Szabadidő

Advent mesevárosban

Brémáról mindenkinek az ismert mese ugrik be elõször. Ahogy a szamár és társai, mi is felkerekedtünk Brémába. Muzsikusnak ugyan nem álltunk, de felfedeztük a négy zenész mesebeli városát, és bekukkantottunk az adventi vásárba.





Top látnivalók Brémában:
• A brémai Városháza és a Roland-szobor
• A brémai dóm
• A Schnoor városnegyed
• Universum Science Center
• A brémai muzsikusok szobra (lásd a képen)





Bréma semelyik másik német metropolisszal nem hasonlítható össze. Annak ellenére, hogy a tizedik legnagyobb német város, itt valahogy minden kisebbnek, barátságosabbnak tűnik. A belvárosban nincsenek csillogó-villogó bevásárlóközpontok, minden szolid, kedves, és tapintható a történelem.

Bréma belvárosa gyönyörű. Központja, a 15. században épült Városháza (Rathaus) és a Roland-szobor a Vásártéren (Marktplatz) ma már a világörökség része. Itt találjuk a híres brémai muzsikusok szobrát is. A legenda szerint ha mindkét kezünkkel megfogjuk a szamár első lábait, és kívánunk valamit, az biztosan valóra válik. Ha azonban csak egy kézzel szorongatjuk szegény állat patáit, akkor – a brémaiak szerint – az egyik szamár fog kezet a másikkal.

Ha a téren sétálgatunk, mindenképpen térjünk be a régi kereskedőház aljában található Hachez csokoládéboltba. A mennyei édességeket itt, Brémában gyártják, különleges minőségben. A kakaóbabokat gondosan válogatják a legjobb dél-amerikai termővidékekről, a csokikat és bonbonokat pedig csak természetes hozzávalókkal ízesítik.


Varázslatos adventi hangulat

Ha advent idején utazunk ide, varázslatos élményben lesz részünk. Brémában rendezik meg Németország egyik legszebb karácsonyi vásárát a Vásártéren (Marktplatz) és környékén, november 29. és december 23. között. A belváros ilyenkor mézeskalács-, pörköltmandula- és szegfűszegillatú. Közel 170 ünnepi díszben pompázó stand várja a vásárlókat, csillogó díszek, kézzel faragott tárgyak és karácsonyi fények gyönyörködtetik a kicsiket és nagyokat.







Ehetünk sült kolbászt, fahéjas-cukros sült almát és mézeskalácsot, de a forralt bor is isteni. A templomokban orgonakoncertekkel és mesés színdarabokkal szórakoztatják a nagyérdeműt. Ünnepel a Weser sétány, a Schlachte is. Régi kézművesmesterségeket mutatnak be, sült halat és forró italokat árulnak.






A Vásártértől nem messze van Bréma legszebb kis utcája, a Böttcherstrasse. Nagyon hangulatos, házai polgári gót stílusban épültek. Mindennap háromszor csendül itt fel a harangjáték, 30 meisseni porcelánból készült harang zenéje tölti be a sikátort.


Gyerekekkel kötelező

Ha gyerekekkel kirándulunk, kötelező program az Universum Bremen és az Übersee Museum. Az Universumban megismerhetjük a tudomány világának minden csodáját. A múzeum négyszintes és 4000 négyzetméteres. Itt mindent megfoghatunk, mindent kipróbálhatunk! A gyerekek maguk idézhetnek elő tornádót, megtudhatják, miért szivárványszínű a szappanbuborék, és milyen volt a világ három legnagyobb földrengése. Felfedezhetjük az embert, a Földet és a kozmoszt, a legkisebbeknek mindezt a Tejút mutatja be játékos formában. A múzeum időszakos kiállítása a Chokoladium. A már említett brémai Hachez csokoládégyár együttműködésével mutatják be a csokikészítés alapanyagait, eszközeit és folyamatát. Természetesen itt is mindent megfoghat, sőt meg is kóstolhat a látogató.







Az Universum Bremen






Az Übersee Museum

Az Übersee Museumban egy fedél alatt találjuk az egész világot, bepillanthatunk az összes kontinens kultúrájába, életébe. Egy délután alatt felfedezhetjük Ázsiát, Indiát vagy Óceániát.


Eszem-iszom

Bréma egyik legkülönlegesebb része a Schnoor. Ebben a városrészben laktak a 13. századi szegények. A szorosan egymás mellé épült, apró, színes házakat az ’50-es évek végén restaurálták és vonták műemlékvédelem alá. Régen a halászok és kézművesek éltek itt, ma elegáns üzleteket, hangulatos éttermeket és romantikus kávézókat találunk itt.







A Schnoor apró színes házai éttermeket és kávézókat rejtenek



Tipp: Ha különleges ajándékot szeretnénk hazavinni családunknak vagy barátainknak, keressük fel a papírmodellboltot (Atelier GAG). Csak a színes, nyomtatott kartont kell hazavinnünk, az ajándékozott feladata, hogy kivágja és összeragassza azt mozgó karácsonyi ufóvá, csillagrepülővé, világítótoronnyá vagy éppen csókolózó párocskává.


Ha ennénk egy jót Brémában, a Schlachtén, a Weser partján kell körülnéznünk. Egymás után sorakoznak az éttermek, bárok, szórakozóhelyek. Aki pedig igazi romantikus vacsorára vágyik, látogasson el a szélmalomban berendezett étterembe (Mühle am Wall).







A patinás Ratskeller






A híres szélmalom étterem



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

A tradicionális konyha a patinás Ratskeller étteremben, a Városháza aljában a legjobb. Igazi brémai specialitásokkal és hetvenoldalas borlappal kápráztatja el vendégeit.


Shopping

A vásárlás igazi élmény a Negyedben (Das Viertel). A városrészben kezdő divattervezők apró üzletei és helyes kis turkálók várják a költekezni vágyókat. Aki különleges, egyedi holmira vágyik, annak itt a helye! A Negyedben a világ minden tájáról találunk egy éttermet, színes forgatagában az összes nemzetség képviselteti magát.







A Negyedben igazi élmény a vásárlás

Természetesen a belvárosban is vannak kedvelt bevásárlóutcák. Ilyen például a Sögestrasse, ahol a világmárkák üzletei mellett gyönyörű cukrászdák és pékségek is megbújnak. Fedett bevásárlósétányok a Lliys Passage és a Karolinen Passage.

Utazás: Bréma a Lufthansa és a Ryanair járataival alig két óra alatt elérhető.

Tipp: Még több információ Brémáról »
Még több információ Németországról »





A brémaiak nagyon büszkék 1200 éves múltjukra. A 8. században a helység apró kereskedőtelepülésnek indult, de hamar gazdag, sikeres várossá fejlődött. A Weser-folyónak és dolgos polgárainak köszönhetően csatlakozott a Hanzához, de függetlenségét mindig igyekezett megőrizni. A vízi kereskedelem kávé- és hajóépítő nagyhatalommá tette, Hamburg után a legjelentősebb német kereskedelmi központ lett. Bréma és Bremerhaven együttesen alkotják Németország legkisebb tartományát.



A Nők Lapja Cafe utazását a DZT – Német Turisztikai Hivatal, a Brémai Turisztikai Hivatal támogatta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top