Szabadidő

A Zselic lehet az első európai “nemzetközi sötét égbolt park”

Hivatalosan is benyújtották a Zselici Tájvédelmi Körzet felterjesztését "Nemzetközi Sötét Égbolt Park" címre.

A gyerekek jó része úgy nő fel napjainkban, hogy nem ismeri meg az igazi csillagos égbolt, a Tejút látványát. Ahhoz, hogy megőrizzenek olyan szigeteket, ahonnan biztosan láthatók az égbolt csodái akár szabad szemmel is, egy éjszakai természetvédelmi programot indítottak. Ehhez az akcióhoz csatlakoztak hazai védett területek is, melyek közül az első a Zselici Csillagoségbolt-park lehet, amit nemzetközileg is elismernek.

A Zselic az első Európában jelölt Szeptember 17-19 között rendezték meg Armaghban (Írország) a “9. Európai Szimpózium az Éjszakai Égbolt Védelméért” című konferenciát. A rendezvényen számos előadás hangzott el a fényszennyezés témakörében – köztük a hazai égbolt minőség felmérésekről is. A konferencia a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (International Dark-Sky Association – IDA) európai találkozója.

Kim Patten, az IDA programigazgatója a szervezet “nemzetközi sötét égbolt területek” programjáról tartott előadást. A magyar részvevők ezt az alkalmat használták ki, hogy hivatalosan is benyújtsák a Zselici Tájvédelmi Körzet felterjesztését “Nemzetközi Sötét Égbolt Park” címre. A hivatalos dokumentumot Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke, és Szegvári Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság somogyi tájegységvezetője adta át az IDA programigazgatójának.

A felterjesztés tartalmazza számos szervezet és IDA tag támogató levelét, a Zselici Tájvédelmi Körzet Kezelési Tervének éjszakai környezettel kapcsolatos részeit, az ehhez tartozó Világítási Tervet és az égbolt minőségének közel 3 éves felmérését. Ez az első felterjesztés, ami Európából érkezett az IDA részére, hasonló címeket eddig csupán észak-amerikai védett területek kaptak. A cím odaítéléséről az IDA Igazgató Tanácsa dönt – feltehetően november közepéig. Pozitív döntés esetén még a Csillagászat Nemzetközi Évében felavathatják a Zselici Csillagoségbolt-parkot – ez utóbbi lesz a éjszakai égboltot védő terület hivatalos elnevezése. 

A skóciai “Galloway Forest Park” is jelezte a konferencián, hogy rövidesen elkészülnek a terület felterjesztésével – de ők már csak másodikok lehetnek Európában. Hazánkból a Hortobágyi Nemzeti Park lesz a következő, amely hasonló, nemzetközileg is elismert védelmet nyújt a csillagos égboltnak.

Bővebb információ: www.ddnp.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top