Szabadidő

Nyaralj szinte ingyen! 5 szuper ötlet

Az euró drágulása és a gazdasági megszorítások ellenére sem kell lemondani az üdülésekről. Vannak nagyon olcsó lehetőségek is, csak időt kell szánni a keresésre.
Kanapébérlet

A nálunk még nem túl ismert utazási forma lényege, hogy vadidegen emberek otthonában szállhatunk meg a világ bármely pontján. A vendéglátók (köztük több mint 4 ezer magyar) idegenvezetőként is szolgálnak: elmondják, mit kell tudni a környékről, vagy akár meg is mutatják a legfontosabb helyeket. Erre szakosodott internetes közösségi oldalakon lehet válogatni több ezer lehetőség közül. A vendéglátókról, a lakásról nagyon sok információ olvasható.
www.couchsurfing.com »

Otthoncsere, házcsere

A kanapébérlet továbbfejlesztett változata, amikor nemcsak a vendégszobát, de egy egész lakást, házat megosztanak a vendéglátók az utazóval, cserébe pedig ők is igénybe vehetik vendégük otthonát. Van olyan program, amelyben csak saját otthon ajánlható fel, és van olyan, amiben akár a nyaraló is. A klasszikus módszer lényege, hogy az utazók egyszerre cserélnek házat, vagyis egy időben utaznak. Ilyenkor általában az autót is kölcsönadják.

Külföldön: a legtöbb országban – főleg az Egyesült Államokban – már vannak külön erre szakosodott cégek, melyek lebonyolítják az otthoncserét. Néhány száz dolláros éves tagdíjat kérnek. Angolnyelv-tudás és internetelérhetőség szükséges.
www.homeexchange.com »
www.digsville.com »

Hogyan spórolhatunk a nyaraláson?


Fontos: írjunk részletes megállapodást arról, pontosan mit ajánlunk fel a partnerünknek, és hogy kár esetén kölcsönösen vállaljuk a helyreállítási költségeket.

Mindkettő előnye: olcsó, és új ismeretségeket hoz, olyan szemszögből ismerhetünk meg egy országot, amilyennek nem láthatnánk, ha szervezett utat választanánk.

Hátránya: kockázatos, mert egy idegen ad szállást, és idegennek adjuk át a saját otthonunkat. A nyaralásszervező oldalak üzemeltetői gondos személyazonosítással igyekeznek kiszűrni az esetleges csalókat. Visszaélések így is előfordulnak, de csak nagyon ritkán.

Ki ad többet? Licitálj!

Árverésen is található olcsó utazás. Interneten lehet licitálni wellnesshétvégékre, hegyvidéki, vízparti üdülésekre vagy akár külföldi nyaralásokra. A szokványos árak töredékéért hirdetik meg ezeket, és aztán napokig megy a „ki ad többet” játék. Általában közeli időpontokra szólnak az ajánlatok, ezért azok tudnak élni ezzel a lehetőséggel, akik rugalmasan tudják kezelni szabadságukat. Üdülési csekkel is fizethetünk.
Elérhetőség: www.gulliver.hu »

Szezonon kívül

A hagyományos szervezett utakkal is lehet spórolni. A legpraktikusabb elő- vagy utószezont választani, amikor az eredeti árnak akár a feléért is megcsíphetünk egy-egy nyaralást. Akkor sem kell feltétlenül vagyonokat fizetni, ha a legzsúfoltabb, júliusi, augusztusi időszakban akarunk utazni, de ehhez nagyon korán, akár már január-februárban le kell foglalni az utat. Az úgynevezett előfoglalási kedvezmény egyes utazási irodáknál a 20 százalékot is elérheti. Ennek ellenkezője a jól ismert last minute út, azaz az utolsó pillanatban foglalt utazás lehet rendkívül olcsó.
Tipp: www.lastminute.lap.hu »

www.firstminute.lap.hu »

Falusi turizmus

A nyugalomra, jó levegőre vágyók vidéki vendégházakban akár 1500 forintért is megszállhatnak, ott az 5 ezer forintos díj már drágának számít. A legtöbb helyen pár száz forintért hamisítatlan falusi reggelit is adnak a vendéglátók.
Tipp: www.falusiturizmus.lap.hu »
www.falusiturizmus. eu »

8 tipp, hogy még olcsóbb legyen az utazás
Nyaralj szinte ingyen! 5 szuper ötlet1. Figyeljük folyamatosan a diszkont-légitársaságok oldalait, mert szinte hetente kínálnak valamilyen akciót. Esetleg használjunk valamilyen ár-összehasonlító oldalt. Például: www.repjegy.hu »

2. Lehetőség szerint előre foglaljuk le a szállást, mert az utcáról beeső vendégnek a legdrágább tarifát számolják a hotelek. Még többet spórolhatunk, ha szálloda helyett apartmant választunk.

3. Reggelizzünk bőségesen a szálláson, így napközben, városnézés alatt kevesebbet kell ételre költeni.

4. Ha lehet, ne váltsunk előre pénzt, hanem használjuk külföldön is a bankkártyánkat.

5. Szervezett út esetén ne szégyelljünk az esetleges akciók után érdeklődni, járjunk utána, milyen kedvezményeket vehetünk igénybe. Városlátogatáskor előre informálódjunk a helyi akciókról, hogy van-e ingyenes hétvége bizonyos múzeumokban.

6. Mindenképp vegyünk olyan bérletet, mely a tömegközlekedési járművek mellett a turistanevezetességekbe is érvényes.

7. A reptéri taxik helyett használjunk buszt, villamost, ezek – főleg bérlettel – jóval olcsóbbak.

8. Hotelekben ne nyúljunk a minibárhoz. A csábító italok, rágcsálnivalók többször annyiba kerülnek, mint a boltban.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top