Utazás

A horvát tengerparton, de nem tömegben: családi nyaralás Orebićben

Lassan itt a kánikula, kezdődhet a nyaralás tervezése. Bár én inkább az aktív pihenés híve vagyok, néha magam is elcsábulok egy hétnyi láblógatásra, és ilyenkor a legkézenfekvőbb a horvát tengerpartra utazni – itt szeretnék ajánlani nektek egy családi nyaralásra kiválóan alkalmas helyet.

 

A horvát tengerparton, de nem tömegben: családi nyaralás Orebicben

Amennyivel hosszabb az út, annyival békésebb a környék

 

Lazulj el Amszterdamban!

Horvátország igen praktikus tengerparti nyaralásra, hiszen csodaszép a tengerpartja, esetleges rossz időben számtalan városnézési lehetőséget kínál, és autóval is könnyen megközelíthető. Így nem kell sokat tépelődni azon, mit pakoljunk, nem köt minket a fapados légitársaságok poggyászméret korlátozása – a cuccoknak csak a csomagtartó mérete szab határt. Bár ha feltesszük a síbokszot, akkor még az se.

Az én egyik kedvenc nyaralóhelyem a Dél-Dalmácia Pelješac-félszigetén lévő Orebić, amely az autópályán haladva körülbelül 11-12 óra alatt érhető el. Bár ez elég hosszú út, a horvát tengerpart délebbi része annyival békésebb és szebb, hogy megéri a hosszabb autókázást. A félsziget tipikus dalmát táj, piros háztetőkkel, kopár, magas hegycsúcsokkal, a partokon dús ligetekkel.

 Szállás, utazás, strandok – horvatorszag.lap.hu, minden, ami Horvátország!

A horvát tengerparton, de nem tömegben: családi nyaralás OrebicbenTeraszról csodálni a tengert

Szállást könnyen találhattok az interneten, nekünk nagyon bevált a Costa Rica apartman. Bár nem közvetlenül a parton van, a teraszokról látszik a tenger, és gyalog pár perc alatt megközelíthető. A szobákhoz kis konyha is tartozik, így otthon is lehet főzőcskézni, a tulajdonosok kedvesek, és az egész házat valami érdekes tömjénillat lengi be.

A városi strandon meglehetősen sok a vendég, de autóval percek alatt lehet találni nyugodtabb partszakaszt, ahol egyedül lehet lenni. Még ennél is jobb, ha tengeri kajakot béreltek, mert azzal aztán végképp el lehet jutni vadregényes kis szigetekre. Nem kell félni, ha még soha nem próbáltátok, mert ezek nagyon stabil hajók, én is azonnal elboldogultam velük, pedig életemben először ültem ilyenben. Arra figyeljetek, hogy jól kenjétek be magatokat naptejjel, mert a nyílt vízen sokkal könnyebben leég az ember, és valami fejfedőre (kalapra, kendőre) is szükség lesz a napszúrás ellen. Az egyik közeli szigeten világítótorony is van, ide többen is áthajóznak, de a többi, környékbeli szigeten jó az esély, hogy nem lesz más látogató.

Kirándulás a szigeten

A horvát tengerparton, de nem tömegben: családi nyaralás OrebicbenA félsziget túlsó oldalán található Divna, az egyik legidillibb strand, amit valaha láttam. Kristálytiszta víz, körös-körül hegyek, puha homok, karnyújtásnyira szigetek. Ide érdemes vinni búvárszemüveget és pipát is, mert már a partról beúszva is igen látványos a tengerfenék. Szerencsére viszonylag kevesen verekedik át magukat Orebićből, így általában békés a strand. Egy nap érdemes felsétálni a hegyen levő ferences templomhoz és kolostorhoz, ahonnan szuper kilátás nyílik a tengerre és a város körüli rengeteg apró szigetre.

Ha már unjátok a lubickolást, két kirándulást is ajánlok a környéken. Egyrészt kézenfekvő Dubrovnik felkeresése, hiszen viszonylag közel van, és oda akárhányszor megy az ember, nem lehet megunni. Érdemes jó korán indulni, mert ahogy egyre többen érkeznek, nehéz parkolót találni. Bár a térképen nem tűnik távolinak, a kanyargós utakon jó két óra ide az út. Én leginkább a városfalakon szeretek sétálni, ahonnan jobbnál jobb fotókat lehet kattintani a háztetőkről, bepillanthatok kis kertekbe vagy éppen figyelhetem, ahogy a helyiek teregetik a kimosott ruhákat. Sajnos Dubrovnik szinte mindig tele van turistákkal és ez az árakon is meglátszik – a parkolástól kezdve a kávéig itt mindenért többet kell fizetni, mint a környék többi településén.

Orebić felé visszaindulva érdemes megállni a Kapitanova Kuna étteremben, amelyet Mali Ston faluban találhattok. Itt egészen szenzációs a fekete (tintahalas) rizottó és már az étterem békebeli hangulata is megéri a kitérőt. Mljet szigete is megér egy kirándulást. A szigeten két tó is található és a nagyobbik tavon található apró szigeten régi, hangulatos kolostor áll, amit kishajóval lehet felkeresni.

Hajókázik a család

Sokan csak azért jönnek Orebićbe, mert innen indulnak a hajók Korčula szigetére. Esetleg az is megér egy kirándulást, különösen kisgyerekes családoknak, ugyanis Lumbarda strandján sokkal sekélyebb és melegebb a víz, mint Orebićben, így ez az öböl igazi gyermekparadicsom.

Orebićben a nyaralók esténként fel-alá korzóznak a tengerparton, be-bekukkantva az ajándékboltokba. Az esti séták során semmiképp ne hagyjátok ki a fagyizókat – én nem vagyok egy nagy fagylaltrajongó, de itt minden este ettem, annyira finom volt. Mint mindig, érdemes figyelni, hol esznek a helyiek, vagy csak beállni a leghosszabb sorba, mert valószínűleg ott a legjobb a minőség. Ugyancsak ajánlom megkóstolni a félsziget legjelentősebb termékét, a dingac nevű vörösbort, ami sokak szerint az ország legjobb, de mindenképp a legismertebb bora.

A horvát tengerparton, de nem tömegben: családi nyaralás Orebicben

 

Ha odafelé a sztrádán mentetek, hazafelé érdemes másik utat választani. Ha korán elindultok, még egy rövid városnézés is belefér Mostarban, ahol érdemes egy sétát tenni a nevezetes újjáépített öreg híd környékén az óvárosban. Egy másik opció, ha a Plitvicei Nemzeti Parknál iktattok be egy megállót, az is egy megunhatatlan, csodálatos hely.

 

Ha kisgyerekkel mennél Horvátországba, nézd meg tippjeinket a Caféblogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top