Utazás

40 fokos lázzal egy idegen perui lakásában

Ha bátran használod az internetet, akkor a világ bármelyik városában lakhatsz egy helybélinél ingyen. Négy lány számol be arról, mit tapasztaltak így Perutól Svájcig.

Ha unod a személytelen hotelszobákat és azt, hogy mindenhol turistacsapdákat kell kerülgetned a nyaraláson, akkor talán pont neked találták ki a couchsurfinget. Ha még nem hallottál róla, akkor azt kell tudnod kell, hogy ezzel a szolgáltatással a világ szinte bármelyik városában találhatsz magadnak egy házigazdát, aki befogad a lakásába, ha úgy alakul, főz neked helyi vacsorát, és megmutatja, mi az, amit valóban érdemes megnézni. Mindezt teljesen ingyen, bár ajándékot illik vinni.

Több oldal szakosodott arra, hogy az utazókat összehozza a házigazdákkal, ezek nagyjából úgy néznek ki, mint egy közösségi oldal, ahol a visszajelzésekből és a fotókból tudjuk leszűrni, kivel lehet érdemes felvenni a kapcsolatot. A legismertebb a Couchsurfing, ami jövőre lesz tízéves, de régóta üzemel például a Hospitality Club is. Most négy olyan lány tapasztalatait mutatjuk be, akik vendégként vagy házigazdaként kipróbálták a couchsurfinget, és néhány tippet is adunk azoknak, akik belevágnának.

Berni, 33
éves

40 fokos lázzal egy idegen perui lakásábanEddig összesen hétszer használtam ki ezt a lehetőséget, nagyon jó tapasztalatom volt például Cusco (Peru), ahonnan az egyetlen vonat megy a Machu Picchuhoz. Egy idegenvezető srác látott vendégül, ki se kellett lépnem a házból és megszervezte az egész túrámat, miközben másoktól komoly pénzeket kérnek el ezért. Később egy helyi járattal elvitt a környéken található inka romokhoz, cserébe én fizettem az ebédünket és meghívtam néha erre-arra. Ő egy külön szobát tartott fenn a vendégeknek négy darab emeletes ággyal, én is egy amerikai párral laktam együtt.

Egy másik perui városban, Icában is laktam ugyanígy. Ezt a várost egy gyönyörű sivatag és egy szép lagúna veszi körül, és a közelben található egy egzotikus sziget fókákkal, pelikánokkal, albatroszokkal. A vendéglátóm egy fiatal fiú volt, akivel eleinte nem kerültünk annyira egy hullámhosszra. Aztán összeszedtem egy durva bélfertőzést, mert nem bírta a gyomrom a helyi ételeket, és öt napig feküdtem 40 fokos lázzal. Borzasztó lett volna egy hotelszobában végigszenvedni ezt a világ végén, ahol senki sem nyitja rád az ajtót. Nekem a vendéglátóm folyamatosan hordta a gyógyszert, hívta az orvost, főzött teát, hozott vizet. Ez is megfizethetetlen. Egyetlen negatív élményem volt, amikor egy srác azt hitte, hogy több is belefér a barátkozáson kívül. Szerencsére meg tudtuk beszélni, és megértette, hogy nem.

40 fokos lázzal egy idegen perui lakásábanAndi, 28 éves

Egyszer egy francia hegyi kisvárosban kellett olcsó szállást találnom magamnak és egy barátnőmnek. Ő javasolta, hogy próbáljuk meg a couchsurfinget, mert az nem kerül semmibe. Nekem nem sikerült leakasztanom semmit, ő viszont talált egy lányt, valószínűleg azért, mert velem ellentétben tud franciául. Egy nagyon csinos kis családi házban laktunk, ami úgy nézett ki, hogy a lány a felső szinten élt egy háromszobás lakrészben három fiúval, az alsó szinten éltek a szülei. Velük csak akkor találkoztunk, amikor a kertben ettek vasárnap és integettünk nekik. Mi külön szobát kaptunk, de a legjobban a franciás stílusú konyha tetszett, ahol együtt kávézgattunk reggelente. Angolul sajnos alig tudtak, de azt még a franciául beszélő barátnőm sem tudta megfejteni, hogy milyen viszonyban áll a lány a három fiúval. Arra tippeltünk, hogy egy kommunát tartott fenn.

Nia, 25 éves

40 fokos lázzal egy idegen perui lakásábanEgyszer próbáltam a couchsurfinget, először el sem tudtam képzelni, hogy működik ez, de nagyon pozitív élmény lett belőle. Úgy kezdődött, hogy megismertem egy francia srácot egy budapesti szórakozóhelyen, és vettem repülőjegyet Genfbe, hogy meglátogassam. Aztán rájöttem, hogy mégsem olyan jó ötlet egy idegen férfihoz elutazni, de a jegyet sem akartam elúszni hagyni. Egy barátnőm ajánlotta a couchsurfinget, mert jókat hallott róla, ezért elkezdtem írni az oldalon a Genfben élő lányoknak, akik nagyjából velem egyidősek, és úgy éreztem, hogy meglenne közöttünk az összhang. Eleinte nagyon sok visszautasítás jött, aztán találtam egy nagyon helyes olasz leányzót, aki fogadott. Első este körbevezetett, majd otthon felcsaptuk a térképet, megmutatta, mit érdemes még megnéznem, amíg ő másnap dolgozik. Reggelire csinált nekem gyümölcskosarat, ami helyi specialitás, én meg főztem neki paprikás krumplit cserébe. Mikor elbúcsúztunk, ment a sírás-rívás, meghívtam Budapestre, de nem akart jönni, viszont felajánlotta, hogy e-mailezzünk olaszul, hogy segítsen megtanulni. Azóta kevesebbet írunk egymásnak, de biztosan bármikor szívesen látna megint.

40 fokos lázzal egy idegen perui lakásábanFruzsi, 29

Évek óta fenn voltam az egyik ilyen oldalon, de soha nem használtam semmire. Aztán váratlanul jött egy üzenet két berlini egyetemista sráctól, hogy egy hétvégét Budapesten töltenének. Nekem pont egy héttel azelőtt halt meg a nagymamám, és pont addigra értem volna haza Pestre a szüleimtől. Úgy éreztem, a fiúkat az angyali gondviselés küldte, hogy ne zuhanjak magamba egyedül otthon, ezért befogadtam őket. Boroztunk, sokat beszélgettünk, elvittem őket egy kiállításra és egy koncertre. Nagyon jólesett, hogy társaság vett körül. Másnap úgy alakult, hogy nem értem haza, amikor már ki kellett menniük a pályaudvarra, ezért bedobattam velük a kulcsot a postaládámba. Izgultam rendesen, mi vár rám, ha hazaérek, de nem hiányzott semmi, sőt elmosogattak és rendet is raktak maguk után.

 Néhány jó tanács kezdőknek

A visszajelzések és a fotók alapján ki lehet szűrni, ki milyen vendéglátó, azt érdemes megkeresni, akiről sok pozitív véleményt írtak. A Couchsurfingen le tudják ellenőrizni a vendéglátók címét is, kiküldenek egy képeslapot egy kóddal, ezt kell visszaküldeni e-mailben, hogy tudják, valóban te élsz a lakásban. Érdemes több embernek írni, mert nem mindenki válaszol, és ha az első vendéglátóval esetleg nem stimmel valami, akkor fel lehet hívni egy másikat. Ha bizonytalanok vagyunk, elkérhetjük a kiszemelt vendéglátó mobilszámát, vagy videocsetelhetünk vele Skype-on, hogy kicsit jobban megismerkedjünk még az első találkozás előtt. Ha viszont nincsen közös nyelv, amin megérthetjük egymást, akkor jobb, ha maradunk az utazási irodánál. A nyitottság és némi rugalmasság szintén elengedhetetlen. Némi kockázatvállalási hajlam sem árt a kalandhoz, hiszen nincs szerződésünk a szállásról, így ha véletlenül lemondanák az utolsó pillanatban, nekünk kell kivágnunk magunkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top