Meg is mutatom.

Néhány hete valaki azt mondta nekem, hogy Budapest lett az ország második Ózdja, annyian menekültek el a borsodi városból. Amíg a fővárosból Londonba, addig a borsodi településről Budapestre vándorolnak az emberek a jobb megélhetés reményében. 18 évig éltem egy Ózd melletti kis faluban, s míg az emberek többségének a koszos, kihalt gyártelep, a nyomornegyed, a vízelzárás jut eszébe Ózdról, nekem a Hangony-patak, a közeli Sajó-part, a völgyben elterülő város, a közeli dombok és erdők. Mert volt annak amolyan „borsodi bája”, amikor a gyerekeket a helyi kenyérgyárba vitték osztálykirándulásra, persze csak másodikban, mert elsőben a főút mellett sétálhattunk át a sajópüspöki téeszbe. És valahányszor egy régi ismerősömmel találkozom a fővárosban, mindig rájövök, hogy képtelenek vagyunk elszakadni a paneltől, mert épülhetnek bármilyen csilivili lakóparkok, a borsodiak nosztalgikusan imádják a paneleket. Megmutatom Ózd másik arcát, mert megérdemli.

1. Íme, az Ózdhoz közeli Arlói-tó, a háttérben a bélapátfalvai mészkősziklák.

Ózd másik oldala


2. Támfalfestés az ózdi Vasvár úton.

Ózd másik oldala


3. Város az erdő közepén – ahol az utca egyik részén még panellakások sorakoznak, a másik végén azonban már kertes házakkal találkozik, aki erre jár. 

Ózd másik oldala


4. Ózd „falunak” hívott részén találjátok az Ív úti római katolikus templomot. 

Ózd másik oldala


5. Hamarosan ismét ilyen látványt nyújt a Városi stadion sétaútja.

Ózd másik oldala


6. Panorámakép az Újváros térről. Az Ózdhoz közeli erdőkben – leginkább Center környékén – gyakran szerveztek az iskolák akadályversenyt a gyerekeknek. 

Ózd másik oldala


7. Evangélikus templom az erdő közepén, 1902-ben építették. Eredetileg két tornyot terveztek, ám végül a másodikat pénz hiányában nem húzták fel.

Ózd másik oldala


8. Látkép Ózd egyik városrészéről, Urajról, amely eredetileg királyi birtok volt. Uraj a török pusztítás után elnéptelenedett, majd később újra benépesült. A 70-es évektől lett Ózd része.

Ózd másik oldala

 
9. Az ózdi „Olvasó” színházterme.

Ózd másik oldala


10. Akár a Városliget is lehetne, de ez az ózdi Ifjúsági park.

Ózd másik oldala


11. A Petőfi tér a borsodi városban. Az itteni Petőfi-szobor azonban a bal kezét emeli a magasba.

Ózd másik oldala
Címkék: utazás képek Ózd
Olvass tovább

Hozzászólások

Bagoly 2013-08-19 15:08

Ünnepronto! Juszt sem nezem meg!

elsi1 2013-08-18 21:50

http://mno.hu/?block=mno_video_popup¶m=media_id=78479

 

 

Ózd másik oldala

Összevertek két fehér idős  férfit, egyikűk belehalt.Ózdon.Nézzétek meg,kik lehettek

kb 12 perctől

advent2012 2013-08-16 14:42

Köszönjük az ÓZDIAK nevében !! Nem csak a rosszak kell látni,vannak jók is és sok rendes ember lakik még itt.

Goldmund 2013-08-15 08:36

Volt egy ismerősöm, aki Ózdon gyerekeskedett, ő is azt mondta, azt leszámítva, hogy a gyár a város közepére lett telepítve, gyönyörű város. Hittem is, nem is, de nem akartam vitába szállni vele.

 

Nagyon fontosak az ilyen cikkek, mert mi Ózdból annyit látunk, amennyit a szenzációhajhász média láttatni enged. Ezért butaság arról beszélni, hogy a nyomor, a kosz, a rossz közbiztonság van túlysúlyban Ózdon, mert fogalmunk sincs, hogy ott élve hogyan éreznénk magunkat: a rossz dolgokat éreznénk-e elsősorban vagy az itt bemutatott jót.

 

Hadd jegyezzem meg, hogy egy ismerősöm mesélte, hogy Ajka is nagyon szép lett az utóbbi időben. Pedig a köztudatban az is úgy él, mint egy ronda iparváros.

 

Amikor Budapestre kerültem egyetemre (1991-ben), el voltam szörnyedve, micsoda koszos, büdös város hazám fővárosa. Olyannak tűnt, mint egy lepusztult, Urálon túli szovjet iparváros.

 

Amíg nem jártam Tatán, csak azt tudtam, hogy Tatabánya mellett van, tehát nyilván egy ugyanolyan jellegtelen, ronda bányászváros lehet. Amikor ott sétálgattam, rájöttem, mekkorát tévedtem!

 

Amikor életemben először Nyíregyházán jártam, meg voltam lepődve, milyen rendezett, szép, nyugis város, c.....t is alig látni. Ezzel szemben döbbenetes élményem volt, mennyi hangoskodó, agresszív c....gyerek volt Egerben a buszpályaudvaron munkanap kora délután. Pedig Egerről a híres vár, meg a török műemlékek jutnának eszembe.

Educho 2013-08-15 06:13

Kedves Enikő!
Nagyon köszönöm ezeket a sorokat és a képeket.
Mintha a saját érzéseimet, gondolataimat írtad volna meg. :)
Hihetetlen jó volt látni gyermekkorom helyszíneit.
Én 23 éve jöttem el Ózdról, de a mai napig ott van számomra az "otthon".
A vicc az, hogy a gyermekeim már Bp-en születtek, csak a szünetekben megyünk haza, az "ózdi mami"-hoz, de a 21 éves lányom pár hónapja azt mondta, hogy neki a legjobb emlékei az ózdi nyaralások az unoka testvérekkel. Jó volt hallani...
Enikő, széppé tetted a napomat ezzel a bejegyzéssel.
Köszönöm :)

marrrti 2013-08-15 05:54

Csodálatos felvételek, gratulálok!

Tulipáncsokor 2013-08-14 00:03

Kedves "Szerkesztő" Asszony!

 

Szerintem nagyon gáz az, ha meg kell magyarázni, hogy miről szól egy cikk. Ha elsőre nem jön át az üzenetet, akkor sz...r a cikk.

 

Ettől függetlenül a képek nagyon szépek, maga a(z utólag megmagyarázott) cikk ötlete jó, de kicsit dolgozni kéne még rajta.

Bagoly 2013-08-13 22:50

Nehany evig Ozdon laktam, fiatal koromban es sok szep emlekem maradt! Nagyon megorultem a kepeknek. Gondolom, mar nem ismernek ra a varosra. (kerestem a "Gyujtot").