Szabadidő

10 ámulatba ejtően szép horvát sziget

A legenda szerint amikor Isten elosztotta a földet, a horvátokról elfeledkezett, ezért belenyúlt a zsákjába, és odadobott nekik egy halom gyöngyöt. Így jöttek létre a horvát szigetek. Lássuk, mit kínálnak a legnépszerűbb gyöngyszemek!

Korcula

Korcula meseszép sziget, gazdag történelmi és kulturális emlékekben. Itt született a híres utazó, Marco Polo. Ha Korcula óvárosában sétálunk, úgy érezhetjük, mintha visszarepültünk volna az időben néhány száz évet. A szigeten sok a füge- és olívaültetvény, a borászok pedig ügyesen használják ki a perzselő nap erejét, remek borokat készítenek. Érdemes kipróbálni a helyi specialitásokat, a sonkát olívabogyóval és a kagylóból készült ételeket.

Sportolási lehetőség bőven akad: minden településen van egy búvárklub, de vitorlázhatunk is. Akik pedig a szárazföldet szeretik jobban, bérelhetnek biciklit, vagy kirándulhatnak a közeli Peljesac-félszigetre és Brac szigetére. A strandolni vágyók sok kis homokos öböl közül választhatnak. Az ismertebb fürdőhelyek közé tartozik a Lumbarda melletti homokos és a Pupnatnál található kavicsos strand.

10 ámulatba ejtően szép horvát sziget

Látnivalók a szigeten: Marco Polo szülőháza, városfalak és óváros (Korcula), Városi Múzeum (Korcula), Szent Márk-katedrális

Kirándulási lehetőségek: Peljesac-félsziget, Mljet-szigeti Nemzeti Park, Dubrovnik, zarándoklat Medugorjéba
Korcula.lap.hu »

Krk

Krk sziget homokos strandjai, finom bora és olívaolaja miatt vált kedveltté. A központ Krk város, de számos kisebb településen is nyaralhatunk. A szigeten remek borokat termelnek. Érdemes megkóstolni a helyi tésztaspecialitást, a surlicét, és a fügepálinkát is.

A vitorlásokat az egyik legjobb adriai kikötő várja Punatban, a környék vizei pedig számos érdekességet tartogatnak a búvároknak. Mindemellett kerékpárbérlésre és siklóernyőzésre is van lehetőség.

Akik a nyüzsgő éjszakai életet kedvelik, azoknak Malinska az ideális nyaralóhely, a nyugalmasabb kikapcsolódásra vágyók pedig számtalan kulturális és folklóresemény közül válogathatnak.
A szigeten homokos, kavicsos és sziklás strandokat egyaránt találunk. A homokos fürdőhelyeket Malinska és Vrbnik környékén találhatjuk, de csodás partszakasz várja a nyaralókat a Sipnja-öbölben is. A nyaralók kedvence egyértelműen Baska, a mediterrán városka. Strandja aprókavicsos, lassan mélyülő, így gyerekeknek is ajánlott.

Vrbnik
Vrbnik

Látnivalók a szigeten: Biserujka-barlang, Fulfinum – antik településmaradványok, Vrbnik, Kosljuns-sziget

Kirándulási lehetőségek: a Kvarner-öböl szigetei (Rab, Losinj, Cres), Opatija riviéra, Rijeka, a Gorski kotar vidéke
Krk.lap.hu »

Losinj

Losinj korábban Cres szigetéhez tartozott, a rómaiak választották szét őket egy csatornával. A sziget legnagyobb települése Mali Losinj, mely kiváló strandjairól és hatalmas fenyőerdeiről ismert.

10 ámulatba ejtően szép horvát sziget

A sziget környékének gyakori vendégei a delfinek, minden év augusztusában ünnepséget rendeznek tiszteletükre. A sziget kisebb falvai (Nerezine, Cunski, vagy sv. Jakov) a nyugalmat keresők ideális nyaralóhelyei lehetnek.
Losinj.lap.hu »

Pag

Az adriai szigetek egyik legnagyobbika különösen gazdag öblökben, szorosokban és persze strandokban. Központja Pag város, ami egy öbölben fekszik, és 27 km hosszú homokos-kavicsos stranddal rendelkezik. A Sveti Duh nevű partszakasz homokos és lassan mélyül, ezért kisgyerekeseknek is ajánlott. A Slana strand csendes, vize kristálytiszta és nagyon mély.
Aki bulizni szeretne, az a Novalja közelében található Zrcébe utazzon. A sziget többi települése nyugodt, persze népünnepélyek, fesztiválok mindenhol vannak.
Pag az ínyenc turistáknak is kedvez. Az itt nyaralóknak kötelező megkóstolni a pagi juhtúrót és sajtot, a sült bárányt, a tengeri különlegességeket és a gyógyhatású zsályamézet.

Pag kikötője
Pag kikötője

A Caska-öböl igazi élményt nyújthat a búvároknak, ugyanis egy elsüllyedt település romjai kandikálnak ki a tengerfenékből. A sziget nyugati partjainál pedig még gyöngykagylók is tenyésznek.

Látnivalók a szigeten: Szent Margit női bencés kolostor, Lokunja városrész (Pag), Lun falucska, fejedelmi palota (Pag)

Kirándulási lehetőségek: Kornati Nemzeti Park, Vransko-tó, Paklenica Nemzeti Park, Zadar
Pag.lap.hu »

Brac

Brac szigete Splittel szemben fekszik. Legfőképpen a boli Zlatny Rat strandról híres, de az itteni mészkő is említésre méltó, ebből készült a Fehér Ház. Bol ideális az aktív pihenés híveinek, ez a szörfösök horvát paradicsoma. A sziget legjobb szórakozóhelyei is itt vannak.

A sziget központja Supetar, strandjai, kis öblei családosoknak is ajánlottak. A legnagyobb homokos strand a már említett Zlatny Rat (Aranypart), de Postira közelében is találhatunk pár kisebb, gyönyörű fürdőhelyet.

10 ámulatba ejtően szép horvát sziget

Látnivalók a szigeten: Blaca kolostor, Sárkány-barlang, Postira, Vidova-hegy

Kirándulási lehetőségek: botanikus kert, Dubrovnik, rafting a Cetina-folyón
Brac.lap.hu »

Hvar

Hvar levendulamezőivel és a legmagasabb napsütéses órák számával csalogatja a turistákat. A központ Hvar város, mely a természeti szépségek mellett kulturális értékekben is gazdag. A sziget jellegzetes étele a halból és krumpliból készült gregada, de a borsos kekszet is érdemes megkóstolni.

A sportolni vágyók itt elsősorban vitorlázni vagy búvárkodni tudnak. Hvar városában sokszor már délután elkezdődnek a partik, és a reggelbe nyúlnak. A többi település nyugodt, csendes.
A strandok itt leginkább kavicsosak, sziklásak. Ha homokos partszakaszra vágyunk, át kell hajóznunk a szemközti szigetek valamelyikére.

10 ámulatba ejtően szép horvát sziget

Látnivalók a szigeten: Európa legrégebbi polgári színháza (Hvar), Tvrdalj nyaralókastély (Stari Grad), Scedro-sziget, Pakleni-szigetek

Kirándulási lehetőségek: Dubrovnik, Bisevo-sziget – Kék barlang, Korcula-sziget, Vis-sziget
Hvar.lap.hu »

Cres

Cres az Adriai-tenger második legnagyobb szigete. Legdélebbi településén, Ostorban egy híd köti össze a szomszédos Losinj-szigettel. Cres érdekessége egy édesvizű tavacska, a Vrana-tó. Érdemes ellátogatni a magas sziklákra épült Beli és Lubenice településekre, csodás kilátásban lesz részünk.

10 ámulatba ejtően szép horvát sziget

Cres a biciklisek paradicsoma. A legszebb útvonal a Hrasta és Lubenice közötti, ami egy magas tisztáson és egy tó mellett vezet el.
Valun helység mindkét felén apró kavicsos, fehér strandok vannak, a víz kristálytiszta, zöldes színű. A kicsit távolabb lévő, eldugott sziklás öblökig el is evezhetünk, de gyalog is jól megközelíthetők.
Cres.lap.hu »

Rab

A legkisebb, de legszebb sziget a Kvarner-öbölben. A keleti partja meredek, nehezen megközelíthető, a nyugati parton sok magánház épült. A legszebb helység Rab városa, igazi tengerparti hangulattal, szűk, romantikus kis utcákkal. Érdemes az óvárosban megvárni a naplementét, páratlan élményben lesz részünk. A sziget specialitása a rabi torta, melyet egy itt termő, különleges mandulával sütnek.

10 ámulatba ejtően szép horvát sziget

Rabon hódít a trekking. Egy ilyen túrán ismerhetjük meg legjobban a szigetet. Búvárkodni, jet skit bérelni – mint a legtöbb horvát szigeten – itt is lehet.
Érdemes megnézni a Rab-szigeti vitézi játékokat, melynek gyökerei még a 14. századba nyúlnak vissza.

A sziget nyugati részén a strandok kövesek, keleten kavicsosak, míg északon homokosak. A legkedveltebb partszakasz a Paradicsom-part Loparnál. Itt három nudista strand is található.

Látnivalók a szigeten: a négy harangtorony, Park Komrcar (Rab város), Lopar, Dundo – erdő (Palit)

Kirándulási lehetőségek: Senj, Rijeka, Gorski kotar, Krk
Rab-sziget.lap.hu »

 

Murter

A Murter-sziget apró öblei rendkívül népszerűek a vitorlások körében. Strandjai apró kavicsosak és homokosak (Slanica és Kosirina). A sziget éttermeiben jókat ehetünk, érdemes kipróbálni a helyi specialitásokat.

A Kornati Nemzeti Park felülnézetből
A Kornati Nemzeti Park felülnézetből

Az aktív pihenésre vágyók is megtalálják számításukat, válogathatnak a foci-, kézilabda- vagy teniszpályák közül, de szörfözni és búvárkodni is lehet. A sziget elsősorban családosoknak és vitorlásoknak ajánlott. Közel van a Kornati Nemzeti Park, ahová mindennap szerveznek kirándulásokat.

Vir

Vir szigete Zadartól 24 km-re fekszik, és csak egy keskeny csatorna választja el a szárazföldtől. Pár éve itt még szó sem volt turizmusról, ugyanis atomerőművet szántak a kis szigetre. A terv a délszláv háború után meghiúsult. 2000 körül fedezték fel Virt a turisták, azóta rengeteg nyaraló épült. A strandokon a part apró kavicsos, a tengerfenék puha, homokos. A víz sekély, lassan mélyül. Vir gazdag gyógyiszapban, ami nagyon jót tesz a reumás betegeknek.

Látnivalók a szigeten: a Szent György-domb, rajta egy illír vár romjai, a Szent János fogadalmi templom a temetőkertben, a Kastelina velencei erődítmény

Kirándulási lehetőségek: a közelben négy nemzeti park is van: Plitvice, Paklenica, Kornati, Krka
Vir.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top