Szabadidő

Madeira és az Azori-szigetek

A Kanári-szigetek közelében található szigetcsoportok Portugáliához tartoznak. Az Atlanti-óceánon fekvõ gyönyörû, kellemes éghajlatú tájakat még akkor is érdemes meglátogatni, amikor Európában már nemigen érdemes utazgatni, hiszen fúj a szél, esik, és hideg van.

Kattints a képre!
Madeira 

Az Atlanti-óceánban található Madeira Portugália legnagyobb szigete. Kb. 1000 km-re délkeletre található Lisszabontól. Idetartozik még néhány kisebb, lakatlan sziget, mint Porto Santo, vagy két szigetcsoport, összefoglaló nevükön az Ilhas Desertas. Szubtrópusi éghajlat uralkodik itt, amelyet egyesek a világ legjobb klímájának tartanak.

1419-ben Tengerész Henrik megbízásából Joao Goncalvez Zarco alapította Madeirát. Nevét sűrű erdeiről kapta. A betelepülő portugálok a gazdag vulkanikus termőföldet kihasználva széles választékban termeltek gyümölcsöket és zöldségeket.

Kattints a képre!
A délkeleti parton található Funchal, a sziget fővárosa, az Atlanti-óceánt átszelő hajóknak még ma is fontos kikötője. Itt található a Sé, az első Madeirán épített portugál katedrális. Kicsit odébb van Quinta das Cruzes, ami otthont adott az alapító Zarconak. A korabeli épületet múzeummá alakították. A várostól északkeletre fekvő dombon egy botanikus kertet is meglátogathatunk, ahonnan csodás kilátás nyílik az óceánra és a kikötőre.

Kattints a képre!
A sziget belseje is tartogat számunkra egyet s mást. 3 mérföldre északra Funchaltól található Monte, a Nostra Signora Del Monte templommal. A templom tornyaiból tisztán lehet látni a fővárost, az aljában található bobokkal pedig vissza lehet jutni a városba. Valaha ezeket használták szállításra. Észak felé található Curral das Freiras, a falu, amely egy kialudt vulkán kráterében van.

Annak ellenére, hogy kis sziget, bejárása mégis napokba telik hegyes-dombos topográfiájának és kanyargós útjainak köszönhetően. A parton utazva változatos tájakat láthatunk a halászfalvaktól kezdve a sziklás csúcsokon át a buja szőlőskertekig. Természetesen a világhírű Madeira bort is itt készítik, sőt Santana városban kóstolót is kaphatunk az isteni nedűből. 

Azori-szigetek

A szigetek Észak-Amerika és Európa között találhatók, 760 tengeri mérföldre Lisszabontól és 2110 mérföldre New Yorktól. A vulkáni eredetű szigetcsoport három részre oszlik. Több kutató szerint ezek a legendás Atlantis maradványai. A környék klímája igazán remek, télen 13, nyáron 23 Celsius fok az átlaghőmérséklet. A tenger hőfoka 17 és 24 Celsius között mozog. Genovai térképek szerint az Azori-szigeteket 1317 és 1339 között fedezhették fel portugál tengerészek. Damico Peres történész azonban Diogo de Silves portugál hajóskapitányt nevezi meg, mint felfedező, az időpontot 1427-re teszi. 1439-ben kezdtek el beköltözni portugálok, először a Santa Maria és a Sao Miguel szigeteket népesítették be.

Kattints a képre!

Megszámlálhatatlan helyről csodálhatjuk a szigeteket, a „csipkés” partvonal, a kiugró hegyfokok és a meredek sziklák, melyek halászhajókat és szélesebb öblöket védenek, mind-mind lélegzetelállító látványt nyújtanak.

Kattints a képre!
Hegyek és békés völgyek buja növényzettel borítva, kialudt vulkánok kráterében elterülő tavak, gejzírek és meleg források, méltóságteljes csúcsok és titokzatos barlangok jellemzik a változatos tájat. Az enyhe klímának, a termőtalaj tisztaságának és gazdagságának köszönhetően rendkívül változatos, egzotikus növényvilág tárul elénk.

A flórának és a faunának köszönhetően az itteni konyha is igazi „azori”, a hozzájuk fogyasztott helyi bor is garantálja a felejthetetlen gasztronómiai élményt. 

Kattints a képre!
Az érdekesen épített falusi házak, a szélmalmok, a templomok és a felbecsülhetetlen értékű művészi kincsek az Azori-szigetek történelmének élő tanúbizonyságai. A nemzeti tradíciókat dalokban és táncokban juttatják kifejezésre a helyiek egyedi népviseletükben. Bikaviadalokat is tartanak, természetesen az állat itt is életben marad, mint Portugália más részein. Ezek, s a mély vallásosság is meghatározzák az itt élő vendégszerető emberek életét. Népszerűek a bálnacsontból és az ámbráscet fogából készített tárgyak, a halak pikkelyéből készített virágok, vesszőfonatok, valamint a fazekasmunkák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top