Utazás

Megterveztük: Utazz Hollandiába a királynő születésnapján!

Hollandia a gazdag múzeumok és pompás virágkiállítások miatt egyébként is remek utazási célpont, de ha részt tudtok venni egy vidám fesztiválon, az még emlékezetesebbé tudja tenni az utazást – erre nagyszerű alkalom április 30., a királynő születésnapja.
Nyomtasd ki és vidd magaddal a programajánlómat, és gyakorlatias tanácsokkal tarkított útinaplómat! Te hová utaznál legközelebb? Írd meg nekem, és én megszervezem!  
Kisgyörgy Éva

Megterveztük: Utazz Hollandiába a királynő születésnapján!

 

Április 30-hoz közeledve a holland boltok polcai roskadoznak a rengeteg narancssárga árucikktől – ezen a napon ugyanis Hollandiában mindenki narancssárga pólót, kalapot és számtalan vicces kiegészítőt visel, nem is beszélve a fülsiketítő narancssárga kürtökről. Április utolsó napján a hollandok Beatrix királynő születésnapját ünneplik, vagy ahogyan ők hívják, a Koninginnedagot. Abban az esetben, ha 30-a vasárnapra esne, akkor 29-én, szombaton tartják az eseményt. Ennek az oka vallási eredetű, hiszen vasárnap nincsen mulatás, de praktikus szempontból is jól jön, hiszen marad egy nap a takarításra. A szombati napon országszerte, de különösen a nagyvárosokban, szabadtéri színpadok sorakoznak egymás mellett és a bulizni egyébként is imádó hollandok hatalmas murit csapnak.

 Egy kis történelem

A Koninginnedag ünnepséget Beatrix királynő hivatalos születésnapján tartják, annak ellenére, hogy a királynő valójában január 31-én született. Április 30-a Beatrix édesanyjának és egyben elődjének, I. Juliannának volt a születésnapja, és ezt a hagyományt vitték tovább, hiszen az április végi dátum amúgy is alkalmasabb szabadtéri ünneplésre.

A királynő napja azonban még ennél is régebbre nyúlik vissza. Először 1885-ben Wilhelmina, akkor még az 5 éves hercegnő születésnapját ünnepelték augusztus 31-én. Amikor 1949-ben átvette a trónt a lánya, Julianna, akkor tették át az ünnepet az ő születésnapjára, április 30-ára. A királynő napját a Holland Királysághoz tartozó Aruba, Curaçao és Sint Maarten is megünnepli. A királyi család minden évben egy másik várost látogat meg, ahol általában ezrek gyűlnek össze, hogy kezet foghassanak az uralkodóval és családtagjaival.

 

Megterveztük: Utazz Hollandiába a királynő születésnapján!

 

Ingyen bazár

A vidám hollandok ilyenkor vicces jelmezeket is öltenek, már-már versenyeznek abban, ki tud mókásabb fejdíszt, parókát, kalapot viselni. Van, aki képes a haját is narancssárgára festeni, és még az italok közül is a narancssárga színűek a legnépszerűbbek. 

A legnagyobb ünnepséget Amszterdamban tartják, és azon belül a Museumplein az első számú helyszín, ahol a fő szabadtéri koncertek zajlanak. A belvárosban ezen a napon egyáltalán nincs autóközlekedés, úgyhogy a terepet átveszik a gyalogosok. Ha szerettek vásárolgatni, akkor jó tudni azt is, hogy ezen a napon szabad piac (vrijmarkt) is működik: az évben ugyanis ez az egyetlen nap, amikor bárki árulhat közterületen, és még csak adót sem kell fizetni. Ilyenkor a hollandok országszerte kiviszik az utcára a megunt bútorokat, ruhákat, mindenféle tárgyakat. Fillérekért hozzá lehet jutni könyvekhez, CD-hez, lakberendezési tárgyakhoz, egyszer még a királynő is a bolhapiacon vásárolt egy állólámpát. Még nagy, neves márkák is reszt vesznek nagyobb vásárokon, hiszen a Királynő napján befolyt összeg után nem kell adót fizetni. A forgalom hatalmas – 2011-ben 290 millió eurónyi forgalom volt az alkalmi piacokon. Amszterdamban a Jordaan negyedben van a legnagyobb piac, de gyerekruhákat és játékokat a Vondelparkban találtok leginkább.

Idén külön érdekesség, hogy április 30-án fogják beiktatni az új uralkodót, Vilmos Sándort, így jövőre az április 30-ai királynő napja helyett egy új hagyomány kezdődik majd: az új király születésnapjának tiszteletére április 27-én fogják tartani a király napját.

Gyakorlati tudnivalók:

Budapestről fapados járattal juthattok el legolcsóbban Hollandiába, pontosabban Eindhovenbe. Az ottani repülőtérről közvetlen expressz buszjáratok vannak Amszterdam főpályaudvarára. A városban kiváló a tömegközlekedés, és 2010-ben egy egységes csipkártyarendszert vezettek be: ugyanazok a kártyák érvényesek a buszokon, villamosokon és a metrón is. Az egy órára érvényes jegy mellett léteznek 24, 48, 72, 96, 120, 144 és 168 órás bérletek is. Ha igazán holland módra akartok közlekedni, akkor érdemes bicajt bérelni. A fesztivál napján viszont sem a tömegközlekedés, sem a bicikli nem ajánlott, a tömeg miatt csakis gyalogosan érdemes nekivágni. Így ha részt akartok venni a programokon, akkor érdemes belvárosi szállást keresnetek, hogy el tudjatok jutni a színpadokhoz. Ha el akartok vegyülni a tömegben, narancssárga öltözetet feltétlenül vigyetek magatokkal!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top