Szabadidő

Gran Canaria – az örök tavasz szigete

Ha szeretnéd meghosszabbítani a nyarat, akkor irány a Kanári-szigetek, ahol még októberben is javában tombol a nyár. Bronzbarnára süttetheted magad a tengerparton, vagy vásárolhatsz végkimerülésig... egy biztos, unatkozni nem fogsz!

A világ egyik legismertebb turistaparadicsoma az egész éven át szikrázó napsütésben fürdő, ragyogó kék tengerrel övezett Kanári-szigetcsoport. Az Atlanti-óceán északnyugati medencéjében fekvő hét nagy sziget (La Palma, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, Tenerife, El Hierro és La Gomera) mindegyike egyéniség – a hozzájuk tartozó kisebb szigetekkel együtt (egymáshoz való közelségük ellenére) meglepően változatos képet mutatnak, még domborzatuk és növényviláguk is eltérő. 

A szigetek mindegyike érdekes célpont, ám a turizmus szempontjából egy mégis kiemelkedik közülük – ez pedig Gran Canaria.

Egész évben napfényben fürdik a tengerpart…

A „Nagy-Kanári-sziget” – Gran Canaria

A Kanári-szigetek névadója a valóságban csupán a szigetcsoport harmadik legnagyobb tagja, mégis az egyik legkeresettebb a hét sziget közül. Nem igényel különösebb fantáziát kitalálni, hogy miben rejlik népszerűsége. Az egész éven át napfényben fürdő tengerpart, a számtalan vízisport-lehetőség mellett a sziget mozgalmas éjszakai élete csábítja főként a fiatalabb korosztályt, de a gyönyörű régi épületekben és pompás vásárlási lehetőségekben bővelkedő főváros, Las Palmas is jelentős vonzerővel bír.

A tengerparttól pedig csupán néhány kilométert kell megtennünk, s máris elénk tárul a gyakorlatilag érintetlen természet meseszép világa (a sziget földrajzilag meglehetősen sokszínű,  sivatagok, hegységek, sziklás szurdokok, buja erdők és szőlőskertek váltogatják egymást), és a sziget sajátos, évszázados kultúrája.

Maspalomas homokdűnékkel tarkított strandokkal csábít…

Egy szó, mint száz, akár bronzbarnára sülten szeretnénk hazatérni, akár végkimerülésig szeretnénk vásárolni,  Gran Canaria tökéletes kikapcsolódást nyújt számunkra.

Homokdűnék, szurdokok, nagyvárosi forgatag

Gran Canariát gyakran jellemzik a „miniatűr kontinens” kifejezéssel, amely, tekintettel a sziget számtalan arcára, igen találó megfogalmazás.

A déli Maspalomas homokdűnéi, mint egy minisivatag, a Szaharát idézik, fővárosának pezsgő kulturális élete kozmopolita nagyváros képét adja, tengerpartjai pedig bármely más fürdőhellyel felvehetik a versenyt. A napfürdőzés szerelmeseinek tehát a sziget déli partját érdemes jobban szemügyre venniük, hiszen a kiterjedt, aranyszínű homokstrandok főleg itt találhatók. Túrázáshoz, barangoláshoz viszont célszerű inkább a sziget belsejébe kitérőt tenni, az itt található, egyedülállóan vadregényes hegyvidék ugyanis remek kikapcsolódási lehetőséget kínál. Ha pedig a nagyvárosi forgatagban szeretnénk elvegyülni, akkor irány a főváros, Las Palmas!

A kozmopolita főváros – Las Palmas

Las Palmas nem csupán a sziget központja, hanem a teljes szigetcsoport legnépesebb települése, s egyben Spanyolország egyik legfontosabb kikötője is. A főváros sok látnivalóval várja a látogatókat, a modern városközponttól egészen az óvárosig, ahol a macskaköves utcákon barangolva megismerhetjük az egész szigetcsoport történelmét. Érdemes megtekinteni a kikötőt őrző Castillo de la Luz erődjét, ahonnan csaknem kétszáz éven át hárították el az angol és holland kalózok támadásait, ma képzőművészeti kiállításnak ad helyet.

Las Palmas


A nevezetességek nézegetése igencsak kimerítheti energiánkat, de ha marad még erőnk, akkor átadhatjuk magunkat a vámmentes vásárlás örömeinek valamelyik áruházban, vagy bámészkodhatunk a nyüzsgő piaci életben. A városi piac (Mercado Central) valóban igazi ínyencségnek számít, főként azok számára jelent nagy élményt, akik szeretik a nyüzsgést, és az alkudozás világában is otthon érzik magukat. Pihenésképpen heverjünk le a város híres, három kilométer hosszan elnyúló tengerpartján, a finom, fehér homokkal borított Playa de las Canterason, ez ugyanis a város fő idegenforgalmi vonzereje. A népszerű strandot gyalogossétány szegélyezi, s számos modern szálloda, kitűnő étterem és hangulatos kávéházak egész sora várja a vendégeket.

Puerto de Mogan szép fehér villáiról híres…

Vegyük nyakunkba a szigetet!

A sziget körbeutazása során megcsodálhatjuk a rendkívül ellentétes, igen váratlan gyorsasággal váltakozó partvidéket – picit kimerítő, de igencsak élménydús vállalkozás. Kár lenne kihagyni!

Ha a partvonalat követjük, akkor kora reggel elindulva akár egy nap alatt is körbejárhatjuk a szigetet. Érdemes megállni az egymást követő tengerparti üdülővárosokban, főként a sziget második legnagyobb városában, Teldében, vagy az élénk éjszakai életről nevezetes Playa del Ingléseben, a homokdűnékkel tarkított Maspalomasban, a nyugodt kikapcsolódást ígérő San Agustínban, vagy éppen a festőien szép fehér villáiról híres Puerto de Moganban.

Végtelenbe kanyargó szerpentinutakon juthatunk a sziget belsejébe…

Utunk a sziget „gyomrába” is vezethet – ez az autóvezetőt próbára tevő túra a sziget belsejének vad hegyvidékét tárja fel előttünk. Ha ezt választjuk, akkor a tengerparttól a sziget belseje felé haladva egyre magasabbra juthatunk a végtelenbe kanyargó szerpentinutakon, amelyeket parányi települések, mediterrán stílusú kisvárosok szegélyeznek.

Felfedezőtúránk egyik nem elhanyagolható állomása a Jardín Canario elnevezésű, a világ egyik legszebb botanikus kertje, mely páratlanul gazdag növénygyűjteményt, köztük csodálatos kaktuszkertet mondhat magáénak. A gyönyörű kilátás reményében célozzuk meg a sziget legmagasabb csúcsát, az 1949 méter magas Pico de las Nieves-t, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a környező vidékre.

Közlekedés
A legjobb, ha autót bérelsz, de ha nincs jogosítványod, vagy csak félsz a felelősségtől, figyeld a szállodák ajánlatait – ők is számtalan autóbuszos túrát szerveznek.

Ahol mindig tavasz van

Az Atlanti-óceán afrikai partjainál fekvő Gran Canaria a zord időben is melegre vágyó turisták kedvelt üdülőhelye, népszerűségének titka is éghajlatával van összefüggésben. A sziget az év minden napján alkalmas feltételeket biztosít a tengerparti pihenéshez – a hideg Kanári-áramlás nyáron hűsítő hatásának köszönhetően az időjárás állandóan enyhe, tavaszias, a levegő hőmérséklete szinte egész évben 17–24 °C között ingadozik, és a tengervíz is kellemes, átlagosan 21–23 °C-os. Ennek köszönheti azt is, hogy elnyerte az „örök tavasz” szigete melléknevet.

Könyvajánló – Kanári-szigetek

Nyugalomra vágysz? Távol a mindennapok nyüzsgésétől? Akkor irány a Kanári-szigetek! A Park Kiadó Lonely Planet sorozatában megjelent könyvben nemcsak útvonalajánlatokat és szálláslehetőségeket találsz, de naprakész információkkal, hasznos címekkel, részletes térképekkel és praktikus kisszótárral segít az utazás megszervezésében.

Fórumajánló
• Gran Canaria »
• Kanári-szigetek – Gran Canaria »
• Lanzerotte Gran Canaria »
• Kanári szigetek – Melyik? »
• Kanári-szigetek – SOS »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top