Utazás

(M)ilyenek a franciák?

Kevés olyan nép létezik a Földön mint a francia, amelyrõl megannyi mendemonda kapott szárnyra. Frankhon lakói évszázadok óta cipelik az õket sújtó, vagy éppen dicsérõ közhelyeket. Most néhánynak nyomába jártunk, vajon igaz-e?

1. A franciáknak a kisujjukban van a divat





Miért ne hinnénk el, hiszen tagadhatatlanul Párizs a divat fővárosa. Ez persze nem azt jelenti, hogy a franciák a legdivatosabbak Európa-szerte. Mindössze arról van szó, hogy a legismertebb francia király, XIV. Lajos, a Napkirály óta, a divat követői Párizsra vetik vigyázó szemüket. A fényűző pompában élő király ugyanis olyan udvartartást alakított ki, amelyet minden más uralkodó mintának tekintett. Később XV. Lajos szeretői diktálták a királyi udvarok eleganciáját, majd Mária Terézia leánya, Marie Antoniette lett az, akire odafigyeltek az európai udvarok lakói. A 20. században Párizs a bohém művészek fő találkozóhelye lett, így nem csoda, hogy számtalan idesereglett tervezőből, művészből lett meghatározó világhíresség a divat világában. Közülük a legelső, a legnagyobb, a „fiús lány”, Coco Chanel volt.


2. A franciák nagyszerű szeretők







A képet Ivády Péter készítette
Biztosan van közöttük jónéhány, ám semmivel sem vérmesebbek, mint bármely más európai nemzet férfiúi.
A sztereotípia gyökereit itt is a királyi udvarokban kell keresgélnünk. A fényűző udvartartásban élő uralkodók cseppet sem voltak szemérmesek. Ha éppen arról volt szó, hát nyíltan vállalták szeretőiket, sőt, nem egyszer éppen a királyok, vagy miniszterek szeretői nagy szerepet játszottak az ország irányításában.


3. A franciák csak franciául beszélnek

Az idősebb generációt tekintve valóban ritkább az idegen nyelvek ismerete, ám a fiatalok ma már teljesen nyitottak a világra. Azonban nem véletlenül a gall kakas az ország jelképe, valóban jellemző a kakaskodó magatartás a franciákra. A nemzeti érzület évszázadok óta jellemzi az itt élőket.


4. A franciák a világ legjobb szakácsai

Talán elfogadhatjuk tényként, hiszen valóban, a legmenőbb éttermek séfjei szerte a világon legtöbbször franciák. A francia konyha kifinomultsága okán valóban kitűnő szakembereket képeznek a kitűnő francia séfiskolák. A remek konyha mégis az olaszokkal kezdődött: egy királynő, Medici Katalin, házasságkötésekor magával vitte új francia otthonába nagyszerű szakácsait. Ők tekinthetők a ma is méltán híres francia konyha megalapítóinak.






5. A világ legjobb pezsgői Franciaországból származnak

Hozzátehetjük, hogy talán a legjobb borok is. A jó francia föld mellett a magas színvonalú szőlőkultúrához azonban az egyházra is szükség volt. Franciaországban ugyanis a szőlők termesztését jobbára a vidéki apátságokban élő szerzetesek végezték. Ők „találták fel” a pezsgőt is, és hosszas tudatos munkával ők alakították ki a legjobb borkészítési módszereket.

6. A franciáknak vérükben van a könnyedség

Nos, erre csak annyit, hogy egy világméretű felmérés szerint a legtöbbet panaszkodó nemzet a francia. Ők azok, akik legelégedetlenebbek a fizetésükkel, a munkájuk és magánéletük egyensúlyával, a munkaidejük hosszával. Pedig a hivatalos munkaidő 9 órakor kezdődik .













Mintha Franciaországban lenne.



Készítsen mézes-mustáros csirkét az Uncle Ben’s Dijoni mézes & mustáros mártással, és érezze otthonában a hamisítatlan francia konyha ízeit.

A dijoni mustárból és mézből készült speciális mártás igazi különlegesség, amely pompás ízélményt varázsol hétköznapjaiba.


Kíváncsi más világokra is?

Akkor nézzen vissza hozzánk újra és újra, hiszen az Uncle Ben’s pár hónapon keresztül testközelbe hozza a világ legérdekesebb tájait és ízeit.
 


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top