Utazás

Hasfájás, emésztési nehézségek, bukás, ok nélküli szűnni nem akaró sírás

Hasfájás, emésztési nehézségek, bukás, ok nélküli szűnni nem akaró sírás… Szülőként bizonyára már Ön is megtapasztalta a legapróbbak gondjait.

Nincs ok aggodalomra, ezek a problémák a legtöbb babánál jelentkeznek egy éves korig. A tünetek többségét a picik éretlen emésztőrendszere okozza, s az egészséget nem veszélyeztetik. Bár gyakran jelentkeznek, létezik rájuk megoldás, mely megnyugtató mind a babának, mind a mamának. Felmerülő kérdéseivel forduljon szakemberhez.

Láz
Mi a láz?
A láz a testhőmérséklet abnormális megemelkedése. A láz a szervezet védelmi reakciója, mellyel valamely más probléma meglétét jelzi.
Mikor lázas a baba?
A baba akkor lázas, ha a szájban mért testhőmérséklete 37.5°C, illetve végbélben mért testhőmérséklete 38°C fölé emelkedik.
Mi a teendő, ha a babának láza van?
Ha a szájban mért testhőmérséklet nem haladja meg a 39°C-ot és a babának ezt megelőzően nem volt komoly betegsége, próbálja megnyugtatni. Takarja ki a babát, illetve csillapítsa lázát fürdővel 5-10 percen át. A fürdővíz és a baba testhőmérséklete között 2°C legyen a különbség (pl. 37°C-os legyen a víz, ha a baba láza 39°C-os). Gyakran itassa vízzel a gyermeket, és óránként ellenőrizze a testhőmérsékletét. Ha a láz 39°C fölé emelkedik, sürgősen vigye orvoshoz a kicsit.

Bukás (regurgitáció)
Mi a bukás?
A bukás a tej visszacsurgatása, vissza-büfizése, mely etetés után vagy az azt követő egy órában jelentkezik. A bukás során a táplálék egy része “erőlködés” nélkül jut vissza a nyelőcső felé. A bukás nem keverendő a hányással, mely során a gyomortartalom erőlködéssel indul visszafelé. A hányás kialakuló betegség jele lehet, kezelése szükséges.
Veszélyes vagy fájdalmas-e a bukás?
A bukás gyakran fordul elő újszülötteknél, s még az első életévben magától szűnik meg. A bukás során a savas gyomortartalom a szájba kerül, mely a nyelőcsövet irritálva fájdalmat idézhet elő. A bukás nem jelent komoly problémát, de mind a baba, mind a mama számára kellemetlen. A problémára megoldást jelentenek a speciálisan kifejlesztett tápszerek.
Mi okozza a bukást?
A bukást a záróizom fejletlensége okozza. A záróizom a gyomor és a nyelőcső között helyezkedik el, s azt hivatott megakadályozni, hogy a gyomortartalom a rossz irányba haladjon (a száj felé ahelyett, hogy a belekbe jutna).
Mi a teendő, ha a baba bukik?
Ha egyszerű bukásról van szó, elegendő a megfelelő táplálkozás. Ebben az esetben az ESPGHAN (gyermek gasztroenterológusok, hepatológusok és dietetikusok európai társasága) szakemberei azt javasolják, hogy a bukástól szenvedő babák kevésbé folyékony, sűrűbb állagú táplálékot kapjanak. Ily módon kevesebb táplálék jut vissza a nyelőcső felé. Fontos azonban, hogy a tej túl sűrű se legyen, mivel a gyomorban túl hosszú ideig maradó táplálék idővel növeli a bukás kialakulásának kockázatát. Felmerülő kérdéseivel forduljon orvosához.
Néhány jó tanács a bukás elkerülésére:
– Ne kerüljön szoros ruhadarab a baba pocakja köré;
– A babát csendes, nyugodt körülmények között etesse;
– Ne dohányozzon a baba mellett;
– Ne erőltessen táplálékot a gyermekbe.
5 hónapos kor felett se adjon a babának narancslevet, mivel az túl savas. A cukor nem ellensúlyozza a savat, és nem tesz jót a kicsi egészségének sem.
Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő anyatej, vagy a szoptatásnak más akadálya van, Novalac AR2 anyatej-kiegészítő tápszer adható a csecsemőnek bukás esetére 5 hónapos kor felett. Az 5-12 hónapos korig folyamatosan adható tápszer összetétele segít csökkenteni a bukás kialakulását, illetve maximálisan fedezi a baba tápanyagigényeit. Kizárólag gyógyszertárban kapható!

Csecsemőkori hasfájás (kólika)
Mi a csecsemőkori hasfájás?
Bár a csecsemők életének első néhány hónapjában gyakran előfordul, még nem tisztázott a csecsemőkori hasfájás oka. A kifejezés több tünetre is vonatkozik, ám a csecsemőkori hasfájás általában puffadást és felfúvódást jelöl. A tünetek megjelenését a látszólag ok nélküli sírás, valamint a gyötrődő, vigasztalhatatlan baba jelzi. Ha gyermeke – látszólag ok nélkül – gyakran sír étkezések után, illetve térdeit felhúzva tartja, valószínűleg csecsemőkori hasfájástól szenved.
Mi okozza a csecsemőkori hasfájást?
Bár az okok még nem tisztázottak, valószínűsíthető egyes tényezők felelőssége a csecsemőkori hasfájás kialakulásában. Leggyakrabban a babák éretlen emésztőrendszere okozza a csecsemőkori hasfájást, mely miatt egyes tápanyagok lebontatlanul maradnak a bélben. Ez okozza a puffadást, mely a baba közérzetét nagymértékben befolyásolja.
Mi a teendő a csecsemőkori hasfájás kialakulása esetén?
Kövesse az orvos utasításait a baba etetését illetően.
Néhány jó tanács a hasfájás megelőzésére és a baba közérzetének javítására
– Ha a baba étkezés után felfúvódik, gyengéden masszírozza meg a pocakját;
– Hagyjon időt az etetések utáni büfiztetésre;
– Ügyeljen arra, hogy etetés közben a baba ne nyeljen levegőt. Ha cumisüvegből etet, válasszon megfelelő cumit az üvegre;
– Biztosítson nyugodt környezetet a babának, és ne feledje: a kicsi megérzi a szülő nyugtalanságát;
– Ne dohányozzon a baba környezetében.
Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő anyatej, vagy a szoptatásnak más akadálya van, Novalac AC2 anyatej-kiegészítő tápszer adható hasfájásra. 5-12 hónapos korú babáknak ajánlott, akiket gyakran kínoz puffadás. A tápszer szénhidrát profilja az újszülöttek emésztési kapacitásának megfelelően lett meghatározva. A Novalac AC2 a baba tápanyagigényeit teljes körűen kielégíti. Kizárólag gyógyszertárban kapható!

Székrekedés
Mi a székrekedés?
A székrekedés a székelés gyakoriságának csökkenése, mely gyakran kemény széklettel jár együtt. Székrekedésről akkor van szó, ha 6 hónapos korban kevesebb, mint napi egy; 6 hónapos kor felett kevesebb, mint heti három; illetve totyogóknál kevesebb, mint heti két alkalommal jelentkezik széklet. A gyakoriságnál még fontosabb, hogy a székletürítés ne legyen fájdalmas a baba számára.
Fájdalmas-e a székrekedés?
Igen, a kemény széklet ürítése járhat fájdalommal. Fontos a székrekedés kezelése, mielőtt rosszabbra fordul: ha a baba az ürítést fájdalommal társítja, vissza fogja tartani a székletét, mely a későbbiekben súlyosabb gondokat okoz.
Mi okozza a székrekedést?
A székrekedés rendszerint a nem megfelelő táplálkozásra vezethető vissza. A székrekedést a babának adott gyógyszerek is okozhatják, melyek lassítják az anyagcserét. Amennyiben ezt tapasztalja, tájékoztassa orvosát.
Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő anyatej, vagy a szoptatásnak más akadálya van, a Novalac IT2 anyatej-kiegészítő tápszer adható székrekedésre. A tápszer elősegíti a táplálék áthaladását a bélrendszeren, mely folyamat a babáknál 5 hónapos korig lassú lehet.
A Novalac IT2 a baba tápanyagigényeit teljes körűen kielégíti

Mi a teendő, ha a babának székrekedése van?
Ha a probléma szoptatással táplált babánál jelentkezik, akkor a mama étrendjébe több rostra van szükség. Fogyasszon minél több zöldséget és gyümölcsöt.
Tápszerrel táplált baba esetében nagyon fontos a tápszer adagolásának pontos betartása: 1 mérőkanál (nem púpozott) tápszer 30 ml vízhez.
Vegyes étrendű babák esetében tartsa szem előtt, hogy egyes ételek kedvezően hatnak a problémára – ilyen a narancslé és a szilva. Amennyiben gyermekét tápszerrel is táplálja, tartsa be az adagolási útmutatót.
Valamennyi esetben javasolt gyakran vizet adni a kicsinek.
Mit kell elkerülni, ha a babának székrekedése van?
Amennyiben a tápszerek nem megfelelő adagolása kizárható, de a probléma továbbra is fennáll, kérje szakember tanácsát. Semmiképp se adjon rendszeresen hashajtót a babának, és ne kezelje “házilag” a gyermeket. A székrekedés kezelésével kapcsolatban kérje orvosa tanácsát.

Allergia
Mi az allergia?
Az allergia az egyébként ártalmatlan anyagokra adott válaszreakció, melynek kialakulásában az immunrendszer játszik szerepet. A reakció az immunrendszer által termelt antitestek hatására jön létre, melyek az idegen anyaggal (allergén) szemben veszik fel a küzdelmet. A szervezetbe már korábban bekerült anyagra adott reakció a második találkozás alkalmával erősebb és agresszívebb.
Az allergia sokféle formában jelentkezhet – pl. asztma, csalánkiütés, ekcéma, tüsszögés, emésztési problémák, ám súlyos esetben olyan anafilaxiás sokk is kialakulhat, mely halálhoz vezet.
Bárki lehet allergiás?
Igen, bár egyesek hajlamosak rá, míg mások kevésbé. Az allergia kockázata nagyobb azon újszülöttek esetében, akiknek testvére vagy szülei szintén allergiában szenvednek. A kockázat még nagyobb, ha mindkét szülő ugyanolyan allergiában szenved.
Mely élelmiszerek okozhatnak allergiás reakciót?
A legtöbb élelmiszer kiválthat allergiás reakciót, ám a leggyakoribbak a földimogyoró, tojás, tej, kagyló, hal.
Leggyakrabban a tehéntej és a szójafehérje okoz allergiás reakciókat olyan 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőkben, akiknek családjában már fordult elő allergia.

Az Allernova speciális gyógyászati célra szánt tápszer, mely a tehéntej-allergiában szenvedő csecsemők táplálására lett kifejlesztve.
A tehéntej-allergia nem kezelhető; egyetlen megoldás a tehéntej teljes elhagyása a baba étrendjéből.
Az Allernova olyan tehéntej-fehérjét tartalmaz, mely speciális kezelésénél fogva csökkenti az allergiás reakció kialakulásának lehetőségét.
Ha az orvos az Allernova használatát javasolta, ne használjon más formulát orvosi utasítás nélkül. Orvosa tudta nélkül ne adjon a babának egyéb tejterméket sem.
Az Allernova-t csak orvosi utasításra használja! Kizárólag gyógyszertárban kapható!
Mi a teendő, ha a babánál fokozottan fennáll az allergia kialakulásának veszélye?
Ha Ön úgy gondolja, hogy a gyermeknél fokozott az allergia kialakulásának veszélye, konzultáljon orvosával. A legjobb megoldás, ha a baba minél később érintkezik az allergénnel. Éretlen immunrendszere miatt a baba első életévében a legmagasabb az allergia kialakulásának kockázata.
Az allergia kialakulásának fokozott veszélye esetén nagyon fontos a körültekintés a baba vegyes étrendjének bevezetésében. Ne siettesse a vegyes étrend bevezetését, 6 hónapos koráig csak tejet kapjon a baba. Egyszerre csak egy újfajta élelmiszert adjon a gyermeknek, egyes fajtákkal a kicsi 1 éves koráig is várhat. A tojás – főleg a fehérje -, illetve a földimogyoró erős allergének, ezért a baba a lehető legkésőbb kapjon belőlük. Még több információ a vegyes étrendről.
Biztosítson a babának füstmentes és tiszta környezetet, s a kicsi érdekében ne tartson háziállatot.
Mi a teendő, ha a gyermekem allergiás a tehéntej-fehérjére?
Amennyiben a tehéntej-allergia orvosi vizsgálatokkal alátámasztott, konzultáljon orvosával a megfelelő, tehéntejet nem tartalmazó formula kiválasztásával kapcsolatban. Mindazonáltal az allergia kezelésének egyetlen módja az allergén teljes elhagyása az étrendből.
Mi a különbség az allergia és az intolerancia között?
Emésztőrendszeri szempontból az allergia és az intolerancia tünetei igen hasonlóak, ezért könnyen összekeverhetők. Ezen túlmenően a szervezet különböző válaszait jelölik: az allergiás reakció immunműködésre vezethető vissza, míg az intolerancia abnormális fiziológiai választ jelent. Pl. a tehéntej-proteinnel összefüggésben allergiáról beszélünk, míg a laktóz relációjában intoleranciáról van szó. A laktózt (természetes tejcukor) a vékonybélben a laktáz enzim bontja le. Előfordul azonban, hogy a laktáz nem képes a laktóz teljes mennyiségét lebontani, mely alhasi fájdalmakat, hányást vagy hasmenést produkál. Ebben az esetben a tüneteket kiváltó élelmiszer mennyiségét részben vagy teljes egészében ki kell hagyni az étrendből.

Figyelmeztetés: Csecsemők számára az anyatej a legjobb táplálék. Az anya megfelelő táplálkozása alapvető a szoptatásra való felkészülésben, valamint annak fenntartásában. A szoptatás mellőzése esetén az orvos utasítása szerint csecsemőtápszer használandó. A csecsemőtápszerek részleges használata negatívan befolyásolhatja a szoptatást. A csecsemőtápszerek használata költségeket jelent a háztartás számára. A tápszer nem megfelelő adagolása a gyermek egészségét veszélyeztetheti.

www.novalac.net

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top