Utazás

Megszerveztük! Hagyományos húsvét Hollókőn

Ha egy igazán kerek és színvonalas húsvéti programra vágytok, március utolsó hétvégéjén Hollókő felkeresését ajánlom, ahol a hagyományos locsolkodástól a zenei programokon át a palóc gasztronómiáig egy komplett fesztivállal várják a látogatókat. Már csak a havazás szűnjön meg addig!
Nyomtasd ki és vidd magaddal a programajánlómat, és gyakorlatias tanácsokkal tarkított útinaplómat! Te hová utaznál legközelebb? Írd meg nekem, és én megszervezem!  
Kisgyörgy Éva

Megszerveztük! Hagyományos húsvét Hollókőn

A fesztivál programja

Hollókőn húsvétkor a falu apraja-nagyja díszes népviseletet ölt magára, és minden igazi húsvéti kellék felsorakozik: hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek, no és a locsolkodás is, amolyan igazi falusi módra: hideg vízzel teli vödrökkel, szódásüvegekkel. A sokszoknyás, palóc népviseletes lányok ilyenkor visítva menekülnek a vízsugarak elől, és ezt sokszor a látogatók sem ússzák meg – tavaly mi is kaptunk néhány löttyintést a nyakunkba, de persze egy cseppet sem bántuk.

A programsorozat szombaton
(március 30-án) egy nagyszombati eszem-iszom rendezvénnyel kezdődik, melynek során 11 és 16 óra közt palóc ínyencségekkel várják az Ófaluban a látogatókat. Délután 5 órakor egyik kedvencem, a Csík zenekar koncertje zárja ezt a napot.

Megszerveztük! Hagyományos húsvét Hollókőn


Húsvét vasárnapján
11 órától kezdődnek a programok. A megnyitót követően folk- és táncegyüttesek lépnek fel, de lesznek gólyalábasok és mesejátékok is, úgyhogy gyerekekkel is érdemes jönni. Délután 3 órakor a Kerekes Band, majd 5 órakor a Balkán Fanatik ad koncertet, és egész biztosan remek hangulatot varázsolnak majd.

Húsvéthétfőn is 11 órakor kerül sor a megnyitóra, majd ismét különböző népzenei együttesek alapozzák meg a jókedvet. Délután fél 2-kor a Tükrös Zenekar, 3 órakor pedig a Tárkány Művek ad koncertet. Ha a legizgalmasabb programból, a locsolkodásból nem akartok kimaradni, akkor érdemes iparkodni, mert az délelőtt lesz: 11.45-kor a templomnál, majd 11.55-kor az alsó kútnál.

Jó tudni, hogy a belépőjeggyel a Hollókői Húsvéti Fesztivál idején számos múzeum (Pajtakert – Szövőműhely, Legendák háza, Postamúzeum, Falumúzeum, Babamúzeum, Hollókő Tájház, valamint Hollókő vára is ingyenesen látogatható.

Megszerveztük! Hagyományos húsvét Hollókőn


Belépőjegyek árai:
Felnőtt: március 30-án 1500 Ft, március 31-én és április 1-én 2500 Ft
Diák (10–18 éves korig) és nyugdíjas: március 30-án 800 Ft, március 31-én ás április 1-jén 1500 Ft
Gyermekeknek 10 év alatt ingyenes!
Mozgás-, hallás-, látássérülteknek igazolvány bemutatásával ingyenes! 1 fő kísérőjük diákjeggyel látogathatja a rendezvényt!

Palóc gasztronómia

Természetesen nem maradnak el a kulináris örömök sem, hiszen a vendégek kóstolót kaphatnak a környék legjobb palóc gasztronómiáját képviselő ételekből, kiváló borokból és pálinkákból. Bevallom, én imádok enni, így a programnak talán ezt a részét várom a legjobban, ugyanis haluskát, krumplis laskát és hagyományos túrós kalácsot is lehet majd kóstolni. A palóc ételek mellett az Aranyszarvas helyi, de újragondolt ételeket süt-főz és grillez, lesz többek közt fokhagymás csusza véres hurkával és érlelt sajtos nyúlkolbász is. Ha húsvét, akkor persze a sonkáé a főszerep, és ebből is gazdag felhozatal várható, hiszen a legendás „A Sonkás”, vagyis Gódor András hoz majd ízelítőt nemcsak hagyományos, magyar sonkákból, de különleges olasz, spanyol, szlovén sonkákból is. Az italkínálatot minőségi borok és Panyolai pálinkák biztosítják.

Hollókő jelentősége

Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, mely szerepel az UNESCO világörökségi listáján. 1987-ben a világszervezet Budapest mellett elsőként Hollókőt vette fel erre a listára. A falu különlegessége, hogy itt nem csak a 17–18. századi tradicionális építészetet, a faluképet őrizték meg, hanem a régi falusi élet tradícióit, a palóc népszokásokat is. Hollókő nem egy skanzen; hagyományőrző lakói a legtöbb épületet napjainkban is rendeltetésszerűen használják.

Hollókő építészete: A közel 400 lelket számláló település óvárosában a térségre jellemző módon egy utca van, erre merőlegesen állnak a keskeny szalagtelkeken elhelyezkedő házak. A palóc településeken a nagycsaládok szokás szerint egyetlen telekre építkeztek. Ha nőtt a család, akkor az utcára néző első ház mögött egyszerűen egy újat emeltek. A falu 67 épülete műemlék, ezek többnyire földszintes, kontyolt nyeregtetős parasztházak, melyek falait faragással díszített faoszlopos tornácok szegélyezik. A falu központjában áll a zsindellyel fedett, fatornyos templom, melyet 1889-ben közadakozásból építettek.

Megszerveztük! Hagyományos húsvét Hollókőn

Megújulás, hagyományőrzéssel

2013-ban ünnepli a település a világörökségi listára kerülés 25. évfordulóját, és ebben az évben számos programmal készülnek. A faluba látogatókat májustól szeptemberig minden hétvégén palóc viseletes, helyi önkéntesek kalauzolják majd. Kiemelt szerepet kapnak a népi mesterségek, a jellegzetes, helyi termékek és a palóc gasztronómia. Az Ófalut övező, vadregényes, vizekben gazdag terület, az egykori úgynevezett mosótavak környéke is szerepet kap mint tanösvény. A programsorozatban a húsvéti hétvége csak egy a sok közül, úgyhogy Hollókőt az év többi részében is érdemes felkeresni. A kínálatban többek között bornapok, várjátékok és pálinkanapok is szerepelnek majd, ezek tervezett dátumát itt láthatjátok.

Foglalj szállást, gyorsan, egyszerűen és biztonságosan! www.szallas.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top