Szabadidő

Müncheni minivakáció

Világváros, amelynek szíve van: ez München. És hogy mennyire igaz ez a mottó, arról te magad is meggyõzõdhetsz, hiszen akár pár óra alatt eljuthatsz a meseszép bajor fõvárosba.
Münchenről a legtöbbünknek a méltán híres Oktoberfest jut eszébe, nem is hiába. Az évente megrendezett „sörünnep” több mint hatmillió látogatót vonz a világ minden tájáról. Ez az izgalmas és gyönyörű város azonban számos egyéb meglepetést tartogat – és nem csak a sörkedvelőknek. Felfedezésre váró romantikus belváros, színes piaci forgatag, paloták és nem utolsósorban rengeteg bolt vár rád. Pattanj hát repülőre, és tölts egy felejthssetetlen hétvégét Münchenben!

München, a mediterrán város

München Németországon belül is egy nagyon különleges atmoszférával rendelkező hely. Szokták mondani: München mediterrán város. Persze ha az éghajlat szempontjából nézzük, az állítás legkevésbé sem állná meg a helyét, azonban ha a város hangulatát, a benne élő emberek mentalitását vesszük alapul, akkor mindenképpen helyes a meglátás. München pezseg, él, lüktet, s bár Németország harmadik legnagyobb városáról van szó, mégis emberléptékű, befogadó és igazán vendégmarasztaló. Mindez leginkább az ott élő embereknek köszönhető, akik élhetővé és izgalmassá tudták tenni. Pedig nem voltak könnyű helyzetben, hiszen a második világháború pusztítása során majdnem teljesen odaveszett a tartományi központ, a történelmi épületek 80 százaléka romba dőlt. És mégis, ma újra történelmi hangulatú városban sétálgathatunk, az egykori szörnyű pusztítás nyomát sem látva vagy érezve.
És hogy miért éppen München? Repülővel az út alig egy óra, és egy olyan helyre csöppenhetsz, ahol minden percben újabb és újabb kellemes élményben lehet részed. Lehet ez kulturális, kulináris vagy épp vizuális élmény – nem beszélve a vásárolgatás lélekemelő mivoltáról.
Ha kedved úgy tartja, akár csak sétálgathatsz és nézelődhetsz, nyugodtan tehetsz így, hiszen a helyiek is szívesen élnek ezzel a „szórakozással”. Nincs rohanás, kapkodás, helyette mosolygós arcú emberek, pajkosan kipirult egyetemisták, „zergetollas” kalapos, nagy bajszú bajor papák.
A lényeg, hogy élvezd ki, hogy alig egy órára Budapesttől egy teljesen más miliőben találhatod magad, ahol bármi megtörténhet veled!
Top látnivalók Münchenben

1. Viktualienmarkt – színes piaci forgatag

A belvárosban található hatalmas élelmiszerpiacot még 1807-ben nyitották, és tagadhatatlanul München egyik legbecsesebb látványossága, még akkor is, ha nem a vasárnapi ebéd hozzávalói után kutatsz. A májusfa körül elterülő, gesztenyefák árnyékában megbújó standokon tényleg mindent megtalálsz, ami szem-szájnak ingere. Friss gyümölcsök és zöldségek kelletik magukat tonnaszámra, de van itt ezerféle sajt a világ minden tájáról (a hozzá passzoló bort is megtalálod itt), különleges fűszernövények, húsok, tengeri herkentyűk és színpompás virágok is. Ha megéheztél az ínycsiklandozó kínálat láttán, próbáld ki a híres bajor kolbászt a piac valamelyik önkiszolgálójában, és persze guríts le mellé egy jó korsó sört. Nem kell aggódnod, a helyiek sem tesznek másképp, szívesen megállnak akár útjuk közben is egy-két finom falatra.


Nyitva:
naponta 7.00–18.00
Hol találod: a belvárosban, a Marienplatz szomszédságában
Megközelítés:
S 1-8, U3/6, 52-es busz

2. Marienplatz és a harangjáték

A város szívében, a Marienplatzon találod az anno lebombázott régi és a lenyűgözően szép új városházát is, melynek harangjátéka nyaranta turisták tömegeit vonzza maga köré. A méretes színes szobrocskák 11 és 12 órakor (nyáron 17 órakor is) járnak körbe a toronyban – harangszóra. Akár fel is mászhatsz a toronyba, ha szeretnéd látni a pompás panorámát.
Ha decemberben érkezel, fenyőággal díszített bódék lepik el a teret, itt van ugyanis a híres müncheni adventi vásár központja.

Tipp:
nem a téren, de a közelében található a város jelképe, a képeslapokról gyakorta visszaköszönő, különleges hagymakupolával ékesített Frauenkirche (Asszonyok temploma) – ezt is érdemes megnézni, ha erre jársz.

Megközelítés:
S1-8, U3/6, 52-es busz
3. Hofbräuhaus – bajor sörök, finom falatok
München legnépszerűbb sörfőzdéjében naponta 10 ezer liter sört mérnek. Ha a pasid kedvében szeretnél járni, üljetek be ide egy korsó sörre. Persze vétek lenne kihagyni a zseniálisan megkomponált ínyencségeket, ezért ne búsulj, ha te épp nem rajongsz a sörökért, a finom falatok biztosan kárpótolni fognak. A szemed mindenképpen tartsd nyitva, mert olyan bajor figurákat láthatsz, akiket sehol máshol!
Nyitva tartás: naponta 9.00–23.30
Hol találod:
Am Platzl 9.
Megközelítés:
S1-8, U3/6, 53-as busz, 19-es villamos
Schrannenhalle

A hatalmas csarnok a müncheniek kedvelt találkozóhelye – a sörözőkön kívül apró butikokat is találsz itt, és élő koncertek szórakoztatják a vendégeket. Igaz, mindig hatalmas a tömeg, és a csarnok zsúfolásig tömve van jókedvű bajorokkal és turistákkal, de azért mindig akad egy-két hely. Ne tarts attól, hogy nem látnak szívesen bármelyik asztalnál. A legtöbb helyen a hosszú sorokban felállított padokon bárki mellé leülhetsz, sőt sokkal jobban is esik a finom nedű egy vidám társaságban.

Nyitva tartás:
naponta, folyamatosan
Hol találod: Viktualienmarkt 15.
Megközelítés: S1-8, U3/6, 52-es busz


4. Nymphenburg-palota – barokk pompa

A bájos kertvárosi részen fekvő, francia parkkal és tavakkal körülvett barokk stílusú Nymphenburg-palota egykor a Wittelsbach család nyári rezidenciája volt. A szerteágazó épületkomplexum több múzeumnak is helyet ad. Itt található például a világ egyik legnagyobb hintógyűjteménye, megcsodálhatod a híres nymphenburgi porcelánmanufaktúra remekeit is, a legérdekesebb talán mégis a „Szépségek csarnoka”, ahol I. Lajos nőiportré-gyűjteményén ámulhatsz. Bizony, Lajos a szebbik nem nagy rajongója volt, érdekes kihívás megszámolni, hány leánynak és hölgynek állított képeivel örök emléket.

A barokk park további négy 18. századi pavilont is rejt: a Fürdőpalotát, a rokokó stílusú Amalienburgot (valaha vadászlak volt), a nyolcszögletű teaházat, a Pagoda kastélyt és a Magdalenenklausét. A palota körül tekergőző kanálisokon, tavakon gyönyörű hattyúk, kanadai ludak és cserfes kacsák úszkálnak.

Ha csak sétálgatni szeretnél, akkor a kastély parkja a legjobb hely arra, hogy ráeszmélj, milyen gyönyörű harmóniában is tudtak élni emberek a természettel.

A palota nyitva tartása: naponta
• október 16. – március 31.: 10.00–16.00
• április 1. – október 15.: 09.00–18.00
Belépő: a bejáratnál található shopban válthatod meg a belépőket.
• Palota – 5 euró
• Hintómúzeum – 4 euró
• Kombinált jegy (tartalmazza a belépőt a palotába, a Hintómúzeumba és a Porcelánmúzeumba) – 10 euró
Hol találod: Notburgastrasse
Megközelítés: 51-es busz vagy 17-es villamos, a Schloss Nymphenburg megállóig
Honlap »

5. Olympiapark és az Olimpia torony

A szürreális építményeket – stadionokat, sportcsarnokokat – felvonultató parkot az 1972-es, Münchenben megrendezett olimpiai játékokra építették. A parkban álló, 291 méter magas torony tetejébe lifttel juthatsz fel. Ha tériszonyod van, akkor se hagyd ki ezt az élményt, mert egyedülálló panoráma nyílik a városra és környékére, és üvegen keresztül is szép a kilátás. A toronyban étterem is üzemel, a kilátó szintjén pedig egy kisebb rockmúzeumot találsz, amelyet a toronyba váltott jeggyel ingyen megnézhetsz.

Nyitva tartás: naponta 9.00–24.00
Belépő:
• felnőtteknek: 4 euró
• gyerekeknek (6 év alatt): ingyenes
Hol találod: Spiridon-Louis-Ring 21.
Megközelítés: U3 metróval az Olympiazentrum megállóig
Honlap »

Tipp: Hop-On Hop-Off autóbuszos városnézés
Ha csak egy hétvégét töltesz Münchenben, fizess be egy autóbuszos városnéző túrára, mert a város olyan részeire is eljuthatsz vele, amelyeket egyébként nehezebben közelíthetnél meg. A jegyeket a vasútállomás elől induló autóbuszon válthatod meg: választhatod az olcsóbb, ám kisebb területet bejáró kört, és a picit drágább, de nagyobb utat. A buszról több helyen is leszállhatsz, a következő járat mindig egy óra múlva érkezik, ezzel folytathatod a kört. A nagyobb kör érinti a nymphenburgi kastélyt és az Olympiaparkot is – ezeken a helyeken is bőven elidőzhetsz.
• Nagy kör: 18 euró
• Expressz kör: 13 euró
Információ »

6. Sea Life Center – varázslatos víz alatti világ

Ha már az Olympiaparkban jársz, ne hagyd ki a tengeri akváriumot sem, pláne, ha kisgyerekkel vagy. A folyók és tengerek élővilágát bemutató akvárium biztosan elvarázsolja majd őket – és téged sem hagy hidegen. A mintegy 30 akvárium 120 fajt és több mint 10 000 élőlényt reprezentál. Van itt rájasimogató, csikóhal- és korallkiállítás, hajóroncs és mozi is, de a fő attrakció a 10 méter hosszú víz alatti alagút, ahol a fejed felett úszkálnak a cápák és más tengeri állatok.

Hol találod:
Willi-Daume-Platz 1.
Megközelítés: U3 metróval az Olympiazentrum megállóig
Nyitva tartás: naponta 10.00–19.00
Honlap »

Extra tipp: vásárlás

Münchenből senki nem távozik üres kézzel – a város a shoppingolók Mekkája. Egymást érik a legkülönfélébb márkákat kínáló üzletek, bár vannak akkora áruházak, amelyekben egy egész napot el lehet tölteni.

Galeria Kaufhof – hatalmas üzletlánc, több is van Münchenben: mindenképp térj be valamelyikbe, mert hihetetlenül széles választékkal találkozol, és mindent megtalálsz egy helyen.

Maximilianstrasse – a luxus netovábbja: Gucci, Armani, Yves St. Laurent – a legnevesebb divattervezők butikjait találod itt meg. A ruhatárad valószínűleg nem itt fogod beújítani, de a kirakatnézegetés is nagy élmény.
Fünf Höfe – vonzó bevásárlóközpont rengeteg üzlettel, éttermekkel, kávézókkal.

Közlekedés

A müncheni a világ talán legmodernebb és legbiztonságosabb reptere, és biztos, hogy a legemberközelibb is. Rengeteg üzletet, éttermet, kávézót találhatsz itt (nemcsak a szokásos duty free shopokat, hanem ruházati, élelmiszer-, divatcikküzleteket is, ráadásul nem lehetnek drágábbak, mint a városban).

 
A repülőtérről S-Bahnnal juthatsz be a városba – a Főpályaudvart (Hauptbahnhof) célozd meg. Az út 45 percig tart, a járatok 20 percenként indulnak.

• S-Bahnnal a reptérről a városba: 8 euró
• Közlekedés Münchenben: érdemes napijegyet váltanod, amely 5 euróba kerül, és 24 órán keresztül korlátlanul utazhatsz vele a városban.


Fotó:
Sz. Zs.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top