Szabadidő

Ezerarcú Trieszt

Triesztet elbûvölõen szép természeti adottságai varázsolják különleges hellyé: három oldalról a Karsztvidék öleli körül, a táj karakterét a mészkõ sárgája, a tenger kékje és a szomszédos hegyek zöldje határozza meg.







Kattints a képre!
Piazza Unità d’Italia

A város központja az olasz egységről elnevezett tér, mely a tengerre nyílik, kilátással a mélyen ívelt partszakaszra. A Piazza Unità d’Italiát remek paloták szegélyezik, például a 19.század végén épített Városháza óratornyos épülete, illetve a mozaikokkal díszített Prefektúra, mely jelenleg a tartományi tanács székhelye, korábban pedig a legrégebbi olasz kereskedelmi vállalat, a Lloyd Triestino székháza volt.
Nem messze található a hatalmas Guiseppe Verdi Operaház, melyet repertoárja és az évente megrendezett Nemzetközi Operett Fesztivál méltán tett híressé. A színházat több mint 200 éve nyitották meg a nagyközönség előtt – Mahler, Strauss, von Karajan, Maria Callas: működését az opera legnagyobbjai fémjelzik.







Kattints a képre!
San Giusto katedrális


Trieszt dómját, a San Giusto katedrálist egy megszentelt római és egy 5. századi kora keresztény épület romjaira építették. A mai harmonikus épületegyüttest két román kori, 9. és 11. századi templom összekapcsolásából származik, homlokzata és csodálatos rózsaablaka a 14. századból való. A római bazilika mintájára kialakított templomokban a papság a törvényhozó kőpadon, a püspök a trónon foglalt helyet. A San Giusto katedrális érdekessége, hogy két trónja és papi ülése, illetve két apszisa is van. A Szűz Mária Mennybemenetele és a San Giusto szentélyt a templom legnevezetesebb művészeti emlékei, 12-13. századból származó velencei mozaikok a díszítik. A harangtorony 1337 és 1343 között épült. Közelében található a San Giovanni keresztelőkápolna, melyet 1380-ban építettek egy kora keresztény keresztelőkápolna romjain.







Kattints a képre!
San Giusto kastély

Írásos emlék legkorábban a 1368-ban számol be Trieszt velencei kormányzója számára a San Giusto hegyen erődítmény építéséről, valószínűleg egy korábbi, lerombolt vár helyén. 1470-ben III. Frederick újjáépíttette, de védőfalait a velenceiek erősítették meg rövid 16. századi uralmuk idején, majd a Habsburgok visszatérte után építették fel nagy bástyáit és az összekötő falakat. Ma a kastély ad otthont a San Giusto múzeumnak, melynek gazdag 13. századi fegyvergyűjteménye, történelmi bútorritkaságai, valamint tökéletesen rekonstruált velencei szobája évről évre vendégek sokaságát vonzza. A kastély és a múzeum egész évben látogatható, a hétfői szünnapok és ünnepnapok kivételével reggel 9 órától naplementéig.

Trieszt városában számos egyház temploma megtalálható, közülük művészeti szempontból kiemelkedik a San Spiridone neobizánci stílusú, csodaszép kupolával fedett, pazar belső díszítésű szerb-ortodox temploma, a San Nicolo görög-ortodox templom páratlan venét, krétai és görög ikongyűjteményével, valamint az európai zsidó hitközösség egyik legnagyobb és legfontosabb zsinagógája, melyet 4. századból való szíriai motívumok díszítenek.







Kattints a képre!
Történelmi kávézók

Trieszt jellegzetességei közé tartoznak kávéházai, melyek üzletemberek, politikusok és írók legkedveltebb találkozóhelyei a 19. század óta. A tengerparton a Caffé Tommasseo már 1830-től fogadja vendégeit elegáns termeiben, ahol ma is teljes szépségükben tündökölnek a száz évvel ezelőtt Belgiumból érkezett tükrök és klasszikus Thonet székek kínálnak pihenést a betérőknek.
A Caffé San Marco 1914-ben nyílt meg, és bár a világháború alatt teljesen lerombolták, az újjáépítés után a trieszti értelmiség, többek között írók, mint Saba és Svevo legendás törzshelye lett.
A hagyomány úgy tudja, James Joyce-t a Caffé Pasticceria Pironában elfogyasztott osztrák jellegű, finom édességek és a borkülönlegességek ihlették az Ulysses megírására.
Trieszt kávéházaiban ma a számos kulturális vita és rendezvény kínál szórakozást azok számára a cukrászművészet hódolói számára, vagy azoknak, akik egyszerűen csak szívesen töltik röpke szabadidejüket egy kávé mellett nyugodt, kellemes, békebeli időket idéző környezetben.

Praktikus információk utazóknak – Szállás





Trieszt kényelmes szálláslehetőséggel várja a turistákat minden árkategóriában, szállodák, panziók, falusi vendégfogadók állnak a vendégek rendelkezésére. Trieszt egyik legelegánsabb szállodája a Grand Hotel Duchi d’Aosta, mely 55 hatalmas szobájával a történelmi városrész egyik patinás palotájában kínál kikapcsolódást. Itt egy szobáért két fő részére reggelivel 150 eurót kell fizetnünk. Aki jóval olcsóbban szeretné álomra hajtani a fejét, annak a Trieszttől 7 kilométerre, a Viale Miramare 331. alatt található ifjúsági szállót ajánljuk naponta 12 euroért, ahol a szerény körülményekért bőven kárpótol az Adriai-tengerre és a Miramari kastélyra nyíló gyönyörű kilátás.
További információért érdemes megkeresni a tartomány turisztikai szolgálata, az Associazione Fra le Pro Loco del Friuli Venezia Giulia irodáit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top