Utazás

A 10 legfurcsább múzeum Magyarországon

Boszorkányos szexuálmágia, egy atomerőmű irányítóterme, sok száz orsós magnó, minden, ami csokoládé, és az élet vakon. Megkerestük az ország legfurább múzeumait. Kicsiknek és nagyoknak.

Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogató Központ

A 10 legfurcsább múzeum Magyarországon

Bár gyerekekkel is el lehet jönni látogatóba, de arra azért nem árt felkészülni, hogy az atomerőmű legizgalmasabb programjai csak tizenhat év fölött látogathatók. Persze lehet elektromos kerékpárral áramot termelni, tájékozódni a világ energiahelyzetéről és animációs modellen meglesni a reaktorok működését, de az igazán pazar program mégis csak az, amikor egy órácskára beleshetünk egy ekkora monstrum működésébe. Ez pedig csak felnőttek számára engedélyezett. Üvegfolyosókról tekinthető meg a vezérlőterem, a turbinacsarnok és az atomreaktorok, és higgyük el nyugodtan, hogy nem könnyen felejtjük az élményt.

Duna Múzeum, Esztergom

A 10 legfurcsább múzeum MagyarországonHivatalosan a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum nevet viseli, és ez alapján nem tűnik túl izgalmasnak, pedig egy okosan felépített, érdekes kiállításokkal teli, sokszorosan díjazott helyet takar. Megleshetünk egy vízimalmot működés közben, benézhetünk egy XIX. századi városi ház fürdőszobájába és mosókonyhájába (itt láthatjuk a mai mosógép és centrifuga kézzel hajtott ősét), valamint helikoptertávlatból csodálhatjuk meg a 2001-es tiszai árvíz képeit. És ez csak egy apró szelet a kiállítás számos ínyencsége közül. A térképtermet a maga 1 : 100 000-es arányú Magyarország-térképével (rajta sétálunk) különösen ajánljuk.

Láthatatlan Kiállítás, Budapest, Millenáris B csarnok

A 10 legfurcsább múzeum MagyarországonBudapest évek óta egyik legnépszerűbb kiállítása tavaly nyáron új helyre költözött, így aki korábban látta, annak is érdemes vele újra próbát tenni. Kb. egy óra erejéig egy látáskárosodott kísérő segítségével, vaksötétben próbálhatjuk ki, hogyan is működnek az érzékszerveink, ha a látásunkra nem támaszkodhatunk. Speciális élethelyzetekben (utcán, boltban, bárban…) gyakorolhatjuk a vakon létezést, kipróbálhatjuk a fehér bottal közlekedést, de aki ennél is többre vágyik, az részt vehet az egészen különleges élményt nyújtó láthatatlan vacsorán és a láthatatlan masszázson is. Bizsergetően jó program.

Sziklakórház Múzeum, Budapest

A 10 legfurcsább múzeum MagyarországonA legtöbb múzeummal az a baj, hogy a mesterséges környezetben elhelyezett kiállítási tárgyak sokszor túlságosan unalmasak. Ez a helyzet nem fordulhat elő a Sziklakórházban, ugyanis itt kb. egy órán át a Vár alatti labirintusrendszerben, hideg folyosókon kavaroghatunk, és a készítők nem voltak restek korhűen újjáépíteni a XX. század első felében itt működő spéci katonai kórházat, amit később atombunkernek is használtak. A korabeli áldatlan állapotokat élethű/életnagyságú viaszbábuk segítségével mutatják be, nekünk pedig csak arra kell vigyáznunk, hogy el ne tévedjünk ebben a rideg és barátságtalan kazamatarendszerben.

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr

A 10 legfurcsább múzeum MagyarországonA gyerekeket a hagyományos múzeumok ritkán kötik le, viszont egy interaktív kiállítás az autók működéséről minden kisfiú álma. Mivel 4 és 12 éves kor között minden második srác szeretne autóversenyző lenni, a tavaly márciusban átadott Mobilis 73 interaktív játéka számukra igazi varázslatos élmény lesz. A srácok hipermodern környezetben nézhetnek bele, hogyan tervezik és gyártják le a legmodernebb kocsikat, sőt a saját bőrükön tapasztalhatják, milyen lehet beülni egy jó kis Forma–1-es járgányba. Eközben ráadásul mi is megtudunk ezt-azt a kocsikról, ami biztosan nem válik kárunkra.

Afrika Múzeum, Balatonederics

A 10 legfurcsább múzeum MagyarországonMit csináljunk a Balaton környékén a gyerekekkel, ha hideg van, vagy ha esik az eső? Erre a nem túl egyszerű kérdésre próbál választ adni Balatonedericsen az Afrika Múzeum, ami sajátos keveréke az állatkerti és múzeumi világnak. Míg odabent dr. Nagy Endre vadászati és népművészeti gyűjteményét lehet megtekinteni különféle afrikai eredetű dísz-, vallási és használati tárgyakból, addig odakint hagyományos beduin öltözetben tevegelhetünk, megnézhetjük a hagyományos maszáj kunyhókat, és persze a helyi állatkert többségében barátságos lakóit. Ideális gyerekprogram.

Boszorkánymúzeum, Budapest

A 10 legfurcsább múzeum MagyarországonElérkeztünk tárlatvezetésünk szigorúan 18 éven felülieknek szóló részéhez. A megújult, budapesti Boszorkánymúzeum ugyanis szerda esténként a boszorkányság szexuális oldalát és az úgynevezett szexuálmágiát mutatja be az erre fogékonyaknak, és persze a hithű (?!) kétkedőknek. Persze aki csak a sima tárlatvezetésre vágyik, annak sem kell csalódnia. Mindent megtudhat a boszorkányokról, vajákosokról, sámánokról és társaikról, spéci szolgáltatásként pedig akár csakravizsgálatnak is alávethetjük magunkat, jósoltathatunk, de akár ház/lakás vizsgálatot és tisztítást is rendelhetünk (félreértések elkerülése végett: természetesen nem takarítónőt küldenek nekünk).

Magyarországi édességmúzeumok

A 10 legfurcsább múzeum MagyarországonAz édességmúzeumokban az a jó, hogy nemcsak nézni lehet bennük a kiállított darabokat, hanem kóstolni is. Persze nem a muzeális korúakat, de így is bőven jut ínyencség ahhoz, hogy egy kiskorú (vagy akár nagykorú…) elcsábulhasson. Szekszárdon Mézeskalács Múzeum várja az édesszájúakat, Budapesten egy gyönyörű csokipalotában leshetjük meg a Csokoládé Múzeumi Kiállítást, Szentendrén a Múzeum Cukrászdában pedig a lenti cukrászdai választék mellé gyönyörű marcipánszobrokat kínálnak a szemnek az emeleten. Egerben a Kopcsik Marcipánia a város marcipánmúzeuma, Esztergomban pedig a Szamos cukrászda emeletén találhatjuk a Csokoládé Kiállítás és Látványműhelyt, ahol többek között bekukkanthatunk a bonbonkészítés rejtelmeibe. Nyami!

Nagydorogi kalap- és sipkamúzeum

A 10 legfurcsább múzeum MagyarországonA néhai Stockinger Artúr plébános furcsa egy ember volt. Imádta a kalapokat és a sapkákat, és nem volt rest ezekből soktucatnyi különlegességet összegyűjteni szerte a nagyvilágból. Ő annak idején hordta is őket, de ma már kiállítási tárgyakként tekinthetők csak meg Nagydorogon. Kb. százharminc fejfedő gyűlt itt össze, köztük például mongol kucsma, lapp sapka, kolumbiai indián keménykalap vagy kínai gyereksapka. A magyar kalapok külön szekciót kaptak (hortobágyi csikóskalap, székely szalmakalap…), de akadnak itt katonai fejfedők és más ritkaságok is. Érdemes körbenézni, mert mint tudjuk, előbb-utóbb a múlt lesz a jövő divatja.

Orsós Magnó Múzeum, Terény

A 10 legfurcsább múzeum MagyarországonEgy terényi parasztház furcsa kincseket rejt. Huszonegy országból, több mint százharminc gyártótól szedték össze azt a kb. ötszáz orsós magnót a XX. századból, amivel ez a kiállítás szinte egyedülállónak számít Európában. A régi tévé- és rádióstúdiók, valamint a filmipar technológiáját is megtekinthetjük itt, de egy rövid hangtechnika-rögzítési bemutatón is részt vehetünk, miközben korabeli zenéket hallgathatunk. Jópofa, bulis kiállítás, ahol a tárlatvezetőnk maga a gyűjtő, így a szakavatott kísérő garantált. Szórakoztató időutazás.

10 hely, ahová érdemes elutaznod 2013-ban
10 hely, ahol újra gyereknek érezheted magad

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top