Szabadidő

Taormina romjai

A szicíliai Taormina nemcsak a jelenlegi angol arisztokrácia kedvelt pihenõhelye, hanem páratlan mintaképe a kulturális-történelmi sokszínûségnek is. Fedezd fel velünk azt a helyet, ahol D. H. Lawrence írta a Lady Chatterley szeretõjét!







 


 


 


 


 


Szicíliára gyakran tekintünk úgy, mint Olaszországtól nem csak földrajzilag és gazdaságilag, de kulturálisan és szokásait tekintve is teljesen elütő területre. Ha ez a nézőpont nem is állja meg teljesen a helyét, Szicília egyedisége nem vitatható. Szicília nem pusztán Olaszország egy része, de nem is pusztán egy sziget a sok közül, hanem a történelem teljesen önálló és sok tekintetben utánozhatatlan és páratlan terméke. Szicília földrajzi adottságai már önmagukban lenyűgözőek. Az a tény, hogy sziget, máris sajátos egyediséggel ruházza fel. A csodálatos tengerpart, a mediterrán klíma, a vulkanikus hegyek és a sajátos növényzet tovább növeli a sziget különlegességét. Ha pedig végigfutunk a történeti hatásoknak azon a sokszínűségén, ami a sziget kultúrájára hatott, valóban elcsodálkozunk. Görög, kárthágói majd római terület, ahol Archimédész oktatott, és még Szent Pál is prédikált. A későbbiekben járnak itt vandálok, arabok, normannok, németek és spanyolok is. Ennek következtében láthatunk itt görög templomokat, pun városok maradványait, római amfiteátrumokat, normann, arab és aragon kastélyokat, erődöket.





Ha Szicíliába megyünk, Palermót mindenképpen térképezzük fel. Nem csak azért, mert a tizenegyediki századtól egészen napjainkig Szicília legnagyobb városa. Sokkal inkább azért ajánljuk, mert a sziget kulturális tarkaságának igazi mintája. A történeti sokszínűség megjelenésére elég lesz talán egyetlen példát hoznunk. A Corso Calafarmin, ami Palermonak csupán egyik utcája, találhatunk egy kárthágói temetőt, római villákat, normann kastélyokat és barokk templomokat is. Palermón kívül természetesen számtalan hasonló látnivalóval szolgál még a sziget. Szicíliát persze nem csupán a műemlékei miatt kell meglátogatni, bár hozzátehetjük, hogy nehéz lesz elkerülni azokat. Taormina például, ahol természetesen megcsodálhatunk



egy kiváló állapotban fennmaradt antik amfiteátrumot, a világ egyik legcsodálatosabb üdülőhelye, ami régóta az angol arisztokrácia fészke, és szicíliai Monte Carlónak is hívják. Taormina különös atmoszférával bír, ahol a forró nap, a tenger, az antik romok, a rejtetten megbújó pénz és az Etna közelsége mintha könnyebben csalná ki az emberből a perzselő erotika érzését is. Talán nem véletlen, hogy D. H. Lawrence itt írta azóta elhíresült regényét, a Lady Chatterly szeretőjét.





A szigeten elszórtan elhelyezkedő városok és a különféle régiók a rájuk jellemző egyediségen túl közvetítenek egy egységesnek mondható szicíliai atmoszférát. Ennek kialakításához nagy mértékben járul hozzá a sajátos szicíliai dialektus, továbbá a szicíliai öltözködés, és mindenek előtt a szicíliai ízvilág, ami méltán tett szert világhírnévre. Mindenképpen kóstoljuk meg a sfincionet, ami a pizza szicíliai változata. Paradicsom és hagyma alkotja az alapízeket. A caponata kapribogyóból, zellerből, olívából és padlizsánból készült saláta, és a napi étkezés része. Hasonlóan népszerű és ugyanolyan





Martorana
pazar élményt nyújt az édesköménnyel készült szardínia is. A martorana különféle gyümölcsalakokká formált mandulás és marcipános tészta. Garantáltan hízlal, de megéri. Végezetül idézzük fel az olasz fagylalt ízeit. Pedig ezek csupán halvány másolatai a szicíliainak. Ezen azonban ne csodálkozzunk, hiszen az itt lakóknak sok tapasztalatuk van már a fagylaltkészítésben. Szicília a fagylalt őshazája, hiszen itt találták fel azt bölcs emberek, még a római korban. Miközben a fagylaltot nyaljuk egy hangulatos utcácskában, bátran szóba elegyedhetünk az ott lakókkal. Ha nem megy máshogy, mutogassunk, hiszen a szicíliaiak imádnak mutogatni, gesztikulálni, akár a gyerekek. Azt akarják az idegenek tudtára adni, hogy Szicília a világ legcsodálatosabb helye, és bolond, aki elmegy innen, ha egyszer már látta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top