Szabadidő

Bruges – kirándulás csokivárosban

Bruges-t télen-nyáron rengeteg turista látogatja, de talán a karácsonyi idõszak alatt mutatja legmeghittebb arcát. A városban annyi a látnivaló, hogy szorgalmasabban kattogtattuk a kameránkat, mint a japán turisták. Fedezd fel velünk a csoki és a csipke fõvárosát!

Bruges nagy kiterjedésű óvárosában azonnal kezdetét veszi az időutazás. A városmag szinte teljesen megmaradt a középkorból. Kacskaringós macskaköves utcák, széles csatornák, égbe törő templomtornyok, reneszánsz paloták, csipkés tetejű házak sorakoznak, olyan érzésünk van, mintha egy kosztümös film díszletei között sétálnánk. Persze ezzel nem vagyunk egyedül, hiszen Bruges-t egész évben sokan látogatják, a város az elsők között, már a 19. században a jómódú angol és francia nagypolgárok kedvenc úti célja volt.






A kockaköveken kopogó lovas hintók, visszhangzó harangjátékok (a város egy hivatalos harangozót is foglalkoztat teljes állásban) teszik teljessé a középkori hangulatot. Bruges misztikus középkori atmoszférája, amelyet az esti kivilágítás (gyertyák, fáklyák, kandeláberek) csak tovább fokoz, romantikus érzéssel keveredik, és különleges hangulata szinte percek alatt magával ragadja a látogatót. Nem véletlen, hogy a helyi fiatalok által szerkesztett térképen piros szívekkel külön szuperromantikus helyek vannak megjelölve.







Kötelező látnivalók: 
• Miasszonyunk-templom, ahol megtekinthető Michelangelo Madonna-szobra, amely az egyetlen olyan szobor, amely még a mester életében hagyta el Itáliát.
• Groeninge Múzeum, ahol a világhírű flamand festők műveit tekinthetjük meg, többek között Hieronymus Bosch és Jan van Eyck munkái vannak kiállítva.
• Beguin-házak, apácazárda kertes udvarral, vízzel körbevéve, 1245-ben alapították, és nem véletlenül szerepel a piros szíves helyek között a térképen.
• Csokoládémúzeum, a csokoládé történetének bemutatója három emeleten egy kis kóstolóval a végén.
• Belfry-torony, 366 lépcsőfok megmászásával gyönyörű kilátás nyílik a városra, ha szerencsénk van, még az Északi-tengerig is elláthatunk.
• A vár és a Hotel de Ville (városháza).
• Szent János Kórház, az egyik legrégibb (12. század), még ma is működő kórház.
• Halpiac, régi piac kőpultokkal keddtől szombatig minden délelőtt. A legfinomabb tengeri herkentyűk között válogathatunk.
A várost először gyalog érdemes felfedezni, de térképet mindenképpen vigyünk magunkkal, mert a zegzugos utcákban, a kis átjárókon, hangulatos kis tereken nem könnyű követni, hogy merre járunk. Persze itt eltévedni is jó, csak akkor nem biztos, hogy megtaláljuk az összes kötelező látnivalót. Ha már eleget sétáltunk, akkor egy hajókiránduláson ismerkedjünk tovább a várossal. A várost átszelő csatornarendszeren hajókázva könnyen megértjük, hogy miért is nevezik Bruges-t észak Velencéjének.

Karácsony idején a város még inkább mesebeli hangulatot áraszt. Gyönyörű kivilágítás, feldíszített karácsonyfák (a fákat már december elején feldíszítik az otthonokban) jelzik az ünnep közeledtét.
Belgiumban a Mikulás-ünnepnek van fontosabb szerepe, a karácsony kevésbé bensőséges ünnep, mint Magyarországon. A Télapó gőzhajóval érkezik Spanyolországból sok Fekete Péternek (Zwarte Piet) nevezett segédjével. A segédek 16. századi ruhát hordanak, és arcuk fekete a koromtól, ugyanis ők másznak be a kéményekbe. A városban úton-útfélen sok kormos arcú Fekete Péterbe futhatunk, akik édességeket osztanak a gyerekeknek. December 6-án szállásadónk is mindegyik vendégét meglepte egy finom belga pralinéval.

A karácsony és a téli szezon kezdetét jelzi a már hagyományos jég- és hószobrászati kiállítás a városban. A főtéren hangulatos jégpálya várja a korizni vágyókat, a nagyobb tereken pedig karácsonyi vásár veszi kezdetét. A levegőben a finom belga csoki illata száll…












Csoki és csipke


Amíg Bruges-ben járunk, nyugodtan felejtsük el a diétát, mivel a kirándulás nem lehet teljes a különböző ínyencfalatok kipróbálása nélkül! Bruges a kereskedőmúltjának köszönhetően szofisztikált csokikészítő fellegvárrá vált. A Csokoládémúzeumban megismerhetjük a csoki történetét az aztékoktól napjainkig, és elegáns belvárosi boltokban válogathatunk a csábító pralinék között.

Ha szerencsénk van, valamelyik bolttulajdonos betekintést enged a kézzel készült finomságok készítési folyamatába. Természetesen a csoki fontos szerepet játszik az éttermek konyhájában is. Kreatív szakácsok számos ételt bolondítanak meg e finomsággal. Természetesen minden a csoki körül forog, de azért érdemes más specialitásokat is kipróbálni, mint például a fehérborban párolt fekete kagylót sült krumplival.






És ne feledkezzünk meg a világhírű belga sörökről sem. A választás nem egyszerű, hiszen 350 különböző sört próbálhatunk ki. Minden sörnek saját pohara van, amely inkább a borospohárhoz hasonlít, mint a söröskorsóhoz. De vigyázat, nemcsak a pohár, hanem az ital erőssége is inkább a boréval vetekszik.
A Csipkemúzeum szintén kihagyhatatlan program Bruges-ben, a csipke fővárosában. Míg Belgium nagy részében a varrt csipke terjedt el, Bruges a vert csipkéjéről lett világhírű. Mára már csak egy-két idős asszony foglalkozik e régi hagyományos mesterséggel.














Gyakorlati információk:
Bruges-nek nincs repülőtere, de Brüsszelből egyórás vonatúttal elérhető. Bruges-i kirándulásunkat érdemes összekötni Antwerpen és Gent, a másik két gyönyörű flamand város meglátogatásával.
Szállást érdemes előre foglalni. Az árak általában 50–200 euró között mozognak. Az igényes Lybeer Hostel jó választás, ha nem szánunk ennyit egy éjszakára (30 euró).

• www.hostellybeer.com – igényes szállás az óvárosban.
• www.brugge.be – a város hivatalos honlapja.
• www.belgium.lap.hu – utazás, kultúra, csoki.
Egy kis történelem

Az ezeréves múlttal büszkélkedő város gazdagságát a kereskedelemnek és a textiliparnak köszönheti. Virágkora a 11. és a 15. század közé tehető, amikor kikötőjében angol, spanyol és olasz kereskedőhajók fordultak meg, és az egyik legfontosabb Hanza-város volt. A város neve is kikötőt jelent. Érdekes módon Bruges azóta „eltávolodott” a tengertől, homokkal töltődött fel a partszakasz, így jelentőségéből is sokat vesztett. De egyedülálló módon a városközpont szinte érintetlenül fennmaradt.

Szemben más városok történelmi negyedével, ahol az csak néhány utcára szorítkozik, Bruges-ben egy kerület nagyságú óváros maradt meg, tele 12–13. századi házakkal, hidakkal, templomokkal és utcákkal. A történelmi városközpont 2000 óta a világörökség része.










Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top