Utazás

A titkok és csodák földjén

A Föld harmadik legnagyobb országa az utóbbi száz esztendõben hatalmas változásokon ment át. A korábbi titokzatos elzártságból valamelyest nyitottabbá vált.

Egyre többen vállalkoznak a hosszú és kalandos utazásra, hogy lássák a csodát, megnézzék például a kínai nagy falat, vagy az agyaghadsereget.

Peking olimpiára készül, ezért még többször és még több érdeklődőnek mutatja meg magát. A sportesemény milliók figyelmét irányítja majd a hatalmas országra, várhatóan még többen választják uticéljuknak Kínát.
Pekingben nem szabad kihagyni a titokzatos Tiltott várost, amely a kínai császárok városrésznyi palotája. A palotákból és pagodákból álló kis város emberi halandó számára a XX. századig tiltott helynek számított, kizárólag az uralkodó osztály és személyzetük számára volt szabad a belépés. Ma már a turisták első számú célpontja.





A Tienamen teret leginkább a híradásokból ismerjük. A hatalmas téren hivatalosan katonai parádékat rendeznek, de ehhez a térhez kötődik az a tragikus esemény is, amikor a hadsereg tankokkal vonult a tüntető diákok ellen.


15 órányi vonatút után Pekingből eljuthatunk Kína legnyugatiasabb városába, Sanghajba. A város hangulata, vibrálása magával ragadó. Legtöbb látnivalóért a Puxi városrészt keressük fel.







Lenyűgöző, elképesztő, monumentális.

Nagyjából ilyen jelzőkkel illethető a 10000 agyagkatona szobra, amelyet Xian városában nézhet meg a turista.

A hely valamikor a világ kultúrájának központja volt.

A világűrből egyetlen emberi kéz alkotta építmény látható, ez pedig az az erődítményrendszer, amelyet mi Kínai Nagy Falként ismerünk – szól a városi legenda. Bár nagyon szép a gondolat, ez mégsem igaz, viszont a Kínai Nagy Fal így is a világ egyik legmonumentálisabb, lenyűgöző építménye. A 3. és a 17. század között Kína északi határán épített erődítményrendszer célja az volt, hogy megvédje Kínát az északi nomád törzsek támadásától. Igazából nem is összefüggő fal, hanem különböző erődítmény-rendszerekből áll. A ma látható falszakaszok 1368 és 1644 között uralkodott Ming-dinasztia idején épültek, általában már téglából, a korábban épült szakaszok alapanyaga pedig döngölt föld.






1997-ben brit uralomból került vissza kínai fennhatóság alá Hong Kong. A város a világ egyik pénzügyi központja, itt található a világ egyik legforgalmasabb kikötője is. Hong Kong a brit fennhatóság alatt is megtartotta sokszínű kultúráját, nevezetes az itt megrendezett Sárkányhajó Fesztivál, és ha a világ legprofibb tematikus parkjára vagyunk kíváncsiak, ne hagyjuk ki a hongkongi Disney Parkot és az Óceán Parkot.











 


 


 


 





Kínát ősszel vagy tavasszal érdemes felkeresni. Jó tudni, hogy számtalan hivatalos ünnepnapot ülnek: a nálunk is ismert május 1-je mellett július 1-jén a Kínai Kommunista Párt alapítását, augusztus 1-jén a fegyverek napját, október 1-jén pedig a Kínai Köztársaság alapítását. De ünnepe van Kínában a tiszta fénynek, a sárkányoknak és az éhes szörnyeknek is.

Tudtad?
•  Kínának köszönhetjük a puskapor, a papír és a selyem mellett az abakuszt, az íjpuskát és a kengyelt is
•  A Kína szó – német közvetítéssel – az angol nyelvből származik. Az angol China és Sino szó valószínűleg a Qin dinasztia nevéből származtatható.












Mintha Kínában lenne.

A kínai konyha ízei mára a világ majd’ minden szegletébe eljutottak. A siker titka az édes és a savanyú ízek bátor kombinációja. Az Uncle Ben’s elhatározta, hogy még ellenállhatatlanabbá teszi a kínai konyhát, és megalkotta az édes-savanyú mártást, ropogós zöldségekkel és extra nagy adag ananásszal.


Készítsen édes-savanyú csirkét ma estére aromás basmati rizzsel, csakúgy, mint ahogy a kínaiak szokták nap mint nap.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top