Utazás

A 10 legcsodálatosabb filmes kastély – fotókkal

Leonardo DiCaprio A nagy Gatsby-béli palotáján annyira elámultunk, hogy ennek örömére összeszedtük a legemlékezetesebb filmes kastélyokat és palotákat. Vigyázat, a látvány pazar!

A Gatsby-palota

Film: A nagy Gatsby

A 10 legcsodálatosabb filmes kastély – fotókkal

Leonardo DiCaprio pazarul berendezett, tékozló és pezsgőben úszó palotáját a valóságban is megtaláljuk, méghozzá Sydney-ben, Ausztráliában. Az épület egy iskolának, az Australia’s International College of Managementnek ad otthont, viszont a palota belseje már a filmesek által épített díszlet. Inspirációul egy negyvenes években épült, Long Island-i, mára megsemmisült birtok, a Beacon Towers terveit használták. Igazi art deco mennyország!

A Pemberley-kastély

Film: Büszkeség és balítélet (a 2005-ös mozi)

A 10 legcsodálatosabb filmes kastély – fotókkal

Mr. Darcyt a 2005-ös moziadaptációban ugyan már nem Colin Firth alakította, de az utódnak sokkal menőbb birtok jutott az elődjénél. A valóságban a Chatsworth-ház névre hallgató hely North Derbyshire-ban található, Angliában, és 1549 óta a Cavendish család tulajdona. Évi négymillió fontba kerül a fenntartása, és ezt egy alapítvány végzi havi csekély 1 fontos bérleti díj mellett. A kastély turisták által is látogatható, hotel is akad benne, és filmezésre, valamint rendezvények helyszínéül is ki lehet bérelni.

A Stewart-kastély

Film: Más világ

A 10 legcsodálatosabb filmes kastély – fotókkal

Ha szeretnéd megnézni, hogy a kastély ablakain a függönyt félrehúzva épp nem néz-e ki Nicole Kidman és két holtsápadt gyermeke, ahhoz egészen Spanyolországig, Cantabria tartományig kell repülnöd. Itt található Las Fraguas faluja (lakosság: kb. 160 fő), ahonnét alig fél kilométerre fekszik ez a pompás kísértetkastély, az El Palacio de los Hornillos, ahová a turisták többnyire nem Nicole Kidman két szép szeméért, hanem a híres, 17. században készült szobraiért járnak.

Xanadu

Film: Aranypolgár

A 10 legcsodálatosabb filmes kastély – fotókkal

A Forbes magazin nemrégiben összeállított egy listát a legdrágább fiktív (tévés és filmes) épületekről, és a csúcson egyértelműen a mongolok ősi városának nevét viselő, húszezer tonnányi márvánnyal ékeskedő Xanadu végzett, ami a lap szakértői szerint ma kb. 135 millió dollárt érne. A film szerint ez a magántulajdonban álló hegyen emelt épület és a körülötte lévő birtok Floridában található, de a helyzet az, hogy csupán a képzelet és a kellékesek szüleménye.

Montana’s Casa

Film: A sebhelyesarcú

A 10 legcsodálatosabb filmes kastély – fotókkal

Tony Montana drogbárú pálmafás luxusrezidenciája a valóságban nem Miamiban, hanem a kaliforniai Santa Barbarában található a maga öt háló- és öt fürdőszobájával. Az El Fureidis névre hallgató épület sokáig eladás alatt állt, de mára megtalálta gazdáját. Elkeseredni azonban nem kell, hiszen a hírek szerint potom havi harmincezer dollárért kibérelhető. Persze ha ebbe fektetnénk a pénzünket, ne csodálkozzunk, ha a szobák nem hasonlítanak a filmben látottakra, és sehol sem találjuk majd az asztalt, amin Al Pacino jókora adag kokaint púpozott fel. A belsőket a filmesek már stúdióban forgatták.

A Rich kastély

Film: Richie Rich – Rosszcsont beforr

A 10 legcsodálatosabb filmes kastély – fotókkal

Bár mostanság Macaulay Culkin nem ilyen színvonalú helyeken lődörög, anno még a kőgazdag Richie Richként minden idők legnagyobb magánkézben lévő amerikai birtokán élvezte az életet. A Rich kastélyt „alakító” Biltmore Estate az észak-karolinai Asheville-ben található. 1889 és 1895 között épült, és azóta is a Vanderbilt család tulajdonában áll. A ház alapterülete 16 622 m2, és kétszázötven szobát találhatunk benne. Vérbeli turistalátványosság, amely elsősorban a méreteiről és a pompás kertjeiről híres. Grace Kelly filmjét, A hattyút is itt forgatták.

Tony Stark malibui rezidenciája

Film: Vasember-trilógia

A 10 legcsodálatosabb filmes kastély – fotókkal

Nemrégiben egy ingatlancég azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a neten árulni kezdte Tony Stark 25 000 m2-es malibui high-tech otthonát laza 117 millió dollárért. A dologban csupán annyi a trükk, hogy a tengerparti vityilló a valóságban nem létezik. Kívülről a számítógépes mágusok, belülről pedig a díszlettervezők munkája, de az igaz, hogy használták hozzá a híres építész, John Lautner eredeti tervrajzait, amit a tervező egy acapulcói birtokhoz készített. A tökéletes csendes-óceáni kilátás és a lenti műhely/garázs miatt tutira megérné az árát, ha létezne.

A Wayne-birtok

Film: A sötét lovag-trilógia

A 10 legcsodálatosabb filmes kastély – fotókkal

Bruce Wayne kőgazdag családból származik, így nemcsak batmanes kütyüi méltók a figyelemre, hanem hányattatott sorsú családi birtoka is, amit rögtön az első részben, a Batman: Kezdődik-ben felgyújtanak a gonoszok. A második rész felújítással telik, és az átalakított birtok csak a harmadik epizódban tért vissza. Érdekesség, hogy az első és a harmadik részt más helyszínen forgatták. Míg a Batman: Kezdődik-ben a Buckhinghamshire-ban található XIX. századi Mentmore Towerst láthatjuk, addig A sötét lovag – Felemelkedésben már ennek a másolatát, a nottinghami Wollaton Hallt csodálhatjuk meg. A stáb nemcsak a külső felvételekhez használta a helyszíneket, hanem a belsők közül is jó néhányat a birtokokon forgatott.

Jack Waltz hollywoodi palotája

Film: A keresztapa

A 10 legcsodálatosabb filmes kastély – fotókkal

Emlékszel még arra a csodás palotára, ahol Robert Duvall ügyvéd figurája megpróbált meggyőzni egy hollywoodi mágnást, hogy adjon oda egy szerepet az egyik rokonának, majd amikor a tárgyalás sikertelen lett, egy levágott lófejet csempészett az ágyába? Ez az álomotthon a valóságban is a Beverly Hillsen található, és a Beverly House névre hallgat. William Randolph Hearst médiamágnás építtette, de azóta már négy tulajdonosa volt ennek az ötvenezer négyzetméteres, 29 hálószobás és 40 fürdőszobás paradicsomnak, amihez három medence tartozik. Az árát mostanság 160 millió dollárra becsülik, és havi hatszázezerért bárki kibérelheti. Annak idején itt töltötte a mézesheteit John F. és Jaqueline Kennedy, valamint itt forgatták a Több mint testőr néhány jelenetét is. Akinek mindez nem elég, annak eláruljuk, hogy egy saját moziterem, valamint egy négyszáz fős terasz is tartozik hozzá.

A szörnyeteg kastélya

Film: A szépség és a szörnyeteg

A 10 legcsodálatosabb filmes kastély – fotókkal

Oké, tudjuk, hogy csak rajzolt, viszont részben nagyon is valós, ugyanis a – természetesen valamivel kisebb – másolatát megnézhetjük a valóságban is a párizsi Disneylandben. A rajzfilmben a hely eleinte csúnya és sötét, ám miután megtörik az átok, a maga pompás valójában is megcsodálhatjuk a szörnyeteg otthonát, amit egy keleti és nyugati szárnyra osztottak. A hatalmas ebédlők, a könyvtár, a bálterem vagy Belle hálószobája egyaránt emlékezetes, és az is sajátossá teszi a helyet, hogy a tányérok, csészék és tálcák mind önálló életre kelnek. Hatvanszobányi tömény Disney.

10 hely, ahol a legszebb a napfelkelte
10 királyi palota kertje tavasszal

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top