Szabadidő

Tovább bővítik a citybike hálózatot Bécsben

Több terminállal, több kerékpárral és sebességváltós biciklikkel várja 2010-től a városlakókat és a turistákat a bécsi kölcsönbicikli-hálózat.

Az osztrák fővárosban jelenleg hatvan helyen lehet citybike-ot bérelni illetve visszaadni, városszerte nyolcszáz bicikli áll a kerekezni vágyók rendelkezésére. Tavaly 363 ezer alkalommal kölcsönöztek citybike-ot, és összesen 1,1 millió kilométert tettek meg velük.

A városvezetés most úgy döntött, hogy 2010-re drasztikusan megemeli a terminálok és a kerékpárok számát, és Bécs nyugati kerületeire is kiterjesztik a hálózatot. Így két év múlva mintegy 90 helyen lehet majd több mint ezer biciklit kölcsönözni.

Tovább bővítik a citybike hálózatot Bécsben

 

A hálózat bővítésével párhuzamosan – Bécs topográfiai viszonyaihoz igazodva – idéntől új, sebességváltós bicikliket is forgalomba helyeznek, hogy olyan útvonalakat is igénybe vehessenek az emberek, amelyeket korábban az emelkedők miatt kerültek. Ráadásul a biciklikre olyan tömörgumi kerekeket tesznek, amelyeknek kisebb az ellenállása és automatikus lesz a helyzetjelzők kapcsolása is.

Az ugrásszerű fejlesztés hátterében a városnak az a szándéka áll, hogy 2015-re 8% legyen a kerékpáros közlekedés aránya. Ezt az értéket 2003-ban még 2020-ra akarták elérni, de a következetes közlekedésfejlesztési politikának köszönhetően bekövetkezett szemléletváltás nyomán már öt évvel előbb megvalósítható lesz.

A hálózat bővítésében a város jelentős anyagi segítséget nyújt majd az érintett kerületeknek.

Hogyan juthatsz el Bécsbe?
• Autóval: Budapest–Bécs kb. 240 km. Az M1-es autópályán Hegyeshalom irányába haladj, onnan tovább az A4-esen (autópálya-matricát ne felejts el beszerezni).
• Vonattal: a MÁV-START járataival. »
• Busszal: OrangeWays vagy Volánbusz. »
Tipp: busszal és vonattal Bécsbe »

Bécs-kártya: a kedvezményes kártyával 72 órán keresztül ingyenesen használhatod a bécsi tömegközlekedést, illetve számos további kedvezményben részesülhetsz. Szállodákban, utazási irodákban vásárolhatod meg, a kártya ára: 18,50 euró. További infó »

 

Tipp: Még több információ és érdekesség Ausztriáról és Bécsről: www.wien.info és www.austria.info »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top