Utazás

A 10 legszebb magyar erdő kiránduláshoz

Legyél a Balatonnál, Pécsett vagy a fővárosban, egy-egy szép erdőt szinte biztosan találsz a környéken. Mi összeszedtük a legszebbeket, a te dolgod pedig pusztán az, hogy húzz egy túracipőt és útra fel!

 

Ámos-hegyi pihenőerdő

A 10 legszebb magyar erdő kiránduláshoz

 

Az Eplény melletti Malom-völgy két egymástól független (egy 3590 méteres és egy 4180 méteres) erdei körutat is kínál. Az Ámos-hegyi kilátóról megcsodálhatjuk a gyönyörű tájat, megleshetjük a Malomvölgyi víztározókat, sőt a sétaút (biciklizésre is kiváló) mellett elhelyezett állomásokon a helyi növény- és állatvilágról is rengeteget tanulhatunk.

Gemenci erdő

A 10 legszebb magyar erdő kiránduláshoz

 

A Duna-Dráva Nemzeti Park egyik legszebb része a Gemenci erdő, ami az ország egyik legnagyobb erdővel borított ártere: kb. 30 km hosszú. Egyes részei emberek számára szinte megközelíthetetlenek, így számos nagyvadnak kínál a környék kitűnő búvóhelyet. A gőzvontatású nosztalgiavonat pedig a gyerekek számára nyújt feledhetetlen időtöltést. Vadlesők számára kihagyhatatlan.

Szalajka-völgyi erdőség

A 10 legszebb magyar erdő kiránduláshoz

 

A Szalajka-völgy a Bükk egyik legszebb, legjobban kialakított része. Az itt található Szalajka-patakban él a sebes pisztráng, és a patak forrásai közt található országunk egyik legszebb természeti látványossága, a Fátyol-vízesés is. A völgyön átmegy a Szilvásváradi Erdei Vasút, a vadasparkban pedig muflonokat és dámszarvasokat csodálhatunk meg.

Farkaserdő

A 10 legszebb magyar erdő kiránduláshoz

 

A Vas-megyei Bejcgyertyános és Káld határában található terület arról a Farkas családról kapta a nevét, akik lassan egy évezrede birtokolták. Igazi vadregényes hely háromszáz éves, kidőlt tanúfákkal, a Mária Terézia forrással, egy majdnem negyed évezredes Őserdővel, rengeteg gombafajtával és számos más látnivalóval.

Bükkszentkereszti erdők

A 10 legszebb magyar erdő kiránduláshoz

 

Bükkszentkereszt az ország második legmagasabban fekvő települése és a Bükki Nemzeti Park kapuja, a körülötte lévő erdőket pedig méltán tartják számon az ország legszebbjei között. A levegőjét még légúti megbetegedések gyógyítására is ajánlják. Az itt található Mária-köveket szintén gyógyító erejűként tartják számon, és akkor még szót sem ejtettünk a környék növény- és állatvilág ritkaságairól.

Pilisi parkerdő

A 10 legszebb magyar erdő kiránduláshoz

 

Fővárosiak számára az egyik legközelebbi kirándulóerdő olyan ismert és kevésbé ismert látványosságokkal szolgál, mint a Normafa, Dobogókő, a Holdvilág-árok vagy a Kárpát-forrás. A legtöbb turista a Budai-hegységben lesz, a legsűrűbb erdő a Pilis, Visegrádi-hegységen vár minket, a legrégebbi fákat pedig a Gödöllői dombságban csodálhatjuk meg.

Mecseki parkerdő

A 10 legszebb magyar erdő kiránduláshoz

 

A pécsiek egyik kedvenc kirándulóhelye nagyon közel van a városhoz, és a kilátóiról remek rálátás nyílik Pécsre. Az Éger-völgyben egy festői kis patak és egy mesterségesen kialakított tavacska is kedvez a kirándulóknak, a Mecsek-szentkúti völgyben pedig forrásvíz kényezteti az elfáradt vándorokat. A Sóshegyi-kilátó vagy a tubesi János-kilátó nyújtotta látvány pedig megér némi emelkedőn gyaloglást.

Badacsonyi kirándulóerdő

A 10 legszebb magyar erdő kiránduláshoz

 

Ha egy jó kis borozást szeretnénk összekötni a túrázás élményével, a Badacsonyi kirándulóerdő ideális úti cél, de persze a sorrend inkább a túra-borozás legyen, mint fordítva. A vulkáni eredetű Badacsony-hegy körüli pár kilométeres, sok gyönyörű kilátóval tarkított geológiai és botanikai tanösvény inkább kezdő túrázók számára javallott, de ettől még csodaszép látnivaló.

Somló-hegyi kirándulóerdő

A 10 legszebb magyar erdő kiránduláshoz

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park része ez a csodás terület, ami egyben hazánk egyik legszebb borvidéke. A Somló-hegy alsóbb részein így főleg borászatokat találunk, de feljebb vándorolva csodás ligeterdők váltják fel a szőlőbirtokokat rengeteg védett növény- és állatfajjal megspékelve. A bónuszt az északi részen található Somló vár romjai jelentik, ahonnan mindig pazar a kilátás.

Cuha-völgyi erdő

A 10 legszebb magyar erdő kiránduláshoz

 

Győrtől és Zirctől alig 40 kilométerre található a Magas-Bakony legszebb kirándulóhelye, ahová autóval és vonattal is kényelmesen elzötyöghetünk. Utóbbi jármű amúgy is része lesz a túránknak, ugyanis a turistaút hosszú szakaszokon át halad a vonatsínek mellett, valamint a Cuha-patak és egy csodaszép vasúti viadukt, valamint egy alagút is keresztezheti túránkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.