Utazás

A 9 legfurcsább múzeum Európában

A régmúlt szerelmeknek, a vodkának és a női hajtincseknek is állítottak múzeumot.

A 9 legfurcsább múzeum EurópábanHajmúzeum, Avanos, Törökország

16 000 (!!!) nő hajtincse egyetlen helyen. Mind különböző színű, és mindegyikhez tartozik egy cetli az adományozója nevével és címével. Galip Korukcu 1979-ben kezdte el gyűjteni a hajtincseket, miután egyik nőismerősének ott kellett hagynia a várost, és ő egy hajtincset hagyott emlékül nála. A kívülről egyszerű fazekasműhelynek tűnő Hajmúzeum belülről leginkább egy barlangra emlékeztet, ahol a padló kivételével mindent hajtincsek lepnek el. Az első blikkre kissé egy sorozatgyilkos bizarr gyűjteményére emlékeztető hely a valóságban azért messze nem annyira barátságtalan. Például azért sikerült ekkorára bővíteni a gyűjteményt, mert sok női látogató maga is otthagy egy tincset a saját hajából.

A 9 legfurcsább múzeum EurópábanVodka Múzeum, Moszkva

Hol máshol találhatnánk a Vodka Múzeumot, mint Oroszországban? A „vizecske” (ezt jelenti a vodka pontos fordításban) rajongói számára igazi szent hely ez a Kreml környékén található épület, ahol hatszáz különféle vodkát állítottak ki, és megtalálható itt a világ összes vodkaalapú koktéljának receptje. Természetesen az ital történetét is megismerhetjük az 1400-as évektől a napjainkig, és találkozhatunk vodkákat reklámozó poszterekkel, desztillálóberendezésekkel, kézzel írt receptekkel, vodkával kapcsolatos viccekkel, képregényekkel és még felsorolhatatlanul sok vodkás relikviával is. A múzeum legérdekesebb része azonban a kóstolószoba, ahol különböző kísérők (laza, marinált gombák, uborka…) társaságában kóstolhatjuk meg az ország legjobb vizecskéit. Csak óvatosan!

A 9 legfurcsább múzeum EurópábanCorpus Emberi Test Múzeum, Amszterdam

Oké, a Bodies kiállítást nálunk is látni lehetett már, de ez azért egészen más. A már kívülről is látványos épület (egy üvegpalotához hozzáépítettek egy ülő emberi alakot) belülről még szokatlanabb. Az emberi testrészeket járhatjuk be úgy, hogy mindent gigantikus méretűre nagyítottak. Mászkálhatunk az agyban, közelről vizsgálhatjuk meg az emberi fogazatot, nézelődhetünk a belekben, és mindehhez egészen furcsa hangok is járnak, melyek  kísértetkastélyszerűvé változtatják az élményt. Bár kissé bizarr mondjuk egy óriási orrban mászkálni, érdemes gyerekekkel menni, mert sokat tanulhatnak az emberi test működéséről.

A 9 legfurcsább múzeum EurópábanFalloszmúzeum, Reykjavík

A több mint kétszáznyolcvan kiállított péniszével a reykjavíki tárlat egyfajta sajátos óda a férfi nemi szervhez. Igen, ezen a helyen nem dildók és vibrátorok, hanem valódi hímvesszők kaptak helyet már zavarba ejtő mennyiségben. A legnagyobb, konkrétan 1,7 méteres darab egy bálnától származik. Összességében 93 faj péniszei találhatók meg itt, és joggal merül fel a kérdés: emberi is van köztük? Igen, van. 2011-ben egy idős izlandi lakos ajánlotta fel a saját nemi szervét halála esetén a múzeum gyűjteményébe. A természetesen tartósított kiállítási darabokat a hírek szerint többségében hölgyek látogatják.

A 9 legfurcsább múzeum EurópábanAz elmúlt kapcsolatok múzeuma, Zágráb

Összeállításunk legfiatalabb tagja csak idén lesz hároméves, mivel korábban vándorkiállításként járta a világot, és csak 2010-ben talált végleges otthonra Zágráb városában. A gyűjtemény a véget ért szerelmek sajátos síremléke, ahová mindenki elhelyezhet valamilyen tárgyat, ami egykori kedvesére emlékezteti. A közel ezer kiállítási tárgy között búcsúlevelek, plüssmackók, ékszerek mellett számos egészen különleges dolog is található. Például találtunk itt egy üvegcsét, amiben az összetört szívű fél a szerelméért hullatott utolsó könnycseppjeit gyűjtötte össze, de egy baltát is, amivel egy megcsalt nő darabokra szedte az exe bútorait. Minden tárgyhoz egy dátum, egy helyszín és egy rövid háttértörténet is jár a teljesség kedvéért, ráadásul a saját fájó emlékeinket is magunk mögött hagyhatjuk Zágrábban, ha épp olyan a kedvünk.

A 9 legfurcsább múzeum EurópábanKutyanyakörv Múzeum, Leeds Kastély

Az állatimádók minden nap elözönlik a kastélyt Leedsben, ahol 1979 óta egy szokatlan gyűjteménnyel várják az érdeklődőket. Körülbelül száz különféle nyakörvet csodálhatunk meg itt a középkortól napjainkig, és az évszámok sorrendjében kiállított darabokból például kiderül, hogy eleinte a nyakörveket fémből készítették, és arra voltak hivatottak, hogy a vadászatnál megvédjék a kutyákat a nagyobb állatok (medvék, farkasok…) nyaki harapásától. Időnként harci eszközként is használták és tüskékkel tették ezeket fegyverré, de a legszebbek talán a XVII. és a XVIII. századi nemesek által használt csicsás nyakörvek, melyeket selyemből, bársonyból és egyéb luxusanyagból készítettek az ebeknek, a lehető legkülönfélébb mintákkal.

A 9 legfurcsább múzeum EurópábanPárizsi Csatorna Múzeum

Nem, itt nemcsak egy párizsi csatornarendszerrel foglalkozó kiállításra, hanem magába a párizsi csatornarendszerbe is belépőt lehet vásárolni, ami A nyomorultak olvasóinak valószínűleg ismerős lesz, de higgyük el: élőben semmihez nem hasonlítható. Persze nem az ürülékben gázolunk térdig, hanem fölötte, egy direkt erre a célra felszerelt, spéci járdán, de ettől még a szag ugyanolyan émelyítő lesz, mint odalent. Akik félnek a patkányoktól, azok talán ne ezt a szórakozási formát válasszák maguknak, vagy a múzeum szintjénél ne merészkedjenek lejjebb, pedig az alagútrendszer méretei valóban lenyűgözőek. Szuvenírbolt is van, de őszintén szólva nem akarjuk tudni, hogy miket árulnak ott.

A 9 legfurcsább múzeum EurópábanHalottaskocsik Múzeuma, Barcelona

A katalán fővárosról általában a napfény, a bulik, a gyönyörű épületek és a tengerpart jut eszünkbe, nem pedig valamilyen poros múzeum meglátogatása, pedig a Halottaskocsik Múzeuma az évek alatt egyre népszerűbb hely lett. A látogatása ingyenes, de előtte be kell jelentkezni a helyi Temetkezési Hivatal épületében, és miután ezt megtettük, egy biztonsági őr kísér le bennünket a pincébe, ahol ezek a már-már bizarr módon túldíszített, csicsás halottaskocsik láthatók az elmúlt pár száz évből. A látvány attól lesz még bizarrabb, hogy műlovak és egy próbababa fogathajtó is tartozik minden kocsihoz. Barcelonának is van egy sötétebb oldala.

A 9 legfurcsább múzeum EurópábanHMS Belfast, London

A gyerekek nagy kedvence (nem csoda, tizenöt éves kor alatt ingyenes a belépő) ez a világháborús hadihajó, ami jelenleg a Temzén horgonyozva múzeumként működik. A Belfast volt a Királyi Haditengerészet legnagyobb hajója a negyvenes években, ma pedig szinte az egész hajó bejárható a legénységi szállásoktól (ahol bábukkal illusztrálták a tengeri élet szépségeit) kezdve egészen a hajtóműig. A Belfaston az idegenvezető gyakran készül különböző szórakoztató játékokkal a kicsiknek, így ez az egykori, szigorú hadihajó egy hatalmas játszótérré változott.

A 10 legfurcsább múzeum Magyarországon
10 elképesztően furcsa épület – Melyikbe költöznél be?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top