Szabadidő

6 tuti kirándulóhely Budapest környékén

Menekülnél a nagyvárosból, vagy egy hétvégi kirándulásra vágysz? Sétálnál az õszi természetben, vagy inkább várost néznél? Összeállításunkban mindenki megtalálja a kedvére való programot. Használd ki az utolsó kellemes délutánokat!

1. Normafa

A Normafa a budai hegyek legismertebb kirándulóhelye. A Moszkva térről a 21-es busszal vagy a fogaskerekűvel közelíthető meg. A Normafánál akár egy teljes napot is eltölthetünk pihenéssel: van itt kávézó, étterem és játszóterek a gyerekeknek. Ha időnk engedi, érdemes elsétálni a János-hegyre, a Disznófőre vagy Makkosmáriára is. A János-hegyen felülhetünk a zugligeti libegőre, vagy az Erzsébet-kilátó tornyából gyönyörködhetünk a városban. A téli sportok szerelmeseit szánkó- és sípálya várja.

Tipp: praktikus infók, ha a Normafához kirándulsz »
A libegő honlapja »
Gyermekvasút »


2. Gödöllő

Gödöllő Budapesttől 30 km-re fekszik, az M3-as autópályáról közelíthető meg. Megcsodálhatjuk itt a gödöllői királyi kastélyt, a hozzá tartozó kertet, a Pálmaházat és a gödöllői arborétumot.

Ferenc József és Sisi királynő gödöllői kastélya ismét régi pompájában ragyog, 26 felújított termen keresztül ismerkedhetünk a barokk udvari élettel. A kastélyhoz egy 300 hektáros gyönyörű park is tartozik, mely három részre tagolódik. A Felső parkban sétakocsikázni is lehet. A Pálmaházban november közepétől karácsonyig adventi kiállítás várja a látogatókat, virágkötészeti bemutatókkal és kézműves-foglalkozásokkal.
A kastély november elejétől március végéig 10–17 óráig tart nyitva, a parkban 5.30–17.30-ig sétálhatunk.

A gödöllői arborétum érdekessége, hogy a növényeket nem kisebb csoportokba, hanem parcellákba telepítették: öreg fenyők, bükkök és cédrusok között túrázhatunk. Az arborétum március 1. és november 30. között látogatható, munkanapokon 8.00–15.30-ig, szabad- és munkaszüneti napokon 9–18 óráig.

A királyi kastély honlapja »
HÉV-vel Gödöllőre »


3. Visegrád

Visegrád körülbelül 30 km-re fekszik Budapesttől. A kisváros számtalan látnivalót kínál, legelőször mégis mindenkinek a fellegvár jut eszébe, pedig a vár mellett étterem, minigolf- és sípálya is várja a kirándulókat. Különösen érdekes a királyi palota és a Mátyás Király Múzeum.
A fellegvárat 10–16 óráig, a királyi palotát és a Mátyás Király Múzeumot keddtől vasárnapig 9–17 óráig látogathatjuk.

Érdemes ellátogatni az Apátkúti-völgybe is, itt található az Ördögmalom-vízesés, a Bertényi Miklós Füvészkert és a millecentenáriumi emlékmű. A Dunakanyar látványában a folyó partján sétálva gyönyörködhetünk.

Gyerekeknek különösen érdekes lehet a Mogyoróhegyen kialakított Erdei Művelődés Háza, ahol lehetőségük nyílik a környék növényvilágának és állatainak megismerésére. Az Apátkúti-völgy és a Mogyoróhegy szabadon látogatható.

Visegrád honlapja »

4. Zebegény

Zebegény a Dunakanyarban, Visegrád közelében fekszik. A falu könnyen megközelíthető az A2-es, a 2-es és a 12-es utakon. A község már a 19. század végétől kedvelt kirándulóhely. Különlegessége gyönyörű fekvésében és túraútvonalaiban rejlik. a erre járunk, érdemes megnézni a zebegényi Napraforgó házakat. A település Duna felőli oldalán több színesre festett népi lakóházat csodálhatunk meg. Sétáljunk el a Kálvária-hegy lábánál lévő Sziklaszentélyhez, amely eredetileg remetebarlang volt. Egykori lakója faragta a barlang falán látható Szűz Mária-domborművet. A téli sportok kedvelőit felvonós sípálya várja Zebegény-Újvölgyben.

Zebegény honlapja »
Zebegény.lap.hu »

5. Magán Zoo – Abony

Az abonyi magánállatkertnek különös, családias hangulata van. A gyerekek megsimogathatják és etethetik az állatokat, így azok szelíddé váltak: itt nem szalad el a zebra vagy az antilop. Közel 200 afrikai, ázsiai, ausztráliai és európai állatot tekinthetünk meg.
A gyerekek biztosan élvezni fogják a sétakocsikázást, a lovaglást, télen a lovas szánkózást. A vendégeknek forró teát és forralt bort kínálnak.


Abony a 4-es főútról közelíthető meg, egyórányira fekszik Budapesttől. Az állatkertet a Bajtárs út 1. szám alatt találjuk. A gyermek-, diák- és nyugdíjasbelépő ára 500 Ft, a felnőttjegy 650 Ft. Csoportos kedvezmény gyerekeknek 400 Ft fejenként, felnőtteknek 550 Ft.

Tipp: Mikulásvonattal az Állatkertbe »
Az állatkert honlapja »

6. Székesfehérvár

Aki egy igazi hangulatos városkába vágyik, az kiránduljon Székesfehérvárra. A város az M7-es autópályán alig fél óra, de buszok (a Népligettől) és vonatok (a Déli pályaudvarról) is indulnak minden fél órában. A belváros tele van történelmi érdekességekkel, a Városháza térről indulva könnyen rábukkanunk a múzeumokra. A cisztercita templomban az ország egyik legnagyobb régészeti gyűjteményével ismerkedhetünk, a Fekete Sas Patikamúzeumban pedig a korabeli gyógyszerkészítés rejtelmeiből kaphatunk ízelítőt.

Érdemes még megnézni a Romkertet és a Kossuth téri Órajátékot. A Fejér Megyei Művelődési Központban november 25-től december 21-ig az adventi nép- és iparművészeti kiállítás várja a látogatókat.

Kevesen ismerik a kertvárosi romantikus kis lovagvárat, a Bory-várat. A mesebeli épületet Bory Jenő szobrász építette, negyven nyáron át. A patikamúzeum hétfő kivételével naponta 10–18 óráig tart nyitva, a Bory-várat november végéig mindennap 9–16 óráig látogathatjuk.

Székesfehérvár honlapja »
A Bory-vár honlapja »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top