Utazás

Idén is dübörög a miskolci kocsonyafesztivál

Február 22. és 24. között rendezik meg a miskolci kocsonyafesztivált, amely már több mint egy évtizede csábítja a városba a februári hidegben a belföldi és külföldi vendégeket. A lucskos februárban, amikor már nagyon unjuk a telet, remek kikapcsolódásnak ajánlom ezt a kulturális-gasztronómiai fesztivált.

Béka a kocsonyában

A miskolciak régi kedvelt eledele a kocsonya, melyet nemcsak otthon, de vásárokon, vendéglőkben is feltálaltak. A fesztivál alapötletét egy régi miskolci közmondás ihlette, ami így szól: „Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka.” A XIX. századból származó legenda szerint egy borospincébe megdermedni lerakott kocsonyába beleugrott, majd benne is maradt egy béka. A figyelmetlen pincér így tálalta fel az étket, és a vendég döbbenten látta, hogy a sertésköröm mellől egy pislogó béka néz vele farkasszemet. A pislogó béka történetét több száz, talán több ezer emléktárgy és képeslap vitte hírül a két világháború között.

Idén is dübörög a miskolci kocsonyafesztivál

A kocsonya legendája több mint fél évtizeddel ezelőtt újraéledt. Az 1999-ben indult „Vendégségben Miskolcon” programsorozat kiemelt rendezvénye, a kocsonyafesztivál mára egy kiemelkedő látogatottságú, országos rendezvénnyé vált, és ezen a hétvégén minden a kocsonya körül forog: kocsonyabál, kocsonyafőző-verseny és kocsonyaüzlet is várja a látogatókat.

Változatos családi programok

A rendezvény idejére a belváros hatalmas piactérré alakul át kikiáltókkal, langaléta garabonciásokkal, vásári komédiásokkal, jövendőmondókkal, a határon innen és túlról érkező népművészekkel, minősített kézművesekkel és őstermelőkkel. A fesztivál gasztronómiai kínálatában kiemelt szerepet játszik természetesen a kocsonya, de a látogatók számos étel- és italkülönlegességet kóstolhatnak.

A rendezvény igyekszik a látogatók minden csoportjának igényes és tartalmas időtöltést kínálni. A névadó gasztronómiai fesztiválon túl három színpadon, valamint számos utcai és beltéri helyszínen gyermek- és családi programok, sportrendezvények, ismeretterjesztő előadások, könnyű- és komolyzenei koncertek, színházi előadások, filmes programok, táncházak is színesítik a piaci hangulatot. A programsorozat nemcsak Miskolcra koncentrál, de az egész Kárpát-medence sokszínűségét szeretnék bemutatni a közönségnek változatos gasztronómiai és kulturális programok kínálatával. Minden évben vendégül látnak néhány különleges várost, idén a cseresznyéjéről híres Szomolya, továbbá Monok, Nyírbátor és a nemes pálinka hazája, Gönc kapott meghívást a kocsonyafesztiválra.

Idén is dübörög a miskolci kocsonyafesztivál

 

Magyarország 3. legismertebb fesztiváljára 2012-ben 250 ezren voltak kíváncsiak. Idén Kassa, a 2013-as évben Európa egyik kulturális fővárosa a fesztivál külföldi díszvendége, így Szlovákiából is sok látogatóra lehet számítani.

Gyakorlati tanácsok

Budapestről a szokásos megközelítési módokon – intercity vonat, távolsági busz, autó – kívül idén élményvonattal is eljuthatunk a fesztiválra. A MÁV február 23-án „Kocsonya expressz” néven indít Budapestről járatot a városba. A vonat 9.25-kor a Nyugati pályaudvarról indul, és dél körül ér Miskolcra, majd a kora esti órákban indul vissza Budapestre.

Végezetül egy kocsonyarecept a miskolci Aranykorona Étteremből

Idén is dübörög a miskolci kocsonyafesztiválHozzávalók: sertéscsülök, sertésfej, sertésköröm, sertésfarok, bőrke, vöröshagyma, fokhagyma, só, szemes bors, szárított hegyes paprika (csípős).

A húsmennyiséget kétszer annyi hideg vízzel öntöm fel. 2-3 fej vöröshagymát, sok-sok fokhagymát (jó félmaroknyi), sót, szemes borsot és szárított hegyes paprikát rakok a vízbe a húshoz. Amikor felforrt, leszedem a habját, és kb. 4 óra hosszán keresztül nagyon lassan főzöm. Miután megfőtt, állni hagyom. A tetején lévő zsírt leszedem, a húst tányérokra osztom, a kocsonyalevet rászűröm és megdermesztem. A jó kocsonya átlátszó, és evés közben a kanálban remeg. Citromkarikával, főtt tojással és csíkokra vágott füstölt, főtt tarjával tálalom. Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Miskolcon túl

Ha egy kicsit ki akartok szakadni a vásári forgatagból, Diósgyőr várát ajánlom felkeresni, amely a XIV. és XVI. század között a magyar királyi családok kedvelt üdülőhelye volt. Különösen I. Lajos király szeretett itt tartózkodni, aki át is építette és korszerűsítette a várat. 1544-ben a törökök felégették, kifosztották és a romos, lakhatatlanná vált várral négyszáz éven keresztül senki nem törődött. Csak 1953-ban kezdődött meg a felújítása és ma már számos látnivalóval várja a vendégeket: Az egyik toronyban vártörténeti kiállítás, fegyverkiállítás, panoptikum működik, egy másikban pedig kilátó és éremverde, ahol saját kezűleg készíthettek emlékérmet magatoknak.

Közvetlenül a vár tövében álló házban élt 1852 és 1867 között, visszavonulása után Déryné Széppataki Róza, a XIX. század, a vándorszínészet korának legkedveltebb magyar színésznője. A férje ugyanis uradalmi gazda volt, és ezt a XVIII. században épült házat szolgálati lakásként használta. Az emlékház ma panzióként, kávézóként üzemel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top